ABBA

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ABBA
ABBA - TopPop 1974 5.png
ABBA in 1974
Achtergrondinformatie
Ook bekend als
Actief 1972 - 1982, 2016, 2018-heden
Oorsprong Vlag van Zweden Zweden Stockholm
Genre(s) Pop
Poprock
Disco
Label(s) Polar Music
Atlantic Records
Epic Records
Universal
Polydor
Leden
Huidige leden
Zangeres Agnetha Fältskog
Gitarist Björn Ulvaeus
Pianist Benny Andersson
Zangeres Anni-Frid Lyngstad
Oud-leden
Oud-leden
{{{oudfunctie10}}}
Website
http://www.abbasite.com
Portaal Portaalicoon Muziek
Het logo van ABBA

ABBA was een Zweedse popgroep die veel hits heeft gemaakt. Normaal gesproken wordt de tweede B in spiegelbeeld geschreven, om te laten merken dat de band uit twee stelletjes bestaat. De naam is een samentrekking van de voorletters van de vier zangers en zangeressen, namelijk:

  • Agnetha Fältskog
  • Björn Ulvaeus
  • Benny Andersson
  • Anni-Frid Lyngstad

Geschiedenis van ABBA

Agnetha Fältskog
Björn Ulveaus
Benny Anderson
Anni-Frid Lingstad

Alle vier de zangers/zangeressen hadden een eigen carrière voordat ze samen gingen in één popgroep. Het is vrij toevallig dat er een groep werd gevormd. Als solo-artiest waren ze alle vier vrij succesvol.

Voor het onstaan van ABBA

Agnetha Fältskog (geboren in Jönköping, Zweden op 5 april 1950) was al vroeg geïnteresseerd in muziek. Ze kreeg voor het eerst een platencontract toen ze 17 was, nadat Lottle Gerhard een zelfgeschreven liedje Jag var så kär (Ik was zo verliefd) van haar hoorde. In 1969 ontmoette ze de Duitser Dieter Zimmermann, waar ze zich later mee zou verloven. Zimmermann werd haar producer, maar omdat Fältskog de samenwerking niet beviel, verbrak ze de verloving en verhuisde terug naar Zweden. Bij een televisie-opname ontmoet Fältskog vervolgens Björn Ulvaeus. Zij verloven zich en trouwen vervolgens op 6 juli 1971.

Björn Ulvaeus (geboren in Göteborg, Zweden op 25 april 1945) begon zijn muziekcarrière in een folkgroep. Stig Anderson, een producer, ontdekte deze groep en nam ze mee naar Stockholm als de Hootenanny Singers. In de loop van de tijd leerde hij Benny Andersson kennen, waar hij samen mee een schrijf- en productieteam mee maakte. Ulvaeus trouwde later, op 6 juli 1971, met Agnetha Fältskog.

Benny Andersson (geboren in Stockholm, Zweden op 16 december 1946) kreeg zijn eerste accordeon op zesjarige leeftijd. Zijn interesse in de muziek had hij voornamelijk van zijn vader en opa. Op tienjarige leeftijd kreeg Andersson een eigen piano, die hij zichzelf leerde bespelen. In de loop van de tijd leerde hij zijn eerste vriendin kennen, Christina Grönvall. Samen met haar ging Andersson in 1964 in een bandje met de vreemde naam "Elverkets Spelmanslag" ("The Electricity Board Folk Music Group"). In maart 1964 deed deze band mee aan een talentenjacht. Zij moesten daar onder andere tegen de Hep Stars strijden. Andersson viel in voor de keyboardspeler bleef later in de band spelen. Voor deze band schreef hij een serie hits. De eerste keer dat Andersson Björn Ulvaeus ontmoet, is in juni 1966.

Anni-Frid Lyngstad, meestal Frida genoemd, (geboren in Ballangen, Noorwegen op 15 november 1945) verhuisde als gevolg van gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog naar Zweden toen ze nog maar 18 maanden (1,5 jaar) oud was. Ze groeide op in Torshälla, Zweden. Op elfjarige leeftijd zong ze voor het eerst voor groot publiek tijdens een voorstelling ten bate van het Rode Kruis. In 1961 ontmoette ze haar eerste man, Ragnar Fredriksson. Ze zong veel nummers, maar werd nooit populair. In 1969 ontmoette Lyngstad voor het eerst haar tweede man, Benny Andersson. Ze verloofde zich met hem en in 1972 kreeg ze een platencontract via Andersson.

1970: De eerste stapjes

In het begin hadden alle vier de bandleden een eigen carrière. Pas rond 1970 combineerden ze hun stemmen in een cabaretact Festfolk, wat in Zweden zowel staat voor "bezette stelletjes" als "feestend volk" (party people). Het werd nooit een succes. In eerste instantie werden plannen voor een gezamenlijke band daarom van de baan geschoven. In de lente van 1972 namen ze toch People Need Love op. (In het filmpje valt Inger Brundin in, een vriendin van Frida, omdat Agnetha op dat moment net bevallen is.) De band heette toen nog Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Dit nummer werd een redelijke hit in Zweden. De groep besloot daarom mee te doen aan de voorrondes van het Eurovisie songfestival in Zweden. Met het liedje Ring Ring werden ze daar derde, maar scoorden een flinke hit in Zweden en andere Europese landen. Omdat de huidige bandnaam te lang was, zochten de bandleden naar een kortere, makkelijker te onthouden naam. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ABBA, wat staat voor de eerste letters van ieders voornaam. In 1974 deden ze opnieuw een poging. Dit maal kwamen ze met het nummer Waterloo door de voorrondes van Zweden heen. Op 6 april 1974 wonnen ze het Eurovisie Songfestival en het nummer werd een nummer 1 hit in Engeland. Ook in de Verenigde Staten kwam het nummer in de hitlijsten. Hier bereikte Waterloo nummer 6. Het in hetzelfde album uitgebrachte Honey, Honey werd een redelijke hit, met zowel hitplaatsen in de Verenigde Staten (plaats 27) en Duitsland (plaats 2). Ze maakten zelfs een tour door Denemarken, West-Duitsland en Oostenrijk. Dit werd geen succes, omdat maar weinig optredens uitverkocht raakten en ze zelfs concerten moesten afzeggen. Het tweede gedeelte van de tour, die door Scandinavië ging, werd een groter succes. Daar raakten de optredens keer op keer uitverkocht.

Crystal Clear device tv.png
Fout in widget youtube: unable to write file /usr/share/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt663e42db63f537_09647794

?


Crystal Clear device tv.png
Fout in widget youtube: unable to write file /usr/share/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt663e42db649af4_34810238

?


1974: Begin van het succes

In 1974 bracht ABBA het nummer So long uit. Bij gebrek aan publiciteit werd dit nummer geen groot succes en bereikte niet eens de hitlijsten in Engeland. Het nummer I Do I Do I Do I Do I Do, uitgebracht in de zomer van 1975, kwam iets hoger op de hitlijsten en bereikte nummer 38 van de Engelse hitlijsten. De nummers bereikten in andere Europese landen wel plaatsen in de hitlijsten. Pas bij het uitbrengen van het nummer SOS in 1975 bereikte ABBA weer groot succes in verschillende landen, waaronder een nummer 1 hit in Australië, België, Duitsland, Mexico, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. In Engeland bereikten ze plaats 6 en in de Verenigde Staten plaats 15. Je kunt het dus een grote hit noemen.

Het succes gaat verder. Ook het nummer Mamma Mia wordt een wereldwijde hit. Het nummer is zelfs zo populair, dat het ook de titel wordt van twee shows en een film. Nu de groep meer bekendheid verwierf in de wereld, brachten ze ook hun eerste 'compilatie-album' uit. In 1976 bracht de groep het album uit, getiteld "Greatest Hits" in Engeland en "The Best Of ABBA" in Australië, met een serie hits van de popgroep. Hierdoor bereiken twee van hun oude hits weer de hitlijsten, namelijk Fernando en Dancing Queen. Dit laatste nummer was zelfs zo populair, dat het in april 1977 in de Verenigde Staten op nummer 1 kwam. Geen enkel ander nummer van ABBA kwam zo hoog in de hitlijsten van de Verenigde Staten.

Eerder, aan het eind van 1976, bracht ABBA haar vierde album uit. Het album heette Arrival. Van de twaalf nummers die op dat album staan, bereiken onder andere Money, Money, Money (12 top 10 noteringen, waarvan 8 op nummer 1) en Knowing me, knowing you (15 top 10 noteringen, waarvan 6 op nummer 1) de hitlijsten. Het nummer Dancing Queen staat ook op dit album.

1977: Grote successen

Na het uitbrengen van het album Arrival gaat ABBA op tournee. Van januari 1977 tot maart 1977 geven ze concerten in Europa en Australië, steeds voor volle zalen. Als ABBA in Australië is, beginnen ze ook met de voorbereidingen voor 'ABBA - The movie', een 96 minuten durende film waarin zij zelf de hoofdrol spelen. Tegelijkertijd met het uitkomen van de film, brengt ABBA ook een album uit. Dit album heet heel simpel 'ABBA - The Album'. Ook hier komen weer verschillende hits uit, zoals The Name Of The Game en Take A Chance On Me. In het jaar dat daarop volgt weet ABBA de derde plaats te veroveren in de single-lijst van de Verenigde Staten met het nummer Take A Chance On Me.

1979: Björn en Agnetha scheiden

In het begin van 1979 maakt het koppel Björn en Agnetha bekend dat ze zullen scheiden. Hoewel ze samen muziek zullen blijven maken, wordt daarmee wel het beeld geschaad van twee gelukkig getrouwde, muziekmakende koppels. In april van dat jaar brengt ABBA haar zesde album uit met de naam Voulez-vous. De daaropvolgende herfst wordt het liedje Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) uitgebracht en niet veel later ook het compilatiealbum Greatest Hist Vol.2, wat gepromoot wordt door middel van een tour door de Verenigde Staten, Canada en Europa.

1980: Over het hoogtepunt heen

In maart 1980 houdt ABBA een tour door Japan, wat later de laatste live-tour van hun blijkt te worden. Wanneer ze terugkomen van tournee gaan ze aan de slag met hun zevende album: Super Trouper, dat aan het eind van dat jaar wordt uitgebracht. In februari 1981 gaat ook het andere koppel in de groep, Benny en Frida, uit elkaar. Ook nu blijft ABBA bij elkaar en maken ze een achtste album: The Visitors. Een van de grootste hits van dat album was het nummer One Of Us. Het jaar 1982 is het einde van de groep. Björn en Benny schrijven samen aan de muziek voor de musical Chess, terwijl Agnetha en Frida beiden werken aan hun eigen solocarrière. Ze brengen nog wel een compilatie-album uit waar nog twee nieuwe nummers op staan, maar het wordt niet zo'n succes als ze met andere albums gewend waren. Aan het einde van 1982 besluit ABBA om een pauze in te lassen.

Na ABBA

Sinds die pauze werd ingelast, is de groep nooit meer samengekomen. Wel werd in 1992, tien jaar nadat de groep uit elkaar ging, een compilatie-album uitgegeven met de naam ABBA Gold. Wereldwijd werden er zo'n 26 miljoen kopieën van dit album verkocht. Het vervolg van dit album, dat in 1993 werd uitgegeven (More ABBA Gold) verkocht minder goed, maar werd toch nog 2,5 miljoen keer verkocht. In 1994 werd vervolgens het volledige repertoire van ABBA gebundeld in een cd-box met de naam "Thank You For The Music", die naast alle hits ook een aantal speciaal geselecteerde andere nummers bevatte en nog nooit eerder uitgebrachte opnames.

Met behulp van de nummers van ABBA werd de zeer succesvolle musical Mamma Mia! geschreven, die in 1999 in Londen in première ging. Deze musical is zelfs zo succesvol dat vijf jaar later, in 2004 en 2005, de musical nogmaals wordt opgevoerd. In juli 2008 werd ook een verfilming van het verhaal gemaakt onder de naam Mamma Mia! met hoofdrollen voor Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried en Dominic Cooper.

Liedjes

ABBA heeft heel veel liedjes gemaakt. Hieronder staat een van die nummers met wat aanvullende informatie en een fimpje.

Take a chance on me

  • Geschreven door: Benny Andersson en Björn Ulvaeus
  • Opgenomen in: 1977
  • Opbouw van het lied: Het nummer begint a capella (uitsluitend stemgeluid). Fältskog en Lyngstad zingen de hoofdmelodie. Ulvaeus en Andersson herhalen in het begin van het nummer en in het refrein de zin "Take a chance, Take a chance, Take-a Take-a change change".
  • Inhoud: Het lied gaat over verliefdheid en de zangeressen vragen in de songtekst of hun liefdes met hen door willen, in plaats van een ander.
  • Bijzonderheden: Tweede single van hun vijfde album

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=ABBA&oldid=818679"