Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

It's a Small World

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
It's A Small World
Disneyland park - Anaheim Los Angeles California USA (9894052125) (3).jpg
In Disneyland Park in Anaheim, Californië
Algemene informatie
Locatie 1. Verenigde Staten Disneyland Park
2. Verenigde Staten Magic Kingdom
3. Japan Tokyo Disneyland
4. Frankrijk Disneyland Park
5. Hongkong Hong Kong Disneyland
Themagebied
Soort attractie Dark water ride
Bouwer(s) WED Enterprises
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Ontwerper
Status Geopend
Bouw
Opening 1. Verenigde Staten 28 mei 1966
2. Verenigde Staten 1 oktober 1971
3. Japan 15 april 1983
4. Frankrijk 12 april 1992
5. Hongkong 28 april 2008
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 10 - 15 minuten (afhankelijk van locatie)
Aantal voertuigen 16 - 24 boten (afhankelijk van locatie)
Capaciteit 12 personen
Onride foto Nee
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas Nee
Single riders-rij Nee
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

It's a Small World is één van de bekendste Disney-attracties ooit. It's a Small World is dan ook in ieder Disneyresort te vinden, behalve in Shanghai Disneyland. Hiermee is de attractie te vinden in het Disneyland Park in Anaheim, het Magic Kingdom in Orlando, Tokyo Disneyland, Disneyland Park in Parijs en Hong Kong Disneyland Park.

It's a Small World is een zogeheten darkride. Dit is een overdekte rondrit waarbij men langs allerlei scenes gaat. Vaak heeft een darkride een bepaald thema. It's a Small World heeft de wereld als thema. Bezoekers gaan langs verschillende landen en regio's in de wereld. Hierbij dansen en zingen de poppen van het desbetreffende land hetzelfde lied It's a Small World. Het nummer gaat over de vrede tussen alle landen op de wereld met de conclusie dat de wereld uiteindelijk erg klein is. It's a Small World wordt dan ook vertaald als het is een kleine wereld.

Geschiedenis

It's a Small World in 1983.

It's a Small World is in 1964 bedacht. Oorspronkelijk stond de attractie helemaal niet in het Disneyland Park, maar op de wereldtentoonstelling van New York City dat jaar. Walt Disney maakte vier attracties voor deze wereldtentoonstelling. It's a Small World was een bijzondere attractie in die tijd. Disney bedacht dat er veel meer bezoekers een attractie in gingen als ze werden geleid door een bootje door de attractie heen. It's a Small World kwam op het gebied van UNICEF te staan. Voor It's a Small World kwam de Tower of the Four Winds te staan. Kinderen betaalden toen 60 cent voor een ritje en volwassen 95 cent. Het geld werd gedoneerd aan UNICEF.

Na twee jaar was het gedaan met de wereldtentoonstelling. It's a Small World kreeg net als Great Moment with Mr. Lincoln en de Carousel of Progress een plekje in Disneyland Park. Het interieur verhuisde naar Disneyland, maar de Tower of the Four Winds and de voorkant niet. In Disneyland kwam er de nieuwe bekende voorgevel, bestaande uit allemaal torens en gebouwen.

Later kregen andere Disney-parken ook een It's a Small World.

Versies

Disneyland Park Anaheim

De attractie in Disneyland Park Anaheim.

In Disneyland Park Anaheim stapt men buiten in het bootje. De voorgevel van de attractie is wit met gouden elementen. Vervolgens rijdt men de attractie binnen en vaart langs allerlei bootjes. Onder meer is er een boot met allerlei verschillende culturen met daarnaast een vriendelijk zeemonster. Daarna vaart de boot door een poort met welcome. De rit begint in een winter's landschap. Men is in Lapland, maar komt in hierna in Scandinavië terecht. Vervolgens vaart men door naar het Verenigd Koninkrijk. De Big Ben en Disney-figuur Peter Pan is te zien. Hierna gaat men naar Frankrijk, waar de Eiffeltoren staan en Belle bij de fontein zit. In Italië gaat men door Venetië, waar Pinocchio in een raam te zien is. Na een klein stukje Nederland, gaat men door naar Oostenrijk en Zwitserland met veel koekoeksklokken. Na poort gaat men naar Azië. Eerst ziet men Rusland, maar gaat door naar het Midden-Oosten. Hier zweven tapijten, waaronder die van Alladin. Men vaart door naar India, waar met een Hindoeïstische dans ziet. Vervolgens gaat men naar Japan en daarna naar China. Via een poort gaat men naar Afrika, waar men eerst in Egypte belandt. Na een stuk Sahara komt men in het regenwoud terecht, waar de stamleden en dieren feesten. Hierna komt men in Mexico terecht, waar het feest doorgaat. In Hawaii is Ariël te zien. Men reist door naar Nieuw-Zeeland, waar een Kiwi (de vogel) en Maori-stamlid zitten. In Australië vind men koala's, kangoeroes en vogelbekdieren. Hierna komt het eiland Hawaii nog een keer voor, waar men huladansers ziet. Hierna gaat men door het platteland van de Verenigde Staten naar de finale. Hier dansen en zingen allerlei figuren uit de verschillende landen met elkaar. Vervolgens verlaat men de attractie na een hal met allerlei ansichtkaarten uit de verschillende landen.

Magic Kingdom

It's a Small World in het Magic Kingdom.

In het Magic Kingdom opende It's a Small World in 1971. De voorgevel verschilt van die van andere versies. De voorkant is iets kasteelachtig met allerlei luifels. Binnen stapt men op in het bootje. Hier ziet men een kleinere versie van de bekende gevel in andere parken. Men vaart naar direct na een bocht naar Oostenrijk. Hierna gaat men naar het Verenigd Koninkrijk, vervolgens Frankrijk, Ierland, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en uiteindelijk Zwitserland. Via een poort gaat men door naar Azië, waar men eerst in het Midden-Oosten terecht komt, vervolgens doorgaat naar India en dan naar Japan en China. Via een poort vervolgt de route naar Afrika. Hier is rechts Egypte en links de Afrikaanse jungle. Uiteindelijk komt men in Amerika in winterlandschap met pinguïns, maar gaat al snel door naar Mexico. Hierna gaat men door de Amazone naar Hawaii, vervolgens Australië en tenslotte Nieuw-Zeeland. Hierna is de finale en komt men weer bij de opstapplaats.

Tokyo Disneyland

It's a Small World in Tokyo Disneyland.

In Tokyo Disneyland heeft de attractie de originele gevel, maar dan in allerlei kleuren. Men stapt binnen op en maakt een hoek, waarmee men meteen in de attractie komt. De indeling lijkt veel op dat van Magic Kingdom. Men komt eerst in Oostenrijk, vervolgens het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië en tenslotte Zwitserland. Ook Griekenland heeft een eigen stukje. In het Aziatische gedeelte ziet men het Midden-Oosten, Rusland, India, Japan en China. Hierna gaat men naar Afrika, waar men Egypte en de jungle tegenkomt. In het Amerikaanse gedeelte komt via de zuidpool in Mexico. Vervolgens gaat men haar Hawaii, Australië en Nieuw-Zeeland. Hierna is de finale en is de rit afgelopen.

Het lied is in het Japans gezongen, maar in het Afrikaanse en Oceanische gedeelte in het Engels.

Disneyland Park Parijs

De voorgevel in Disneyland Parijs is hetzelfde als in Tokyo Disneyland, maar de kleuren zijn iets lichter. Men stapt buiten de attractie, onder een overkapping op. Via het meer voor de attractie gaat men onder de overkapping naar binnen. Hier komt men in een gang met alle bestemmingen. Achteraan is al de eerste scene te zien. Dit is Oostenrijk, maar bestaat slechts uit een schaatsscene. Vervolgens gaat men naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hierna volgen Frankrijk en Nederland, daarna Spanje, Duitsland en Zwitserland, daarna Italië en Griekenland. Hierna komt men terecht in Rusland. Vervolgens vaart men door China en Japan naar India. Hierna door het Midden-Oosten naar Egypte. Hierna volgt de Afrikaanse jungle en vervolgens Hawaii, Nieuw-Zeeland en Australië. Hierna komt men in Mexico en besteed vervolgens de Verenigde Staten. Hier zijn het Wilde Westen, Alaska, de Prairies en New York uitgebeeld. De finale is zogezegd Hollywood, maar verschilt niet van de andere attracties qua thema. Vervolgens verlaat men de attractie via een gang, waar verschillende ansichtkaarten staan. Men komt aan de andere kant van het meer terecht, waar men weer naar de opstapplaats vaart.

Het lied is zowel Frans als Engels. In het Arabische gedeelte is het zelfs in het Arabisch gezongen. Voor de attractie staat de beroemde fontein van een wereldbol met daarbovenop een bootje met allerlei culturen met daarachter de vlaggen met het opschrift "it's a Small World" in verschillende talen, waaronder Nederlands.

Hong Kong Disneyland

In Hong Kong Disneyland heeft de attractie dezelfde opzet als in Tokyo. Men stapt binnen op en na een poort met "welcome" begint de attractie in Lapland. Vervolgens vaart men dezelfde route als in Tokyo. Het lied is gezongen in Engels, Mandarijn en Kantonees. Ook is het Koreaans en Tagalog te horen in de attractie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=It%27s_a_Small_World&oldid=725294"