Net5

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
NET 5
Net5-2019.png
Het logo van Net5
Gegevens
Soort zender Commerciële omroep
Mediabedrijf Talpa
Slagzin
Opgericht 1 maart 1999
Einde
Genre Amusement
Land Vlag van Nederland Nederland
Directeur Petra Knoth
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen NET 5
Bekend van Grey's Anatomy (2005)
Wat eten we? (2019)
De Grote Verbouwing (2021)
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Net5, gestileerd als NET5., is een Nederlandse commerciële televisiezender van Talpa TV. De zender bestaat sinds 1 maart 1999.

Net5 richt zich vooral op vrouwen en staat bekend om de Amerikaanse programma's die er worden uitgezonden. Zo heeft de zender lang populaire series zoals 90210 en Samanta Who? uitgezonden, en wordt MasterChef er nog steeds uitgezonden. Sinds het najaar van 2022 zendt Net5 ook quizprogramma's zoals 50/50 en Lingo uit.

Geschiedenis

Op 1 maart 1999 begon Net5. De zender werd ontstond vanuit SBS 6, die er een zender bij nam. Op het kanaal 5 stond standaard de zender RTL 5, waardoor er een strijd ontstond tussen Net5 en RTL 5 om dat kanaalnummer. Tegenwoordig is RTL 5 bij de meeste mensen op het kanaal 5 te zien en Net5 op het kanaal 9.

De zender zou een commerciële versie moeten worden van de publieke omroep. Net5 kocht veel Engelstalige programma's, vooral van de BBC. Op Net5 was een nieuwsprogramma te zien met de naam Morgen gebeurt het dat elke dag te zien was. Op de vooravond was er ook een aantal programma's voor jongeren. Dit bleek niet te werken en Net5 werd een van de eerste vrouwenzenders in Nederland, wat een lange tijd goed werkte. Net5 zond ook Nederlandse programma's zoals S1ngle, Peking Express en Expeditie Robinson. uit. In 2008

Door de opkomst van streamingbedrijven zoals Netflix daalt het aantal kijkers op Net5 al jaren. Veel buitenlandse films en series zijn ook op streamingsdiensten te zien en kunnen daar op elk moment van de dag worden bekeken. Tussen 2019 en 2021 werkte de zender samen met het tijdschrift LINDA.. Door die samenwerking werd in 2020 Ladies' Night uitgezonden, een praatprogramma voor vrouwen. Het programma moest uiteindelijk stoppen omdat er te weinig mensen naar keken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Net5&oldid=725007"