The Walt Disney Company

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Disney)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Walt Disney Company
The Walt Disney Company Logo.svg
Slogan
Rechtsvorm
Oprichting Californië op 16 oktober 1923
Voorganger
Opheffing
Oorzaak einde
Oprichter Walt Disney (oprichter),

Robert Iger (CEO)

Onderdeel van
Eigenaar
Sleutelfiguren
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Locatie Glendale, Californië
Werknemers 220.000, waarvan 166.000 in de Verenigde Staten (per 1 okt. 2022)
Producten
Sector
Industrie toerismebranche, filmindustrie, entertainmentindustrie, televisie, animatie, cinematografie, attractiepark
Omzet US$ 82,7 miljard (2022)
Winst US$ 3,1 miljard (2022)

Website
https://www.thewaltdisneycompany.com/
Portaal Portal.svg Economie
Walt Disney Animation Studios Logo.svg
Walt Disney met zijn creatie Mickey Mouse

The Walt Disney Company of gewoon Disney of Disney Associates is een van de grootste mediabedrijven ter wereld, de grootste themaparken-exploitant en de een van de grootste makers en levers ter wereld. Disney heeft sinds 1962 ook een beursnotering en die maakt deel uit van een van de belangrijkste beurzen ter wereld: de Dow Jones Industrial Average-index.

Disney is opgericht in 1923 door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney. Toen heten de studio's nog Disney Brothers Studio. Het opereerde ook onder de namen Walt Disney Studio en Walt Disney Productions voordat het in 1986 de naam veranderde in Walt Disney Company. Toch blijven de meeste mensen het gewoon Disney noemen. Onderdeel van het bedrijf was Walt Disney Feature Animation, later Walt Disney Animation Studios en ook Walt Disney Television Animation.

De Disney Toon Studios was daar weer een onderdeel (devisie) van. Dit was tot 2015 de afdeling voor het maken van de DVD uitgaven.

Geschiedenis

Wat vooraf ging...

The Walt Disney company werd in 1923 opgericht door Walt en Roy Oliver Disney. Dit was echter niet het eerste filmbedrijf van de twee. In Kansas City hadden ze de Laugh-O-Gram Studio opgericht. De studio ging echter failliet, niet omdat de filmpjes niet populair waren, maar omdat Disney zelf niet zo goed met geld kon omgaan. De salarissen van de animateurs kosten te veel. In Hollywood richtte ze het huidige Disney op. De eerste filmpjes die het bedrijf maakte waren een combinatie van animatie en speelfilm, dit heet animatie / live-action. De filmpjes stonden in het teken van Alice in Wonderland en waren met echt meisje gemaakt, namelijk Virginia Davis. Toen een New Yorkse distributeur de filmpjes liet zien aan het publiek werden ze enorm populair. Tussen 1923 en 1927 zouden ze zogeheten Alice Comedies in heel Amerika te zien zijn en geliefd worden. Een tijdje na het succes vroeg Universal aan Disney of hij de eerste volledig getekende filmfiguurtje wilde tekenen. Dit werd Oswald The Lucky Rabbit. Echter ontstond er na een tijdje onenigheid tussen Disney en Universal, waarna Disney werd ontslagen. Oswald werd van Disney afgepakt en pas in 2012 kreeg Disney de rechten op het figuurtje weer terug.

Disney verloor niet alleen zijn tot dan toe beste creatie, maar ook veel van zijn tekenaars. Hij wilde wraak en bedacht een nieuw figuurtje; misschien wel 's werelds populairste tekenfiguurtje ooit. Dit werd Mickey Mouse. Met dit filmfiguurtje scoorde Disney een doorbraak in de filmwereld. Door het in de film Steamboat Willie te plaatsen uit 1928 werd dit filmpje het eerste succesvolle tekenfilmpje met geluid. In de jaren 30 werd Mickey Mouse enorm populair. Naast Mickey Mouse maakte Disney ook de Silly Simphonies, een serie aan tekenfilmpjes van een paar minuten. Bijzonder is het filmpje Flowers and Trees, het eerste ingekleurde tekenfilmpje ooit. Oorspronkelijk was het filmpjes gewoon zwart-wit, maar toen al de helft getekend was, besloot Disney om het toch in kleur uit te brengen. Disney gebruikte de techniek Technicolor bij veel andere filmpjes hierna, zoals The Old Mill en The Three Little Pigs.

De lange animatiefilm

Disney heeft ook de eerste lange animatiefilm gemaakt. Voorheen vonden mensen dat animatiefilms slechts kort moesten duren, men had geen zin om een avondvullende animatiefilm te kijken. Disney bracht hier eigenlijk verandering in. In 1937 kwam Snow White and The Seven Dwarfs uit. Aan de film is twee jaar lang gewerkt en men wist niet of het überhaupt een succes zou worden. Toch kreeg Disney de bioscopen met de film vol en ontving zelfs een Oscar met 7 kleinere Oscars (die de dwergen voorstelden) voor deze film. Voor de tweede film Pinnochio werd zelfs een speciale camera techniek bedacht om de inleiding te maken. Het lijkt net alsof de film door de stad heengaat aan het begin van de film. Door middel van een camera met de lens naar beneden en een aantal glasplaten met uitgeknipte decors werd dit gerealiseerd. Voor de film Bambi werden echte herten geregeld die de animateurs op traditionele wijze moesten natekenen en voor Fantasia kwam zelfs een heel orkest. Doordat Fantasia een flop werd, het bracht te weinig op en het orkest was te duur, ging het financieel slecht met Disney. Echter door de goedkope film Dombo uit te brengen wist Disney zich te redden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Disney opgedragen op propagandafilms te maken en films die Latijns-Amerika te vriend hielden (uit angst dat ze zouden overstappen naar de vijand). Voorbeelden hiervan zijn Der Fuehrer's Face en The Three Caballeros. Echter werden er wel gewone films gemaakt, maar die bestonden vaak uit losse scenes zonder een doorlopend verhaal. Veel animateurs moesten namelijk na een korte tijd dienen in het leger en konden hierdoor niet van begin tot eind aan de film werken en steeds anderen was te veel werk. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Koude Oorlog. Bij Disney mochten hierdoor geen communisten werken! Toen werknemers hierachter kwamen, kwamen ze in protest en stopte Disney hiermee.

Pas in 1950 kwam Disney weer met films met de kwaliteit van voor de oorlog. De eerste film werd Cinderella, maar ook Alice in Wonderland en Peter Pan zijn er voorbeelden van.

Disney zelf

Bedrijfsonderdelen

Disney is een heel groot bedrijf. Om het bedrijf staande te houden is het onderverdeelt in 4 bedrijfsonderdelen. Sommige bedrijfsonderdelen zijn ook weer verdeelt in onderdelen:

Disney als filmbedrijf, Walt Disney Studios

De Walt Disney Studio's is het onderdeel dat vooral films en muziek verzorgt. Het bedrijfsonderdeel wordt geleid door Dick Cook. De Walt Disney Studio's bevatten de Buena Vista Motion Pictures Group. Hieronder vallen weer de Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures, Hollywood Pictures, Miramax Films, Marvel Studios en Lucasfilm. Deze onderdelen zijn speciaal voor films. Voor muziek is de Buena Vista Music Group. Hieronder vallen weer de Walt Disney Records, de Hollywood Records, de Mammoth Records, Lyric Street Records. Verder is er nog de Walt Disney Theatrical Productions. Deze zijn er voor theaterproducties. Hieronder vallen weer de Buena Vista International, Buena Vista Home Entertainment, Buena Vista Home Entertainment International. De Walt Disney Animation Studios (met de devisie Disneytoon Studio's) zijn speciaal voor animatiefilms, net als de Pixar Animation Studios. De divisie DisneyNature is speciaal voor natuurfilms. Marvel Studios werd in 2009 overgenomen door Disney. Lucasfilm werd in 2012 overgenomen. Zie ook Lijst van Disneyfilms.

Distributie

  • Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Walt Disney Studios Home Entertainment
  • Disney Music Group
  • Disney–ABC Domestic Television

Disney-pretparken

De Walt Disney Parks and Resorts is een onderdeel dat is opgericht voor themaparken. In totaal zijn er 6 themaparken:

Daarnaast beheert dit onderdeel ook nog de Disney Cruise Line. Disney Cruise Line verzorgt Cruisereizen.

Streaming

Disney op televisie en radio

De Media Networks is een onderdeel dat televisie en radio verzorgt. Onder dit onderdeel vallen:

Overige

Internationaal:

  • RTL II
  • Disney Cinemagic
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Walt_Disney_Company&oldid=897937"