Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Big Thunder Mountain Railroad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Big Thunder Mountain Railroad
Big Thunder Mountain Railroad.JPG
Big Thunder Mountain Railroad in Disneyland
Algemene informatie
Locatie Verenigde Staten Disneyland Park
Verenigde Staten Magic Kingdom
Japan Tokyo Disneyland
Frankrijk Disneyland Park
Type Mijntreinachtbaan
Model
Bouwer(s) Arrow Dynamics (Anaheim)
Vekoma (Florida, Tokio en Parijs)
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Status Geopend
Bouw
Opening Verenigde Staten 2 september 1979
Verenigde Staten 15 november 1980
Japan 4 juli 1987
Frankrijk 12 april 1992
Sluiting
Afbraak
Kosten
Thema
Vorige locaties en/of namen
'
Vervangt
Vervangen door
Eigenschappen
Topsnelheid 1. 45 km/u
2. 58 km/u
4. 65 km/u
Baanlengte 1. 814 m
2. 847 m
4. 1500 m
Baanhoogte 4. 22 m
Maximale g-kracht
Inversies Geen
Ritduur 2. 3 min en 30 sec
3. 3 min en 40 sec
4. 3 min en 56 sec
Treinen 5
Capaciteit 4. 2424 bezoekers per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte 1. 102 cm
4. 102 cm
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Chicken exit
Snelpas Aanwezig
Single riders-rij
Baby switch 4. aanwezig
Voorshow
Website(s)
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Big Thunder Mountain Railroad, of Big Thunder Mountain (BTM), is een achtbaan die staat in verschillende Disneyparken. De achtbaan staat in de parken Disneyland Park in Anaheim in Californië, Magic Kingdom in Florida, Disneyland Park in Parijs en Tokyo Disneyland. In Californië, Florida en Parijs staat de attractie in het parkdeel Frontierland en in Tokyo is westernland (wat erg lijkt op Frontierland).

De achtbaan staat heeft de vorm van een enorme berg, zoals we die vinden in de Amerikaanse woestijnen in het wilde westen. Men zit in een mijntreintje, die door de oude goudmijnen heen raast. De bijnaam voor Big Thunder Mountain is The wildest ride in the Wild West, oftewel de wildste rit in het wilde westen.

Verhaal

De achtbaan in het Magic Kingdom.

Het verhaal verschilt per park, maar in grote lijnen komt het overeen.

In de 19de eeuw draaide alles om goud, de goudkoorts. In de Big Thunder Mountain werd goud gevonden. Al snel werd een dorpje gesticht aan de voet van de berg, Tumbleweed (in Parijs Thunder Mesa). Echter woonden er ook indianen in het gebied. Zij vereerde de berg. Een persoon (vermoedelijk een indiaan) sprak een vloek uit over de berg, om de goudzoekers af te schrikken. Er zou een enorme natuurramp plaatsvinden. Het goud in de berg raakte na jaren op en men groef steeds dieper en dieper. Op een dag kwam de vloek uit, waarbij veel mensen overleden. De overleefden vertrokken allemaal en zo werd het dorp en de mijn verlaten.

Bezoekers worden uitgenodigd om een ritje te maken door de gesloten mijn. Waar men onder andere door tunnels en smalle paden gaat.

Versies

Disneyland Park Anaheim

Op 2 september 1979 opende de attractie in Disneyland Park in Californië en is daarom de eerste versie van de populaire Disney-attractie. De attractie werd geplaats naast de Rivers of America. Oorspronkelijk moest de attractie er uit zien als de Monument Valley in Arizona, maar er werd gekozen voor een meer kleurrijk uiterlijk gebaseerd op de Bryce Canyon hoodoos in Utah.

De attractie in Disneyland Paris.

Na uit het station te zijn gekomen, wordt de trein met veel lawaai om hoog gehesen. Hoewel er allerlei technieken zijn om dit geluidloos te maken, zorgt het geknetterd voor het gevoel dat de mijn er al tientallen jaren staat. Nadat de trein weer is gedaald, wordt hij opnieuw (met lawaai) opgehesen, op "kracht van een geit". Men komt door meerdere tunnels, waaronder één die wordt opgeblazen met dynamiet. Ook is tijdens de rit een groot skelet te zien van een T-rex.

In 2013 was de rit gesloten voor groot onderhoud, waarna het in 2014 heropende.

Magic Kingdom Florida

De versie in het Magic Kingdom opende op 15 november 1980. De versie is haast gelijk aan die van Anaheim. Toch zijn er verschillende. De versie in het Magic Kingdom lijkt meer op Monument Valley, er is geen T-rex en de achtbaan is wat groter.

Tokyo Disneyland

In Tokyo Disneyland opende de attractie op 4 juli 1987. De achtbaan lijkt precies op die van het Magic Kingdom, maar met wat wijzigingen.

Disneyland Park Parijs

De achtbaan in Tokyo Disneyland.

In Disneyland Paris opende de attractie op 12 april 1992, tegelijk met het park zelf. Anders dan in de andere Disneyparken, staat deze versie in het midden van een meer. De bergen zijn dus omgeven door water, waar de boten van de Thunder Mesa Riverboat Landing varen. Toch staat het station op het vasteland. De treinen gaan via twee tunnels heen en weer.

Na het station te passeren, gaat de trein direct de tunnel onder door. Opeens stopt de trein, waarna het met veel lawaai omhoog wordt gehesen langs een waterval. Eenmaal boven wordt de trein losgelaten en rijd over een wankelende brug (waar water omhoog komt). Hier wordt een foto gemaakt. Vervolgens wordt men opgehesen "door een geit". Men gaat door een dal en gaat door verschillende tunnels. In de één na laatste tunnel wordt een mijn-explosie nagespeeld. Hierna maakt men nog een kort ritje en gaat men via een tunnel terug naar het station.

In 2017 was de attractie voor een jaar gesloten, waarbij meteen de Thunder Mesa Riverboat Landing werd aangepakt. Disneyland Paris bestond in 2017 namelijk 25 jaar en daarom worden verschillende attracties moderner gemaakt. Het meer rondom de Big Thunder Mountain is hierdoor leeg. De Big Thunder Mountain werd van top tot teen opnieuw geverfd. Ook werd de explosie-scene vernieuwd met nieuwe effecten. Tevens kwam er een nieuw ritsysteem, waardoor er minder storingen zouden plaatsvinden. Al na een paar maanden bleek dat het nieuwe ritsysteem alsnog regelmatig een storing had, al is het aantal in totaal aanzienlijk afgenomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Big_Thunder_Mountain_Railroad&oldid=725187"