Disney XD

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Disney XD
Disney XD - 2015 (Purple).svg
Het logo van Disney XD sinds 2015
Gegevens
Soort zender Commerciële omroep
Mediabedrijf The Walt Disney Company (Benelux) BV
Slagzin
Opgericht 1 januari 2010
Einde
Genre kinderprogramma's
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van België België (2010-2020)
Directeur
Manager
Voorzitter
Volledige naam
Eerdere namen
Bekend van
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

Disney XD is een televisiezender van Disney. Disney XD zendt programma's voor kinderen tussen zes en elf jaar uit. Deze meeste programma's zijn gemaakt door Disney zelf. Disney XD is in de Verenigde Staten bedacht in 2009. Het idee ontstond toen bleek dat Disney Channel vooral door meisjes bekeken werd. Disney XD is dan ook meer gericht op jongens, hoewel de meeste programma's voor alle kinderen zijn. Voorheen heette de zender Jetix, wat daarvoor Fox Kids heette. Met ingang van 1 januari 2010 werd Jetix omgevormd tot Disney XD.

In Nederland bestaat Disney XD sinds 2010. Het deelt een kanaal samen met de televisiezender Veronica. Disney XD zendt in de ochtend en middag uit. Om 6 uur 's avonds neemt Veronica het stokje over en zendt dan uit. Disney XD was de vervanger van Jetix (2005-2010), wat weer de vervanger was van Fox Kids (1997-2005). Tussen 2015 en 2018 was er ook betaalde versie van Disney XD die wél 24 uur per dag uitzond. Disney XD was tot 2020 ook in Vlaanderen te ontvangen.


De "XD" is geen afkorting, maar een emoji.

Ontstaan

Ontstaan (2009)

In de Verenigde Staten had Disney al een eigen televisiezender sinds de jaren 1980; Disney Channel. Op deze zender waren eerst oudere series en films te zien, maar in de jaren 1990 ontstonden ook de eerste originele programma's. Disney Channel was een zender die met het gehele gezin gekeken kon worden, maar richtte zich vooral op kinderen en tieners. Na het jaar 2000 maakte Disney Channel steeds meer eigen programma's, waarin voornamelijk meisjes de hoofdrol speelden. Hierdoor werd de zender ook vooral door meiden bekeken.

Disney bedacht in 2009 een nieuwe zender onder de naam Disney XD. Deze zender moest zich voornamelijk op jongens richten. Hierdoor spelen ook voornamelijk jongens een hoofdrol in de series. Veel series van Disney Channel verhuisden naar Disney XD, waaronder Phineas en Ferb. Ook maakte Disney XD zijn eigen originele series, zoals Aaron Stone en Zeke and Luther.

Naar Nederland (2010)

Zie Jetix voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2005 bestond Jetix al in Nederland. Jetix was de vervanger van Fox Kids, wat al sinds 1997 uitzond. Jetix was niet uniek voor Nederland, maar zond in verschillende andere landen ook uit. Op Jetix waren voornamelijk Amerikaanse tekenfilms te zien. Een groot deel hiervan was door Disney gemaakt. Ook waren er animeseries uit Japan (zoals Pokémon) en herhalingen van oude Nederlandse programma's te zien (zoals Ernst, Bobbie en de rest). Ook had Jetix enkele eigen programma's.

Eind 2009 kwamen er twee populaire televisieprogramma's, waaronder Phineas and Ferb en The Suite Life of Zack and Cody. Deze programma's waren het voorproefje voor de verandering naar Disney XD. Op 1 januari 2010 werd Jetix omgetoverd in Disney XD. Disney XD zond aanvankelijk alleen nog maar Disneyprogramma's uit. Na enkele weken kwamen Pokémon en Totally Spies! (wat later alsnog verhuisde naar Nickelodeon) terug naar Disney XD. Deze programma's waren zo populair dat veel kijkers teleurgesteld waren over het verdwijnen ervan.

Groei (2010-2015)

Het logo van Disney XD tussen 2010 en 2015

Daarnaast werden veel programma's van Disney Channel in Nederland op Disney XD uitgezonden. Dit komt doordat Disney XD in Nederland door ieder huishouden te ontvangen is. Het zit namelijk in het standaardpakket. Disney Channel zit voor veel huishoudens niet in het standaardpakket. Hierdoor moeten zij extra betalen of een decoder aansluiten. Zo waren Phineas and Ferb en The Suite Life of Zack and Cody in de Verenigde Staten ook te zien op Disney Channel, terwijl ze in Nederland haast uitsluitend op Disney XD werden uitgezonden. Ook werden het eerste seizoen van The Wizards of Waverly Place en Hannah Montana en de High School Musical-films op Disney XD uitgezonden.

De Nederlandse versie van Disney XD had vrijwel geen programma's. Wel waren er drie presentatoren (Levi van Kempen, Koert-Jan de Bruijn en Sanne Ravenshorst) die de programma's aankondigen en korte items tussen de programma's door presenteerden. Zijn presenteerden ook speciale uitzendingen voor Disney XD. Tussen 2010 en 2012 gaf Disney XD ook zijn eigen tijdschrift uit met de naam Disney XD Magazine.

Ondertussen werden in het buitenland ook verschillende versies van Disney XD opgericht. Naast Nederland en de Verenigde Staten zijn er nog altijd versies in Polen en Canada. In het verleden waren er ook versies in Israël, Australië, Italië, India, Duitsland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Zuidoost-Azië, Japan, Griekenland en Latijns-Amerika. Al deze versies zijn inmiddels opgeheven.

Concurrentie met het internet (2016-heden)

Tussen 2015 en 2018 bestond er ook versie van Disney XD die 24 uur per dag uitzond. Hierdoor kon je ook ná 6 uur naar Disney XD kijken. Dit was een betaalzender, waarvoor men extra moest betalen. Uiteindelijk heeft men deze versie gestopt, aangezien er te weinig mensen naar keken. Hoewel Disney XD een Nederlandse zender was, was de zender ook in grote delen van Vlaanderen te ontvangen tot 2020.

Sinds 2016 kreeg Disney XD ook met steeds concurrentie met het internet te maken. Steeds minder kinderen en jongeren kijken televisie, waardoor reclame-inkomsten minder opleveren. Dit is ook de redenen waarvoor Disney XD in veel andere landen verdween. Tegenwoordig is Disney XD nog altijd de meest populaire televisiezender voor kinderen na Nickelodeon.

Programma's

De enige originele programma's die er al waren met Fox Kids en ook op Disney XD zijn zijn Pokémon en Totally Spies!. Nu is de serie Totally Spies! op Nickelodeon te zien. Phineas and Ferb is nog wel te zien.

Animatieseries

Series

Overig

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disney_XD&oldid=874846"