Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

RTL 4

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf RTL4)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTL 4
RTL4 logo 2013.png
Natuurlijk bij RTL 4
Gegevens
Omroepsooort Commerciële omroep
Mediabedrijf RTL Nederland
Opgericht 2 oktober 1989
Einde
Genre Familiezender
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Directeur Erland Galjaard
Volledige naam Radio Télévision Luxembourg
Eerdere namen RTL-Véronique
Bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden
RTL Nieuws
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie
De studio in Hilversum

RTL 4 (Radio Télévision Luxembourg 4) is één van de zenders van RTL Nederland. De kleur van RTL4 is oranje. De zender heette vroeger RTL-Veroniqúe.

RTL 4 is een commerciële zender, dat betekent dat het geld binnen krijgt via reclames. RTL 4 is de op één na best bekeken zender van Nederland, direct na Nederland 1. Hoewel RTL 4 een Nederlandse zender, het in het Nederlands uitzendt en zelfs in Nederland gevestigd is, is het officieel een Luxemburgse zender.

Geschiedenis

RTL-Véronique

Op 2 oktober 1989 begon RTL-Véronique met uitzenden. RTL-Véronique was een jongerenzender. RTL-Véronique was een commerciële zender. In Nederland was het in de jaren 80 verboden om een commerciële zender op te richten, dus daarom werd er uitgezonden vanuit Luxemburg. Er waren drie voordelen om in Luxemburg uit te zenden:

  • Er waren geen grenzen, door de Europese Unie.
  • Het lag dichtbij Nederland, dus het ontvangst was goed.
  • In Luxemburg worden de zenders niet gecontroleerd, dus er kon weinig fout gaan.

RTL-Véronique zond de hele dag in het Nederlands uit. De Nederlandse regering was hier niet blij mee en wilde de zender niet meer toelaten op de Nederlandse televisie. De Europese Unie vond dat niet mocht, want alle zenders van de landen binnen de EU moesten in elk land bereikbaar zijn, dus ook in Nederland. RTL-Véronique werd gefinancierd door de omroep VOO, de Rabobank, Philips en nog vele andere bedrijven. Vele Nederlanders zijn bekend geworden door RTL-Véronique en werken soms nog steeds bij RTL 4. Denk maar aan Irene Moors, Jeroen Pauw, Caroline Tensen, Jan de Hoop, Dieuwertje Blok en nog vele andere. In de reclames van RTL 4 verscheen vaak fotomodel Daphne Deckers. RTL-Véronique richtte zich op jongeren en hand maar weinig programma's om uit te zenden. Vele programma's kwamen al uit onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De televisieproducent Joop van den Ende had ideeën voor programma's, maar hij kon zijn programma's niet kwijt. Onder meer door de boycot van de Publieke omroep en het "foutje" met de televisiezender TV10.

RTL 4

RTL-Véronique bleef slecht bekeken, onder meer door de oprichting van Nederland 3. In 1990 werd besloten de zender te vernoemen naar RTL 4 en de zender ging verder als familiezender. In 1990 veranderde RTL 4 van logo en in 1998, 1997, 2004 en 2005 nog een keer. In 2013 is het huidige logo gekomen. Ook werden in 2005 de bumpers en leaders vervangen.

Programma's

Het oude logo van RTL 4 voor 2013.
Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van programma's van RTL 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp

RTL 4 zendt vele en verschillende programma's uit. 's Ochtends wordt het RTL Nieuws uitgezonden elke dag. Door de weeks kom daar achter aan een aflevering van Dhr. Phil en dan nog meer Engelstalige programma's. Rond 6 uur is er weer een aflevering van RTL Nieuws. Daarna komt Editie NL, daarna RTL Boulevard, dan weer een uitzending van RTL Nieuws, dan Goede Tijden, Slechte Tijden en 's Avonds elke dag een verschillend programma's. Dit verschillend per dag per genre:

Presentatoren

RTL 4 heeft vele programma's en dus vele presentatoren, zoals:

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=RTL_4&oldid=641856"