Korea

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Korea.

Korea is een voormalige staat in Oost-Azië, bestaande uit een schiereiland, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee (in Korea Oostzee genoemd). De oppervlakte bedraagt 221.487 km². Het schiereiland is al 12 tot 18 duizend jaar bewoond. Eens was Korea een groot, verenigd land dat zich tot Mantsjoerije en Siberië uitstrekte. Korea was het centrum van de zijdehandel, en in de 7e en 8e eeuw gold het land als het centrum voor de beste goudsmeden. Lang voor Johannes Gutenberg gebruikte men hier de drukpers al. Korea is ook bekend om zijn traditionele gerecht Kimchi, een manier om groenten houdbaar te houden gedurende de winter.

In de 20e eeuw was Korea gedurende 35 jaar bedreigd door Japan. Na de nederlaag van Japan in 1945 werd het bewind over Korea verdeeld tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

Korea werd sinds 1905 bezet door de Japanners. En na de Tweede Wereldoorlog bezette de Sovjet-Unie het noordelijk deel, en de Verenigde Staten het zuidelijke deel. Aan de zijde van de Sovjet-Unie stonden de (Noord-)Koreaanse en de Chinese strijders. En aan de kant van de Verenigde Staten stonden de legertroepen van de Verenigde Naties. Dit was de Koreaanse (Burger)oorlog. Als gevolg hiervan hadden beide Korea's in 1948 een wapenstilstand tot en met de dag van vandaag en werden beide landen gescheiden. Het noordelijk deel werd communistisch en het zuidelijk deel democratisch:

  • de Democratische Volksrepubliek Korea, Noord-Korea, (조선민주주의인민공화국)
  • de Republiek Korea, Zuid-Korea, (대한민국)

Opmerkelijk is dat de benamingen 'Noord' en 'Zuid' niet officieel zijn. Dat is in overeenstemming met het feit dat beide landen een hereniging willen. Dezelfde situatie bestond tot de hereniging in Duitsland. Zowel de Noord- als Zuid-Koreanen spreken Koreaans. Het schrift heet het Hangul. Deze woorden zijn volgens sommigen niet verwant aan andere talen in de omgeving. Koreaans is daarom volgens sommigen een isolate (geïsoleerde taal: taal waar geen enkele andere taal aan verwant is), maar dit wordt nog besproken.

Ondanks een oorlog in de jaren vijftig en latere toenaderingspogingen zijn de twee staten nog steeds gescheiden. Zuid-Korea ontwikkelde zich tot een moderne staat met veel industrie met een snel groeiende economie; Noord-Korea is sinds 2009 een van de laatste communistische staten ter wereld. Beide landen vormden 1 team op de Olympische Winterspelen in Turijn.

De Volksrepubliek China had een vriendschapsverdrag met Noord-Korea getekend, maar de laatste tijd handelt China meer met Zuid-Korea. Dat vinden de Noord-Koreanen niet erg leuk en daardoor is de relatie tussen China en Noord-Korea verslechterd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Korea&oldid=699368"