Idols

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Idols is een Nederlands televisieprogramma. In het programma worden kandidaten gekozen en de kandidaten moeten zo goed mogelijk zingen om te winnen. Het programma wordt uitgezonden op RTL4.

Doel

Het doel van Idols is om een nieuwe ster in Nederland te brengen.

Er worden eerst audities gedaan met verschillende mensen. Daarna worden een paar kandidaten gekozen die door mogen gaan naar de liveshows. De winnaar van Idols wint een platencontract en wordt (mogelijk) een BN'er. Mensen thuis kunnen stemmen op de kandidaten door te bellen of te SMS'en.

Zeker 20.842 mensen hebben audities gedaan bij Idols 2008, in vijf verschillende steden.

Seizoen 4 is van start gegaan op 20 oktober 2007. De finale was op 1 maart 2008. Tijdens de finale van seizoen 4 kreeg Jeroen van der Boom ook een gouden plaat voor zijn nummer Jij Bent Zo. Ook was er tijdens de finale van seizoen 4 een KPN-storing, waardoor sommige mensen hun stem niet konden uitbrengen.

Presentatoren

Seizoen Jaar Presentatoren
1 2003 Tooske Breugem en Reinout Oerlemans
2 2004 Tooske Breugem en Reinout Oerlemans
3 2006 Chantal Janzen en Martijn Krabbé
4 2008 Wendy van Dijk en Martijn Krabbé

Winnaars

Seizoen Jaar Winnaar Verliezende finalist
1 2003 Jamai Loman Jim Bakkum
2 2004 Boris Titulaer Maud Mulder
3 2006 Raffaëla Paton Floortje Smit
4 2008 Nikki Kerkhof Nathalie Makoma

Jury

De jury bestond altijd uit Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen. In seizoen 4 ging Henkjan Smits weg uit de jury en kwamen Gordon en John Ewbank in de plaats van Henkjan.

Idols in het buitenland

Idols is ook internationaal bekend. Ieder land heeft zijn eigen programma. In België heet het programma Idool, en in Duitsland heet het programma Deutschland sucht den Superstar (vertaling: Duitsland zoekt de superster). Er was eens een wereldwijde versie van Idols, genaamd World Idol. Dit was de enige wereldwijde versie ooit gemaakt. Tijdens de kerstdagen in 2003 werd de show uitgezonden, en op de eerste dag van 2004 volgde de uitslag. De vertegenwoordiger van Nederland was Jamai Loman (Jamai), die laatste werd. Voor België deed Peter Evrard mee, die op de derde plek eindigde.

In de jury zaten Henkjan Smits uit de Nederlandse Idols, Nina De Man uit België en Simon Cowell uit Engeland. Kurt Nilsen uit Noorwegen won World Idol.

Idols Backstage

Idols Backstage is een programma dat voordat de liveshows beginnen op RTL 5 wordt uitgezonden. In Idols Backstage gaat de camera mee achter de schermen, samen met de presentator.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Idols&oldid=827717"