Animatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een oud animatiefilmpje

Animatie is een serie van foto's of tekeningen die na elkaar worden afgespeeld. Animatie is vaak getekend, dit kan met met de hand of digitaal via de computer. Animatie komt voor op televisie, in films, op het internet en in boeken. Animatie is naast een filmkunst ook een kunstvorm.

Geschiedenis

De animatie bestaat al sinds dat er mensen rondlopen op aarde. Vroeger in de prehistorie is het ontstaan. Er zijn namelijk grotschilderingen gevonden uit de middel eeuwen. Dieren werden toen bijvoorbeeld uitgebeeld met 8 poten in plaats van 4 poten. Hier door leek het dier te rennen. In de 19de eeuw ging de animatie zich verder ontwikkelen. In deze tijd werden een aantal dingen uitgevonden. Zoals de thaumatroop. Dit was een stok met daaraan twee verschillende tekeningetjes in het midden vastgeplakt. Door snel rond te draaien leek de afbeelding te bewegen. De twee tekeningetjes liepen in elkaar open. Vervolgens kwam de phenakistiscoop, een rond blad met daarop tekeningetjes. Het voordeel hiervan was dat de animatie langer kon duren. In het midden van het blad zat een stok vast. Door slinger aan het blad te geven, ging het beeld bewegen. Hierdoor was het volgende apparaat mogelijk te maken en het leek er ook een beetje op. Dit was de zoötroop. Dit was een cilindervormig apparaat, waren een lang blad papier in ging. Op het blad stonden allerlei tekeningetjes. Aan de zijkant van de zoötroop zaten gaten, waardoor je de beelden kon zien bewegen. Dit was het begin van de modernere animatie. Vervolgens werd er bedacht dat elke afbeelding op een apart blad getekend moest worden en snel achter elkaar afgespeeld moest worden. Door de tekeningen in een soort wiel te zetten, te draaien en dat op te nemen, ontstonden de eerste animatiefilms. Elke tekening werd een frame genoemd. In het begin waren er 2 tot 10 frames per seconde, dit leverde vaak haperend beeld op. Daarom werd uitgevonden dat er 24 frames per seconde nodig waren om de beelden vloeiend te laten lopen.

Een filmpje met 10 frames per seconde.
Een filmpje met 2 frames per seconde.

De eerste animatiefilms waren op deze manieren gemaakt. Het was het begin van een nieuwe filmtechniek. De eerste animatiefilms waren in zwart-wit beeld en hadden nog geen geluid. In de bioscopen zelf zat meestal een orkest dat muziek maakte bij de films. Het eerste animatiefilmpje was Dinner Time uit 1928, maar deze was lang niet zo populair als Steamboat Willie die een maand later uit kwam. Hoewel de techniek Technicolor al in 1915 bestond, werd het pas in de jaren 30 en 40 toegepast op animatiefilmpjes. De kleuren werden toen na het opnemen van de film toegevoegd. Een doorbraak was het, maar nog niet alle kleuren konden toegevoegd worden (zoals zilver). Na de Tweede Wereldoorlog kwam het brede beeld of de Cinemascope. Ook dit werd op filmpjes toegepast. In de jaren 50 kwam ook de televisie en hier kwamen ook animatiefilmpjes op, weer in zwart-wit en zonder geluid. Het geluid er bij lukte al na een paar jaar, maar de kleur liet nog tot de jaren 60 op zich wachten.

Vanaf deze tijd werden ook animatie-effecten in speelfilms toegepast. Ook werden veel animatiefilms via de computer gemaakt. Zo kon er een 3D-effect aan toegevoegd worden. De eerste film die volledig door de computer is getekend is Toy Story uit 1995. De film Avatar uit 2010 was ook helemaal door de computer getekend en werd de succesvolste film ooit, hiermee heeft het de Titanic uit 1997 ingehaald.

Studio's

Met de bekende lamp van Pixar zijn ook animatiefilms gemaakt.

Veel filmstudio's maken animatie. De drie bekendste vind je hieronder.

Lees ook

Misschien zijn deze artikelen ook wel het lezen waard:

  • Film, voor alles over films.
  • Televisie, voor meer over televisie.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Animatie&oldid=685902"