Walt Disney

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Walt Disney in 1954.

Walt Disney, echte naam Walter Elias Disney (geboren in Chicago op 5 december 1901 - gestorven in Los Angeles op 15 december 1966) was een Amerikaans stemacteur, regisseur, zakenman, producent, schrijver en tekenaar. Walt Disney is bekend geworden vanwege de films die hij maakte en is tegenwoordig nog één van de bekendste personen op het gebied van amusement. Walt Disney richtte samen met zijn broer Roy Oliver Disney The Walt Disney Company op, wat beter bekend staat als Disney. Walt Disney vernieuwde de filmindustrie, zo maakte hij de eerste lange tekenfilm. Ook ontwierp hij veel nieuwe personages, waarvan Mickey Mouse veelal de bekendste is. Disney heeft 22 keer een Oscar Award gewonnen en is er maar liefst 59 keer voor genomineerd. Ook op het gebied van pretparken bracht hij vernieuwingen aan.

Jeugd en tienerjaren

Verhuizen

Walt Disney is geboren op 5 december 1901 in de Amerikaanse stad Chicago in de staat Illinois. Zijn vader was Elias Disney en had verschillende baantjes. Zijn moeder, Flora Call Disney, was lerares op een basisschool. Disney kwam uit een familie die was samengesteld uit verschillende nationaliteiten. Zijn vader had een Iers-Canadese achtergrond en zijn moeder had familie uit Duitsland en Engeland. Zijn opa, Arundel Elias Disney, was degene die zorgde dat de familie Disney in Amerika terecht kwam. Walt Disney had drie oudere broers (Herbert Arthur, Raymond Arnold en Roy Oliver Disney) en een jongere zus (Ruth Flora Disney). In 1906, toen Walt Disney bijna vijf was, verhuisde het gezin naar een boerderij ergens in de staat Missouri. Walt Disney had daar een leuke tijd, maar voor de rest van het gezin was het hard werken. Walts vader Elias Disney had een abonnement op de krant Appeal of Reason, waarvan Walt Disney de stripverhalen op de voorpagina overtekende. Ook was Walt Disney geïnteresseerd in de treinen. Walt en zij zusje Ruth gingen naar school op de Park School van Marceline. Hiervoor was hij nog nooit naar school gegaan. Elias kreeg op de boerderij last van Tyfus, maar overleefde dit. Alleen kon hij hierdoor niet meer het zware werk op de boerderij doen en het gezin moest opnieuw verhuizen. Herbert en Ray Disney waren al eerder weggelopen omdt hun vader hun iets had beloofd maar dat gebeurde niet.

In 1911 verhuisde het gezin naar Kansas City in de staat Kansas. Walt en Ruth gingen naar de Benton Grammar School, dicht bij hun nieuwe huis. Walt ontmoette op school Walter Pfeiffer, die later zijn beste vriend zou worden. Disney ging vaak naar Pfeiffers huis toe. Zo vaak dat je kunt zeggen dat Disney daar vaak was dan in zijn eigen huis. Op zaterdag ging Disney naar cursussen van de Kansas City Art Institute. Elias Disney nam een krantenwijk voor The Kansas City Star en Roy en Walt moest hiervoor kranten gaan lopen. Hierdoor had Walt het de hele dag druk. Om half vijf 's ochtends stond hij op en bezorgde kranten tot dat school begon. Na school bezorgde hij de overige kranten van 4 uur tot etenstijd. Het werk was zwaar voor hem en doordat hij het erg druk had, behaalde hij op school niet al te goede resultaten. Toch heeft hij de krantenwijk zes jaar lang volgehouden.

Eerste Wereldoorlog en daarna

Elias en Flora Disney: De ouders van Walt Disney

In 1917 krijgt Elias een baan in de jamfabriek O-Zell. Het gezin verhuisde hierdoor naar terug naar Chicago. Walt zat hierop de McKinley High School. 's Avonds nam hij cursussen op de Chicago Academy of Fine Art. Op school tekende hij de cartoons voor de schoolkrant. Toen hij 16 werd, ging hij van school af, hij wilde in het leger, maar hij was te jong. De Eerste Wereldoorlog was in volle gang. Zijn broer Roy zat bij de marine. Samen met een vriend ging Disney deelnemen aan het Rode Kruis. Hij ging naar Frankrijk als chauffeur van ambulances. Dit was pas nadat de Eerste Wereldoorlog was afgelopen.

Eén jaar later ging hij weer naar huis. Hij verhuisde terug naar Kansas City in 1919 en begon met zijn carrier als artiest. Hij wilde eerst een acteur worden, maar toen besloot hij om strips te maken voor een krant. Alleen was geen één krant geïnteresseerd in hem. Ook wilde niemand hem als ambulance-bestuurder. Zijn broer Roy werkt bij een lokale bank en wist voor Walt een baan te krijgen bij de Pesmen-Rubin Art Studio. Hier begon hij met allerlei dingen te tekenen voor tijdschriften en kranten. Tijdens zijn werk bij de studio's kwam hij in contact met Ubbe Iwerks, waarmee hij besloot om een eigen cartoonstudio te starten.

Cartoonist

In 1920 richtte Disney samen met Iwerks de Iwerks-Disney Commercial Artists op. Dit bedrijf bestond kort en na een slechte start verliet de Disney het bedrijf. Disney ging werken bij de Kansas City Film Ad Company. Bij de Film Ad Company raakte hij geïnteresseerd in animatie en besloot om hiervan zijn beroep te maken. De eigenaar van het bedrijf gaf hem toestemming om een camera te lenen, om thuis mee te experimenteren. Toen Disney het boek Animated Cartoons: How They Are Made, Their Origin and Development las, kwam hij erachter dat animatie heel uitgebreider was dan dat wat hij deed bij de company. Hij besloot om een eigen animatiestudio op te richten en Fred Harman werd zijn eerste werknemer. Samen met Harman maakte Disney cartoons. Deze heette de Laugh-O-Grams.

Laugh-O-Grams

Het huis van Walt Disney en zijn vrouw

De Laugh-O-Gram Studio maakte vaak van sprookjes een moderne versie. In een lokaal theater in Kansas City werden de filmpjes aan het publiek getoond. Het eerste filmpje wat werd gemaakt was Newman Laugh-O-Grams. Dit werd een succes en Disney kon een klein studiopand kopen, wat vernoemd werd naar het eerste filmpje. Disney kwam erachter dat je beter kon samenwerken om een goede animatiefilm te maken en nam hierna nog drie tekenaars in dienst. Disney wist filmpjes te maken die succesvol werden, in Kansas City en omgeving dan. Disney kon alleen minder makkelijk met geld omgaan. De hoge kosten voor de werknemers zorgden ervoor dat de studio's failliet gingen en Walt Disney besloot te verhuizen naar Hollywood.

Carrière in Hollywood

Samen met zijn broer Roy had Walt Disney zijn geld twee maanden lang gespaard en bij elkaar gelegd. Samen kochten ze een cartoonstudio in Hollywood. Het eerste filmpje dat ze maakten heette Alice's Wonderland. In het filmpje werd gebruik gemaakt van een echt meisje, Viginia Davis, terwijl de rest allemaal getekend was. Dit heet live-action. Hiermee begon het bedrijf Disney, onder de naam de Disney Brothers' Studio. In 1925 nam Disney een vrouw in dienst, genaamd Lillian Bounds. Ze moest de tekeningen inkleuren. Disney werd verliefd op haar en zij op hem. Samen trouwden ze uiteindelijk op 25 juli 1925. Ondertussen maakte Walt een nieuw filmpje gebaseerd op Alice in Wonderland. Dit filmpje werd verkocht aan de New Yorkse distributeur Margaret Winkler. Zij was enthousiast over de filmpjes en wilde er meer laten zien aan het publiek. Hierdoor ontstond een serie aan filmpjes, de Alice Comedies. Tussen 1923 en 1927 was de serie erg populair. In 1926 wilde de Universal Pictures filmpjes gaan laten tonen aan het publiek, die helemaal getekend waren. De studio's wilde dat Disney deze maakte en hiermee ondertekende Disney een contract. Hij maakte het figuurtje Oswald the Lucky Rabbit, wat meteen een succes werd. In 1928 ging Disney naar New York om te handelen voor een hogere vergoeding voor het maken van Oswald-series. Producer Charles Mintz was hier niet blij mee en ontsloeg Disney. Zijn succesvolle karakter Oswald werd eigendom van Universal, net als een groot gedeelte van zijn tekenaars.

Mickey Mouse en de Silly Simphonies

Mickey Mouse tijdens een parade in één van de Disneyparken.

Samen met zijn vrouw ging hij in de trein terug naar huis. Disney was woedend en bedacht een oplossing. Disney bedacht een nieuw figuurtje, een muis dit keer. Deze muis kennen we tegenwoordig allemaal als Mickey Mouse. Mickey had bijna Mortimer geheten. Maar Walts vrouw Lillian vond Mickey een mooiere naam. Ub Iwerks, die nu bij Universal werkte, nam ook ontslag en ging weer voor Disney werken. Aan de hand van de schetsen van Disney, creëerde Iwerks Mickey Mouse. Eigenlijk zou hij geen oren gehad hebben, maar Iwerks tekende die er per ongeluk bij. Men heeft dit maar zo gelaten, omdat het wel stond. De eerste film waarin Mickey schitterde was Plane Crazy. Toch had deze niet veel succes en de film was geluidloos. Later dat jaar, in 1928, kwam Steamboat Willy uit. Dit was het eerste tekenfilmpje met geluid. Hoewel ervoor 1928 al was geëxperimenteerd met geluid, was het bijzondere aan Steamboat Willy dat het geluid precies gelijk liep met het filmpje. Daarnaast was het nog moeilijk om een goede stem te vinden voor Mickey. Walt Disney kon niet de goede stem vinden voor Mickey. Toen hij voordeed hoe hij zijn stem wilde hebben, zei Iwerks dat Disney de stem moest inspreken. In jaren 30 werd Mickey Mouse steeds populairder en tegenwoordig is het misschien het bekendste tekenfilmfiguurtje ter wereld.

Daarnaast maakte Disney nog een film serie, genaamd de Silly Simphonies. Dit waren een aantal filmpjes over een bepaald onderwerp met een muziekstuk eronder geplakt. Hierdoor werd er niet gesproken in de filmpjes. The Skeleton Dance was het eerste filmpje van deze serie, waarin een aantal skeletten bij nacht op een begraafplaats gaan dansen. In 1932, toen Mickey Mouse een succes was, waren de Silly Simphonies dit nog niet. In 1932 werd een techniek gevonden om een kleurenfilm te maken. Technicolor heette deze techniek. Hierbij werd eerst de film opgenomen en de kleur pas later toegevoegd. Toen Disney van deze techniek hoorde was hij bezig met het filmpje Flowers and Trees. Dit filmpje was al bijna klaar, maar Disney wilde het opnieuw maken in kleur. Hiermee werd Flowers and Trees het eerste animatiefilmpje in kleur. Het werd een succes en te Silly Simphonies ook. The Old Mill en The Three Little Pigs zijn verder nog een succes uit deze serie.

Walt Disney stelt de zeven dwergen voor aan het publiek. Deze scene komt uit de film zoals deze te zien was in 1937.

Op 18 november 1932 kreeg Walt Disney een Acamedy Award voor zijn creatie van Mickey Mouse. In 1935 kwam Mickey voor het eerst in kleur voor en later werden er nog veel karakters toegevoegd aan de serie, zoals Goofy, Donald Duck en Pluto.

Familie

Walt Disney en Lillian Disney wilde samen graag een kind. Alleen lukte dit niet echt makkelijk. Tijdens Lillians eerste zwangerschap kreeg ze een miskraam en daarna nog één. Uiteindelijk werd Diane Marie Disney geboren op 18 december 1933. Walt en Lillian wilde nog een kind, maar de dokter zei dat ze dit beter niet konden doen. Lillian had namelijk al enkele miskramen gehad. Hierdoor adopteerden ze nog een kind, Sharon Mae Disney, die was geboren op 31 december 1936.

Gouden jaren van de animatie

In 1934 zat Disney eraan te denken om een animatiefilm te maken in kleur, maar dit keer met een film die veel langer zou gaan duren. Normaal waren animatiefilmpjes vaak erg kort en daarom wilde Disney een lange animatie film maken. Vroeger ging Disney is een aantal keer naar de bioscoop geweest. Eén van de film die hem deed herinneren, ging over Sneeuwwitje. Disney vertelde dit aan zijn vrouw, die dacht het allemaal een grap was. Disney's Folly, of in het Nederlands Disney's Grap, werd een project waarop Walt zich ging storten. Lillian en Roy wilden dit uit zijn hoofd praten, maar Disney zei dat dit de toekomst was. Samen met professor Don Graham wilde hij zijn personeel trainen in het tekenen van mensen en ze zo echt al mogelijk te laten lijken. Dit was nieuw voor het personeel, want voorheen werden alleen voorwerpen en dieren getekend. Ook werd de multiplane camera uitgevonden door Disney. Deze enorme filmcamera zorgde ervoor dat je makkelijk films kon opnemen op een bepaalde manier dat het net 3D leek. Daarna werd begonnen met het maken van Disney's Folly. De film ging Snow White and the Seven Dwarfs (NL: Sneeuwwitje en de zeven dwergen) heten. Er werd twee jaar lang aangewerkt, wat toentertijd ontzettend lang was. De film kon een succes worden, maar ook een enorme flop. Op 21 december 1937 ging de film première en de film werd een enorm succes. De film kreeg een Oscar voor beste animatiefilm. Naast het Oscarbeeld kreeg Disney nog zeven kleine Oscarbeeldjes (die de zeven dwergen moesten voorstellen). De film bracht 8 miljoen dollar en tegenwoordig is er 134 miljoen dollar aan de film verdiend.

De ster van Walt Disney op de Hollywood Walk of Fame.

Na het succes moest er een nieuwe studio worden gebouwd. Deze werd zelf gemaakt door Disney en kwam te staan in Burbank in Californië. Disney ging verder met drie andere lange animatiefilms. Als eerste kwam Pinocchio uit en datzelfde jaar nog Fantasia. Ondanks het succes van Pinocchio werd Fantasia een flop. Niet omdat het een slechte film was, maar omdat het orkest wat er voor gehuurd werd enorm duur was en de film weinig geld opleverde. Bambi werd daarentegen weer wel een succes. Voor de film wilde Disney eerst dat men de herten schilderde op de traditionele manier, zoals op een schilderij. Hierdoor heeft bij zelfs herten naar de studio laten komen! Ook de dramatische scène in de film, degene waarin Bambi zijn moeder zoekt die net gedood is door jagers, is door Disney bedacht. Het verlies aan de film Fantasia werd weer gecompenseerd met de winst die men maakte aan de goedkope film Dumbo. Na deze film wilde Disney de film Peter Pan, Alice in Wonderland en Wind in The Willows direct maken, maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en Disney kon zijn films niet meer in Europa uitbrengen.

Tweede Wereldoorlog

Kort na het uitbrengen van de film Dombo, begonnen de Verenigde Staten zich te bemoeien met de Tweede Wereldoorlog. Het leger gaf Disney de opdracht om "reclame"filmpjes te maken voor het leger. Der Fuehrer's Face en Victory Through Air Power zijn hier voorbeelden van. De tekenaars van Disney wilde deze filmpjes niet maken en gingen in protest. Volgens hun moest Disney blijven bij de filmpjes die los staan van de situaties in de wereld. Disney volgde dit op en stopte met het maken van deze filmpjes. De Amerikaanse regering gaf ondertussen een opdracht om een films te maken over Latijns-Amerika, om dit werelddeel zo "te vriend" te houden. The Three Caballeros en Saludos Amigos waren hier het resultaat van. In 1943, toen Amerika zich pas echt begon te bemoeien met de oorlog, werden veel tekenaars opgeroepen om propagandafilms te tekenen of in het leger te gaan. Hierdoor had Disney steeds minder tekenaars en begonnen de films uit losse scènes te bestaan, zonder echt verhaal erin. Make Mine Time en Vrolijk en Vrij zijn hier voorbeelden van. Na de Tweede Wereldoorlog werden weer de films gemaakt waar Disney bekend om stond.

Na de oorlog en het communisme

Na de oorlog werden de films die in de oorlog werden gemaakt uitgebracht. Deze waren niet succesvol, bestonden uit losse scenes door het gebrek aan vaste tekenaars en tegenwoordig kennen weinig mensen ze nog maar. In 1950 kwam er opnieuw succes door de film Cinderella, of beter bekend als Assenpoester. Ondertussen begon Disney zich weer te richten op live-action en hierdoor kwam Bugs Bunny tot leven. Dit werd eerst gedaan in samenwerking met Warner Bros. Alice in Wonderland (1951) en Peter Pan (1953) volgden.

Disney was daarnaast tegen het communisme. Toen de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog steeds meer landen communistisch maakte, ontstond een vrees voor het communisme in Amerika. In zijn bedrijf mochten geen communisten werken en als je communist was werd je ontslagen, maar Disney ging verder. Hij begon mensen te beschuldigen van het communistisch zijn, aangezien een aantal tekenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in Oost-Europa waren geweest. Hier waren veel medewerkers en de media fel op tegen en dit bleef Disney tot en met zijn dood achtervolgen.

De Disneyparken

Carolwood Pacific Railroad

Disney was helemaal gek van treinen. Toen hij in 1949 naar zijn nieuwe huis verhuisde in de buurt van Los Angeles wilde hij in zijn achtertuin een modelspoor. Het moest een spoor worden dat kleiner was dan een normale trein, maar groter moest zijn dan de normale treintjes voorop een normaal modelspoor. Hierdoor kwam er een middelmaat, waar men ook nog eens op kon zitten. Deze modelspoorlijn heette de Carolwood Pacific Railroad. Het is gemaakt door Roger E. Boggie, die werkte bij Disney. Disney had het zelf aan hem gevraagd.

Californië

Disney had een droom. Als vader van twee dochters wil je natuurlijk ergens heen, waar je samen lol kan hebben. Disney's wilde een park creëren waar zowel kinderen als hun ouders een dagje vrij waren. In die tijd bestonden er ook al pretparken, maar Disney vond ze niet binnen zijn idee passen. De parken waren vaak smerig en de attracties stonden te dicht op elkaar. Toch was er al een park in de wereld die voldeed aan zijn eisen. In Denemarken, net buiten Kopenhagen staat Trivoli Gardens. Dit park was schoon, was ruim en werd 's avonds verlicht door duizenden gloeilampen. Als je terugkijkt naar Disneyland in Californië, zie als je goed kijkt dat er veel Trivoli Gardens is overgenomen. Disney's pretpark bestond volgens hem uit attracties die gebaseerd waren op de Disneyfilms en deels uit attracties die een soort van indruk gaven over Amerika. Op 17 juli 1955 ging het eerste Disneypark open in Californië. Dit park heet Disneyland Resort in Anaheim. Disney zei in zijn speach bij de opening:

Aanhalingsteken openen To all who come to this happy place; welcome. Disneyland is your land. Here age relives fond memories of the past ... and here youth may savor the challenge and promise of the future. Disneyland is dedicated to the ideals, the dreams and the hard facts that have created America ... with the hope that it will be a source of joy and inspiration to all the world

Aan allen die zijn gekomen naar deze vrolijke plaats; welkom. Disneyland is jouw land. Hier herbeleven ouderen de herinneringen van het verleden ... en hier kan de jeugd genieten van de uitdaging en belofte van de toekomst. Disneyland is toegewijd aan de idealen, de dromen en de harde feiten die Amerika hebben gecreëerd ... met de hoop dat het een bron van vreugde en inspiratie zal zijn voor iedereen op de wereld.
— Walt Disney (1955)
Aanhalingsteken sluiten

De jaren 50 en 60

Een scene uit Mary Poppins

Toen in de jaren vijftig de televisie naar Amerika kwam, waren de filmproducenten bang. Wie zou nog betalen voor het zien van films, als die ook voor een vast bedrag op televisie kon door middel van programma's? Walt Disney zag juist een kans en liet zien dat film en televisie juist goed samen kunnen. In 1950 maakte hij een special genaamd One Hour in Wonderland samen met Coca-Cola. Ook was Walt zelf wekelijks te zien op televisie voor het programma Disneyland. Hierin liet hij zien hoe Disneyland in Californië werd gebouwd. Ook maakte hij de televisieserie Davy Crockett, wat uitgroeide tot een succes. Ondertussen maakte Walt Disney ook nog meer films. In de animatiefilm Lady and the Tramp (Lady en de Vagebond) uit 1955 zit een scene waarin een vrouw een hond (Lady) voor kerst krijgt. Deze scene is gebaseerd op de hond die Walt aan zijn eigen vrouw gaf voor kerst. Verder maakte hij nog de films Sleeping Beauty (Doornroosje), One Hunderd and One Dalmatians (101 dalmatiërs) and The sword in the Stone (Merlijn de Tovenaar) in deze periode.

Walt had zelf twee dochters, wie hij weleens een verhaal voorlas. Eén van de boeken die hij voorlas ging over Mary Poppins. Walt kwam op het idee om van dit boek een film te maken. In 1964 ging Mary Poppins in première. De film werd een groot succes en actrice Julie Andrews (die de hoofdrol speelde) werd er ook nog eens beroemd mee. Datzelfde jaar vond in New York de Wereldtentoonstelling plaats. Walt Disney werd gevraagd een aantal voor dit evenement te ontwerpen. Naast zijn ontwerpen kwam Disney op het idee voor een bootreis, die langs allerlei landen zou gaan. Mensen vonden dit maar raar, maar toch werd het werkelijkheid. Deze attractie staat nu bekend als It's a Small World en is één van de populairste attracties van Disney. Ook introduceerde Disney een mechanisch figuur die precies leek op Abraham Lincoln. Door de Wereldtentoonstelling kwam Disney op een nieuw idee, een pretpark in het oosten van Amerika.

Een groter Disneyland

Het kasteel van Magic Kingdom

Een jaar na de Wereldtentoonstelling, in 1965, maakte Disney plannen voor een pretpark dat Disney World zou gaan heten. Het park moest een aantal kilometers buiten Orlando in Florida komen te staan. In dit moerassige gebied was immers genoeg plek. Het park moest bestaan uit een groot pretpark dat een bijna exacte replica moest zijn het pretpark in Californië. Wel werden er een aantal aanpassingen gedaan, omdat er rekening werd gehouden met de fouten van het park in Californië. Zo werden er er tunnels onder het park gelegd, zodat het personeel niet over het park van de ene naar de andere moest. Omdat de bodem te zwak was om te graven, werden de tunnels direct op de grond aangelegd en het park weer daar bovenop. Hierdoor ligt het park een aantal meter hoger dan de rest van de omgeving. Het park moest Magic Kingdom gaan heten, hoe het nu nog steeds heet. Naast dit park moest er een nieuw park gebouwd worden ernaast. Het moest een pretpark zijn dat ook kinderen iets zou gaan leren over andere culturen, het verleden en hoe we een betere samenleving konden opbouwen in de toekomst. Dit park moest Experimental Prototype City (or Community) of Tomorrow (Experimentele prototype Stad (of Samenleving) van Morgen) gaan heten. Dit park kreeg uiteindelijk de afgekorte naam EPCOT. Hoewel Disney grote dromen had hoe onze samenleving er uit zou gaan zien, maakte hij de opening van EPCOT nooit mee.

Ziekte en overlijden

Disney rookte heel veel. Toch vond hij het belangrijk dat kinderen hem niet rokend zagen, dus rookte hij nooit in het bij zijn van kinderen. Op een dag kreeg hij last van zijn nek en ging naar het ziekenhuis hiervoor. In het ziekenhuis kwamen ze ergens anders achter. In zijn longen zat een tumor en deze kon moeilijk verwijderd worden. Na een aantal proeven bleek de tumor ernstig te zijn en waarschijnlijk zou hij nog zes maanden tot twee jaar te leven hebben. De laatste film waaraan hij heeft gewerkt is Jungle Boek, maar heeft deze film nooit kunnen afwerken. Op 15 december 1966 overleed Walt Disney aan longkanker, tien dagen na zijn verjaardag. Walt Disney is uiteindelijk 65 jaar oud geworden.

Volgens velen was Walt Disney die een talent had voor films. In zijn films wist hij mensen op een bepaalde manier te raken. Daarnaast was Disney iemand die in de toekomst keek en veel vernieuwingen aanbracht in films en pretparken. Disney wordt gezien als een echte familieman en het goed voorbeeld van een vader.

The Walt Disney Family Museum

The Walt Disney Family Museum is een Amerikaans museum dat het leven en de dood van Walt Disney presenteert. Het museum staat in San Francisco. Op 1 oktober 2009 is het hoofdgebouw geopend. Diane Disney, de biologische dochter van Walt Disney en zijn vrouw, heeft het museum opgericht. Het museum gaat over Walt Disney, maar het hoort eigenlijk niet bij de Walt Disney Company.

Animatiefilms door Walt Disney


Na zijn dood

Na zijn dood bleef het bedrijf Disney nog gewoon films maken. De nieuwe makers van de films wisten de kwaliteit in de films te houden. Films als Beauty and the Beast (Belle en het Beest), Toy Story en Frozen werden echte successen. Van de film Fantasia kwam een nieuw deel, Fantasia 2000. Ondanks de tegenvallende cijfers, weten veel mensen de film wel te respecteren en wordt het gezien als een film die zijn tijd ver vooruit is. Het bedrijf Disney heet officieel The Walt Disney Company, naar Walt Disney. Oswald The Lucky Rabbit werd in 2012 weer eigendom van The Walt Disney Company. De Disneyparken werden ook een succes. Het resort in Californië kreeg tweede pretpark erbij. Het resort in Florida kreeg nog twee pretparken erbij en groeide uit tot 's werelds grootste pretpark. Ondertussen ontstonden er ook resorts in Tokio, Parijs, Hongkong en is men nu bezig met een park in Shanghai.

Aanhalingsteken openen Hoewel Walt Disney altijd zei dat het allemaal begonnen was met een muis, weet iedereen dat het de man was die muis had gemaakt. (Vertaald vanuit het Engels)
Julie Andrews in de attractie Walt Disney: One Man's Dream
Aanhalingsteken sluiten

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walt_Disney&oldid=788413"