NPO 1

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NPO 1
NPO 1 logo 2014.svg
Wij zijn 1
Gegevens
Soort zender Publieke omroep
Mediabedrijf Nederlandse Publieke Omroep
Slagzin
Opgericht 2 oktober 1951
Einde
Genre Familiezender
Land Vlag van Nederland Nederland
Directeur Marcel Pekel
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen Nederland 1
Bekend van
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

NPO 1 (tot 19 augustus 2014 Nederland 1) is de oudste televisiezender van Nederland en één van de drie belangrijkste zenders van de NPO. Nu richt NPO 1 zich op een breed publiek. De voorzitter is op dit moment Marcel Pekel. Ook is NPO 1 de best bekeken televisiezender van heel Nederland.

Huidige programmering

NPO 1 richt zich op een groot en breed publiek. Dit lukt met shows, spelletjes, drama, humor en series. TweeVandaag verhuisde naar NPO 1 en heet nu EénVandaag. Verders is NPO 1 ook de Calamiteitenzender van Nederland. Als er iets gebeurt, wordt het programma gelijk afgebroken en zendt de NOS een extra nieuwsuitzending uit. Hier worden ook uitzendingen van Studio Sport en het NOS-journaal uitgezonden, maar ook belangrijke evenementen zoals: Koningsdag, Prinsjesdag, De Olympische Spelen, het WK Voetbal en belangrijke vergaderingen van de Tweede Kamer.

Naamswijziging

De NPO wilde graag dat Nederland 1 NPO 1 ging heten. Dit was omdat de NPO dacht dat men niet wist dat de beheerder van Nederland 1 de NPO is. Vele mensen vonden dit niet kunnen, de televisieomroepen, de regering en de kijker. De regering kan er weinig tegen doen. Misschien krijgt in 2020 een nieuw bedrijf de zeggenschap over NPO 1 en al het andere en dan zal de naam NPO 1 niet meer kloppen.

Op 19 augustus 2014 werd de naam dan ook gewijzigd in NPO 1.

Zie ook

Externe Link

Officiële website van NPO 1


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NPO_1&oldid=806429"