Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oorlog is een gevecht tussen verschillende volken of landen. Hierbij worden wapens gebruikt. Als verschillende groepen binnen een land met elkaar oorlog voeren heet dat burgeroorlog. Een oorlog is een wereldoorlog als er over de hele wereld wordt gevochten. Oorlogen tussen landen zijn in de 21e eeuw nog niet echt voorgekomen, afgezien van een enkel grensgeschil. Een oorlog voeren kost veel geld, je moet betalen voor wapens, het leger enz., maar dat is haast nooit een reden geweest om er maar niet aan te beginnen. Als een van de oorlogvoerende partijen dreigt te verliezen, kan die om een wapenstilstand vragen.

Het tegenovergestelde van oorlog is vrede. Dat is meestal niet als volkeren elkaar aardig vinden, maar als de ene partij net een oorlog heeft gewonnen en te sterk is voor de verliezer die nog zijn wonden aan het likken is. Er zijn ook andere vormen van oorlog en vrede, zoals de Koude Oorlog. Dan is het weliswaar vrede, maar de oorlog ligt voortdurend als een zware dreiging op de loer. Ook heb je nog de zgn. guerrilla (Spaans voor oorlogje). Dat is als een opstandige beweging vecht tegen de wettige regering van een land. In Midden-Amerika kwam dat geregeld voor.

De drie grote oorlogen in de geschiedenis zijn bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog (1939-'45), daarvoor de Eerste Wereldoorlog (1914-'18) en daar weer voor de Frans Duitse Oorlog (1870-'71). Recentere oorlogen zijn bijvoorbeeld de Golfoorlog.

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oorlog&oldid=795414"