Omrop Fryslân

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Omrop Fryslân

Studio Oprop Fryslan.JPG

De studio van Omrop Fryslân
Gegevens
Volledige naam
Slagzin
Opgericht in 1988
Einde
Land Frisian flag.svg Friesland
Leden
Status
Omroepsoort
Voorzitter
Directeur
Stroming
Doelgroep Friesland
Omroepblad(en)
Bekend van
Radiozender(s) Radio Fryslân
Televisiezender(s) Televisie Fryslân
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Omrop Fryslân of Omroep Friesland is de regionale omroep van de Nederlandse provincie Friesland. Op de radio- en televisiezender van Omrop Fryslân wordt voornamelijk in het Fries gesproken. Toch zijn er ook programma's in het Nederlands, Stellingwerfs, Stadsfries en in het Bildts. Verder mag Omrop Fryslân van de NPO ook op de televisie- en radiozenders uitzenden van dat mediabedrijf, dus NPO 1, NPO Radio 5, ect. Dan wordt de naam afgekort tot OF.

Geschiedenis

In 1946 werd de RONO opgericht. Dit was een radiozender voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. In 1978 werd de RONO opgedeeld in drie apparte radiozenders. Dit was Radio Fryslân, Radio Noord en Radio Oost. Radio Fryslân ging in 1988 zelfstandig verder. Het mediabedrijf van de zender heet Omrop Fryslân. In 1994 begon de omroep ook met uitzenden via televisie. Toen zond de omroep een uur televisie uit per dag. Na een paar jaar werd dit anderhalfuur.

Programmering

Omrop Fryslân zendt uit als er een ramp gebeurd is, waar heel Friesland van moet weten. Zo'n zender noem je een calamiteitenzender. Daarnaast is de omroep ook nog een omroep van de NPO. Toch zit de omroep niet in Hilversum of in Amsterdam, maar in Leeuwarden. Op de publieke televisiezenders zendt de omroep per jaar 52 uur aan documantaires uit. Deze verschijnen onder de naam Fryslân DOK. Ook verzorgt de omroep 40 uitzendingen per jaar van Schooltv. Op de regionale zender wordt dit vaak herhaald onder de naam Fryske skoalletillevyzje.

Programma's

Bereikbaarheid

De zender is via de radio en de televisie in de gehele provincie Friesland te ontvangen. Dit is via de kabel, de satelliet of digitaal. In de omliggende provincies is de zender te ontvangen via de digitale televisie. Tevens kan je de omroep ook door heel Nederland ontvangen, maar dan moet je wel via de digitale televisie kijken en kan dat niet bij iedere digitale televisie. Ook is de omroep te volgen via het internet.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Omrop_Fryslân&oldid=699942"