Pirates of the Caribbean (attractie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pirates of the Caribbean
Magic Kingdom18.jpg
De ingang van Pirates of the Caribbean in het Magic Kingdom
Algemene informatie
Locatie 1. Verenigde Staten Disneyland Park
2. Verenigde Staten Magic Kingdom
3. Japan Tokyo Disneyland
4. Frankrijk Disneyland Park
5. Volksrepubliek China Shanghai Disneyland
Themagebied
Soort attractie Dark water ride
Bouwer(s)
Opdrachtgever WED Enterprises
Ontwerper
Status Geopend
Bouw
Opening 1. 18 maart 1967
2. 15 september 1973
3. 15 april 1983
4. 12 april 1992
5. 16 juni 2016
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Piraten
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek Yo Ho (A Pirate's Life for Me) van George Bruns & Xavier Atencio
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 1. 15:30 minuten
2. 8:30 minuten
3. 9:30 minuten
4. 10:30 minuten
Aantal voertuigen 50 boten
Capaciteit 23 personen per boot
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas FastPass (Magic Kingdom)
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Pirates of the Caribbean is attractie in verschillende Disneyparken. De attractie staat in Disneyland Park te Anaheim, het Magic Kingdom, Tokyo Disneyland, Disneyland Park te Parijs en Shanghai Disneyland. In Hong Kong Disneyland staat de attractie er nog niet, maar komt er wel als het park zich gaat uitbreiden (het staat al gepland).

Pirates of the Caribbean kan letterlijk vertaald worden als Piraten van de Caraïben. De Caraïben zijn namelijk een grote eilandengroep. Pirates of teh Caribbean is één van de populairste en bekendste Disney-attracties ooit. Door het succes van deze attractie zijn er later films gebaseerd op de attractie, de Pirates of the Caribbean-films. Bij veel Disney-attracties gaat dit eigenlijk andersom. De film of televisieserie komt eerst en dan pas de attractie.

Pirates of the Caribbean is een zogeheten dark water ride. Dit is een overdekte attractie waar men in een bootje langs allerlei scenes vaart. Op de achtergrond is de melodie van het liedje Yoho (A Pirate's Life for Me) te horen. De verschillende versies van de attractie zijn haast allemaal hetzelfde, maar toch zijn er verschillen in de scenes.

Geschiedenis

De attractie in Tokyo Disneyland.

Oorspronkelijk zou de attractie een heel ander uiterlijk krijgen. Walt Disney wilde een wassenbeeldenmuseum maken met de naam de Blue Bayou Lagoon. De wereldtentoonstelling in New York veranderde dit idee. Op de wereldtentoonstelling stonden vier attracties van Walt Disney, onder meer It's a Small World. Je kan eigenlijk zeggen dat It's a Small World tot Pirates of the Caribbean heeft geleid. Dit soort attracties waren populair bij bezoekers en konden veel bezoekers wegwerken. Het wassenbeeldenmuseum heeft men laten varen en Pirates of the Caribbean werd het nieuwe plan.

Op de wereldtentoonstelling stond ook een animatronic in de vorm van president Abraham Lincoln. Walt Disney wilde animatronics gebruiken in de nieuwe attractie. Op ontwerpers te helpen werden maar liefst 120 acteurs ingehuurd. Zij moesten de bewegingen van animatronics voordoen. Als decor werd de stad New Orléans gekozen. Tijdens de Oorlog van 1812 was er namelijk een piraat genaamd Jean Lafitte, die vocht voor het Amerikaanse leger. Om hem een eer te bewijzen werd het thema gekozen, maar ook werden er meer piraten toegevoegd.

In 1967 opende in Disneyland Park Anaheim de attractie zijn deuren. Boven de attractie zou oorspronkelijk een appartement komen voor de familie Disney. Toen Walt Disney overleed werden deze plannen stilgelegd. Later is er een museum gemaakt van de overgebleven ruimte. In 2007 werd het museum gesloten en werd er toch een appartement van gemaakt.

In 1973 werd in het Magic Kingdom precies dezelfde attractie geopend, twee jaar na de opening. Veel bezoekers waren verbaasd dat de attractie niet gelijk met de opening van het park aanwezig was, dus zo gezegd zo gedaan kwam de attractie er. Oorspronkelijk zou op de plek van de attractie een andere attractie komen in het teken van het wilde westen. In 1992 opende de attractie in Disneyland Paris, gelijk met het park.

Versies

Disneyland Park Anaheim

Eén van de skeletten van de piraten in de Anaheim-versie van de attractie.

De eerste versie van Pirates of the Caribbean opende in Disneyland Park Anaheim. In de attractie zijn 128 animatronics te vinden in de vorm van dieren (voornamelijk vogels), piraten en dorpelingen. De attractie bevat zoveel water dat er drie dagen nodig zijn om de attractie leeg te pompen, als het onderhouden wordt. Er zijn nog eens drie dagen nodig om de attractie weer met water te vullen, als de onderhoudswerkzaamheden weer zijn afgerond. Op de plek waar men in de attractie stapt bevind het Blue Bayou-restaurant zich er tegenover. Dit restaurant is vormgegeven als een tuinfeest op een plantage. Na instappen komt men aan bij de eerste scene, die tegenover het restaurant plaats vindt.

Het is avond aan de Louisiana Bayou. Overal zijn vuurvliegjes te zien en men ziet verschillen hutjes. Vervolgens gaat de boot een grot in. Hier staat een oud huis, waarna men een pratende schedel (met gekruiste beenderen) boven zich ziet. Vervolgens komt men in een donkere ruimte, waarna de boot van een waterval af raast. Men komt in een soort van grot waar de bekende melodie van de attractie is te horen. Na een tweede waterval gaat men verder de grot in. In de grot zijn de skeletten van de piraten te zien met hun bezittingen. Onder meer vaart men langs twee drinkende piraten, de suite van de kapitein en de schipper wiens skelet nog altijd draait aan het stuur. Opnieuw gaat de boot een donkere tunnel binnen. Op een mistgordijn verschijnt de Dave Jones en Blackbeard (personages uit de films). Hierna wordt het opnieuw donker en vaart men zogezegd terug in de tijd.

De voorzijde van de attractie in het Magic Kingdom.

In de volgende scene is de zeeslag te zien tussen de piraten en de versterkte stad Puerto Dorado on Isla Tesoro. Aan de ene kant ligt het schip van de piraten en aan de andere kant de verdedigingsmuur. Verschillende kanonnen gaan af, waarna men de stad binnenvaart. De stad is overspoelt door de piraten, waardoor er veel chaos heerst. In de eerste scene wordt de burgemeester, die ontvoerd is, verdronken in de waterput als drukmiddel om te zeggen waar de schat is. Vanuit het raam schreeuwt zijn vrouw om dit niet te doen, waarna een piraat een schot lost en de vrouw uit schrik het raam weer dichtdoet. In de volgende scene worden verschillende vrouwen aangeboden aan twee dronken piraten. Deze piraten zijn niet gefocust op een dikke vrouw die aan de beurt is, maar op de volgende in de rij (een roodharige, slanke vrouw).

In de volgende scene ziet men de men een paar piraten die achter vrouwen aan rennen, die op hun beurt weer trays met voedsel vasthouden. Ook rent de dikkere vrouw uit de vorige scene achter één van de twee dronken bieders aan, terwijl ze hem slaat met een bezem. Jack Sparrow probeert zich te verstoppen in een ton, terwijl hij probeert te kijken op de kaart van de kapitein naast hem. Vervolgens komt men aan bij de in brand gestoken stad. Verschillende piraten gaan er vandoor met bezittingen. Men gaat vervolgens door een poort, waar de gevangen proberen te ontsnappen. Ze proberen een hond te lokken, die de sleutel vast heeft. Men komt hierna bij de haven aan, waar de piraten hun bezittingen inladen. In een kamertje met de schat zit Jack Sparrow. Men wordt vervolgens opgetakeld en moet even wachten voordat men weer kan uitstappen.

Magic Kingdom

Pirates of the Caribbean in Disneyland Park Parijs.

In het Magic Kingdom is de attractie minder groots opgezet zoals in Disneyland Park Anaheim. Het Bay Bayou-restaurant is niet in de attractie te vinden. Op is de opstapplaats niet op een plein aanwezig, maar direct naast de rij zelf. Men vaart als eerste de langs een strand, waar verschillende overleden piraten liggen. Vervolgens raast men van een waterval af. Na de zeeslag- en de stadsscene komt men aan bij de gevangenisscene. Deze scenes zijn haast hetzelfde als in Anaheim, maar in plaats van een schat zijn de piraten op zoek naar Jack Sparrow zelf. Na de gevangenisscene komt men aan de bij de scene waarin Jack Sparrow zit in de schatkamer.

In het Magic Kingdom is de scene waarin de skeletten van de piraten zijn te zien niet aanwezig.

Tokyo Disneyland

In Tokyo Disneyland opende de attractie in 1983.

Disneyland Park Parijs

In Disneyland Park in Parijs zijn de personages uit de film niet te vinden. Het gebouw is vormgegeven als een soort van fort. In de rij loopt men door het fort naar een plein, waar men moet opstappen en uiteindelijk ook weer na de rit moet uitstappen.

De scene waarin Jack Sparrow in de schatkamer zit.

Als men eenmaal zit vaart men vervolgens de hoek om, waar men aan de linkerkant het Bay Bayou-restaurant ziet. De andere zijde is vormgegeven als een strand. Vervolgens vaart men langs muren naar het wrak van het schip. De schip is verschillende delen gebroken, waarin onder meer een krab om een schatkist zit. Men vaart door. In de rechterhoek ziet men een gang waarin verschillende piraten vechten. Men wordt opgetakeld. Na het optakelen ziet men een klein stuk van de attractie vooruit, de zeeslag-scene. Na een lichte afdaling. Men ziet een scene met een piratenboot en vervolgens de scene met gevangenen (hetzelfde als in Anaheim). Na nog een waterval komt men te recht bij de zeeslag scene en vaart men de stad binnen. Deze scenes zijn hetzelfde als in Anaheim. Enig verschil is dat de filmpersonages er niet zijn te vinden. In plaats van Jack Sparrow zit de vrouw van de burgemeester in de ton. Uiteindelijk nadat de stad in de brand is gestoken gaat men de laatste waterval af. Men komt in een grot met de skeletten van de piraten. Deze zijn gelijk aan de scene in Anaheim. Vervolgens komt men bij de pratende schedel met gekruiste beenderen aan en vaart men het plein weer op.

Gedurende de rit wordt enkel Frans gesproken. Van januari 2017 tot en met de zomer van 2017 is de attractie gesloten wegens onderhoud. Naast het gebruikelijke onderhoud, zoals schilderen en schoonmaken, worden de filmpersonages tijdens deze onderhoudsbeurt toegevoegd. Dit zou al tijdens de laatste grote onderhoudsbeurt in 2013 moeten gebeuren.

Shanghai Disneyland

In Shanghai Disneyland is de attractie aanwezig onder de naam Pirates of the Caribbean - Battle for the Sunken Treasure.

Wist je dat...

  • ...Pirates of Caribbean een bekende liedje heeft. Deze heet Yoho (A Pirate's Life for Me).
  • ...er een fabeltje bestaat dat het lichaam van de overleden Walt Disney bevroren onder de attractie in Anaheim ligt.
  • ...de attractie zo populair is dat men besloot om er een filmreeks over te maken met de gelijknamige titel.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pirates_of_the_Caribbean_(attractie)&oldid=725230"