RTL 5

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTL 5
RTL5 2023.svg
Het logo van RTL 5 sinds 2023
Gegevens
Soort zender Commerciële zender
Mediabedrijf RTL Nederland
Slagzin
Opgericht 2 oktober 1993
Einde
Genre Amusement
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Directeur Werner van Es
Manager
Voorzitter
Volledige naam Radio Télévision Luxembourg 5
Eerdere namen RTL V
Bekend van Obese (2011)
Kees van der Spek (2019)
112 Vandaag (2021)
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

RTL 5 is een televisiezender van RTL Nederland.

De zender is commercieel, wat betekent dat er alleen maar geld binnenkomt via reclames en sponsoring. Hoewel RTL 5 een Nederlandse zender is, in het Nederlands uitzendt en zelfs in Nederland gevestigd is, is het officieel een Luxemburgse zender.

Geschiedenis

Op 2 oktober 1993 werd RTL 5 opgericht. Het was toen een kleine zender, naast het veel grotere RTL 4. De zender heette toen nog RTL V. De zender moest zich vooral richten op jongeren en hoger opgeleiden. Een groot succes was de zender niet. De programma's trokken maar weinig kijkers. Daarom werd al binnen een jaar de doelgroep veranderd. Toen werd de doelgroep van 15 t/m 35 jaar oud. Ook veranderde de naam in RTL 5. In 1995 sloot de zender Veronica zich aan bij RTL Nederland. Dit had veel gevolgen voor RTL 5. Veronica was namelijk een bekende zender en trok meer kijkers dan RTL 5. Vanaf 1 januari 1997 heette de zender RTL 5: Nieuw & Weer. RTL 5 zou een nieuwszender worden, maar is dit nooit geworden. RTL 5 bleef dagelijks films uitzenden. Vooral de zender SBS 6 was hier niet blij mee. Op 12 augustus 2005 vond er een grote verandering plaats. Toen kwam de zender Yorin er bij, het huidige RTL 7. Officieel was Yorin een nieuwe zender. Maar alle programma's van RTL 5 verhuisde naar Yorin. Je kan dus ook wel zeggen dat RTL 5 werd veranderd in Yorin en Yorin in RTL 5.

Programma's

Het oude logo van RTL 5.

RTL 5 zendt veel programma's voor jongeren en amusement uit. Bekende programma's zijn Obese, de misdaadprogramma's van Kees van der Spek, De Deurwaarders en bekende buitenlandse series zoals Gordon Ramsay: Oorlog In De Keuken!, Deurwaarders UK en Ambulance Down Under.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=RTL_5&oldid=784257"