Space Mountain

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Space Mountain
Hyperspace Mountain
Magic Kingdom Space Mountain.jpg
Space Mountain in het Magic Kingdom
Algemene informatie
Locatie 1. Verenigde Staten Disneyland Park
2. Verenigde Staten Magic Kingdom
3. Japan Tokyo Disneyland
4. Frankrijk Disneyland Park
5. Hongkong Hong Kong Disneyland
Themagebied
Soort attractie Stalen overdekte achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Ontwerper
Status Geopend
Bouw
Opening 1. 27 mei 1977
2. 15 november 1975
3. 15 april 1983
4. 1 juni 1995
5. 12 september 2005
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid 1. 56 km/u
2. 45,1 km/u
3. 48 km/u
4. 75,6 km/u
5. onbekend
Baanlengte 1. 925,1 meter
2. 2211,9 meter
3. 1052 meter
4. 1000 meter
5. 1.051,6 meter
Lengte route
Maximale hoogte 1. 25,9 meter
2. 19,8 meter
3. onbekend
4. 43 meter
5. 30,5 meter
Ritduur 1. 2:45 minuten
2. 2:30 minuten
3. 2:45 minuten
4. 2:18 minuten
5. 2:30 minuten
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Space Mountain is een achtbaan die in verschillende Disneyparken voorkomt. De achtbaan is te vinden in Disneyland Park in Californië, in Magic Kingdom in Florida en in Tokyo Disneyland onder de naam Space Mountain. De achtbaan staat in deze parken in het teken van de ruimtevaart. In Disneyland Park in Parijs en Hong Kong Disneyland staat de attractie bekend als Hyperspace Mountain. Hier heeft de achtbaan een Star Wars-thema.

De achtbaan opende oorspronkelijk in Magic Kingdom in 1975. Het was van de eerste thrill-attracties in het park. De achtbaan was zo'n groot succes dat er later ook versies zijn gemaakt in andere parken. De versies in Florida, Californië en Tokio lijken erg op elkaar, terwijl de versies in Parijs en Hongkong juist erg verschillen. De eerste drie versies hebben bijvoorbeeld geen loopings, terwijl de laatste deze wel hebben. Bij alle versies gaat het om een overdekte, stalen achtbaan. De ruimte waarin de achtbaan zich bevindt is donker en door middel van lichtjes en effecten lijkt het alsof men zich in het heelal bevindt.

Het gebouw van de achtbaan heeft de vorm van een ruimtevaartstation.

Versies

Magic Kingdom in Orlando

Tijdens het ontwerpen van het Magic Kingdom in Florida kwam men tot de conclusie dat de Matterhorn Bobsleds niet in Fantasyland pasten. Dit is een achtbaan vormgegeven als een bobslee die in Californië te vinden was. De attractie was erg populair en men zocht een nieuwe thrill-attractie voor Magic Kingdom. Na de dood van Walt Disney besloot men echter de plannen voor de achtbaan uit te stellen. Tijdens de opening in 1971 van Magic Kingdom was Space Mountain daarom nog niet aanwezig. In de eerste jaren na de opening werd de achtbaan alsnog toegevoegd, aangezien men meer spannende attracties nodig had. Aangezien de Matterhorn Bobsleds niet pasten in Fantasyland, besloot men een achtbaan te bouwen in Tomorrowland. In plaats van een echte berg, besloot men de achtbaan om te vormen tot een ruimtestation.

De attractie in Californië

De route van de achtbaan in Magic Kingdom is hierdoor gelijk aan die van de Matterhorn Bobsleds. Space Mountain is het Magic Kingdom een dubbele achtbaan met twee verschillende routes. Hierdoor kunnen gasten een verschillende ervaring hebben van de attractie.

Disneyland Park in Californië

Door het succes van de achtbaan werd in 1977 ook een versie geopend in Californië. Deze versie van de achtbaan was min of meer gelijk aan die in Florida. Hierdoor zijn er in Disneyland in Californië twee achtbanen in hetzelfde park met dezelfde route. Dit valt echter niet op, aangezien Space Mountain in het donker is.

In Californië is de achtbaan slechts een enkele achtbaan in tegenstelling tot Florida.

Tokyo Disneyland

Toen Tokyo Disneyland werd gebouwd besloot men de versie uit Californië exact na te maken voor het park in Tokio. Tussen 1983 en 2006 was de versies in Tokio en Californië exact hetzelfde. In 2006 werd echter de versie in Tokio echter verbouwd. Toen werden meer speciale effecten toegevoegd. Ook heeft de achtbaan een futuristisch uiterlijk. Het is meer gebaseerd op science-fiction en er zijn zelfs hangende ruimteschepen aan de attractie toegevoegd.

In 2022 maakte Tokyo Disneyland bekend dat Space Mountain zou sluiten in 2024. De attractie wordt vervolgens afgebroken en vervangen door een volledig nieuwe versie van de achtbaan. Deze versie gaat openen in 2027.

Disneyland Park in Parijs

Het instapstation in Parijs

In Parijs zijn er drie verschillende versies van Space Mountain geweest. Tijdens het ontwerpen van Disneyland Paris wilde men Discoveryland thematiseren naar de boeken van Jules Verne. Op de plek waar Space Mountain nu ligt, zou een grote vulkaan komen genaamd "Discovery Mountain". Deze vulkaan zou ook verbonden worden met de Videopolis. In de vulkaan zou een achtbaan komen gebaseerd op het boek Een reis van de aarde naar de maan en een restaurant gebaseerd op het boek Twintigduizend mijlen onder zee. Door geldproblemen werden deze plannen terug geschaald en uiteindelijk geschrapt. Tijdens de opening in 1992 was Discovery Mountain niet aanwezig. Disney wilde de attractie in de eerste jaren na de opening bouwen. Doordat Disneyland Paris geen succes was, moesten er in korte tijd veel attracties worden toegevoegd met een klein budget.

Uiteindelijk werd het concept van "Discovery Mountain" verwerkt in de achtbaan "Space Mountain: De La Terre à La Lune". Dit was de eerste versie van Space Mountain in Parijs. De achtbaan stond in het teken van het boek Een reis van de aarde naar de maan van Jules Verne. Het werd in 1995 geopend en was een groot succes. De achtbaan zorgde zelfs voor zoveel bezoekers dat Disneyland Paris voor het eerst winst maakte. Het idee was om Space Mountain later te om te bouwen tot Discovery Mountain. Hierdoor vindt je nog veel logo's met "DM" in Discoveryland en rondom de attractie, wat staat voor Discovery Mountain. Dit is echter nooit gedaan. De achtbaan paste rond die tijd erg goed in Discoveryland, aangezien er ook twee andere attracties waren met een Verne-thema. Dit zijn Les Mystèrees du Nautilus (die nog altijd bestaat) en Le Visionarium (wat tussen 1992 en 2004 in het park te vinden was).

In 2005 werd de versie in Parijs omgebouwd tot "Space Mountain: Mission 2". Hoewel de attractie van buiten er precies hetzelfde uitzag, werden de effecten en muziek vervangen. Ook verdween het Verne-thema en gasten reisden vanaf toen langs verschillende planeten en andere zaken die men in de ruimte vindt. Deze versie kreeg veel kritiek van gasten, vanwege het gebrek aan thema. In 2017 werd deze versie opnieuw vervangen door "Star Wars: Hyperspace Mountain". Deze versie was een tijdelijke versie die gebruikt werd om de nieuwe Star Wars-films te promoten. Oorspronkelijk zou deze versie tijdelijk zijn, maar uiteindelijk besloot Disney dit zou te houden.

De versie in Parijs verschilt erg van andere versies, aangezien bezoekers door middel van een kanon worden afgeschoten. Vanuit het kanon heeft men ook uitzicht over het park. Daarnaast heeft de achtbaan twee loopings.

Hong Kong Disneyland

De versie in Hongkong opende in 2005 met de rest van het park. Deze versie van de achtbaan was gelijk aan die van Parijs, maar het gebouw was aan de buitenkant wit. Ook waren de wachtrij en het instapstation een stuk kleiner.

In 2016 werd de achtbaan omgebouwd naar "Hyperspace Mountain" en heeft sindsdien een permanent Star Wars-thema.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Space_Mountain&oldid=725498"