Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Phantom Manor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phantom Manor
File by Alexander Baranov - IMG 3750 (15544508163).jpg
Phantom Manor achter de bomen
Algemene informatie
Locatie Frankrijk Disneyland Parijs
Themagebied
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) Vekoma
Eagle Enterprises
Opdrachtgever WED Enterprises
Ontwerper
Status In renovatie
Bouw
Opening 12 april 1992
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Horror
Voorshow Aanwezig
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid 4,8 km/u
Baanlengte 240 meter
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 6:30 minuten
Aantal voertuigen 130
Capaciteit 2 personen per 'doombuggie'
Onride foto Niet aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor Afgeraden voor jonge kinderen
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Niet aanwezig
Baby switch Niet aanwezig
Website(s)
www.disneylandparis.com
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Phantom Manor is een attractie in het Disneyland Park in Disneyland Paris. Phantom Manor is geïnspireerd op de attractie Haunted Masion in de andere Disneyparken. Toch zijn er verschillen tussen de twee attracties. Phantom Manor is een spookhuis en darkride en opende in 1992, toen het park ook voor het eerst openging voor bezoekers. Phantom Manor is één van de grotere attracties in het Disneyland Park en staat in het themagebied Frontierland. Hier past de attractie ook bij het achtergrond verhaal van Frontierland.

Hoewel Phantom Manor een kleine attractie lijkt, is het veel groter dan dat men denkt. Een groot deel van de attractie is namelijk ondergronds.

Momenteel is de attractie in renovatie. Tijdens de renovatie worden verschillende scenes vernieuwd en worden ook projectietechnieken geïnstalleerd zoals in andere Disneyparken. De attractie wordt in het najaar van 2018 heropend.

Verhaal

Farm-Fresh bullet go.png Er is geen officiële versie van het verhaal. Het verhaal hieronder is gebaseerd op het verhaal in de attractie en wat over het algemeen als waar wordt beschouwd.
Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Het is de 19de eeuw en in de Verenigde Staten is de zogeheten goudkoorts bezig. Alles staat in het teken van goud. Rondom een grote berg wordt goud gevonden. Men besluit om een dorpje te stichten aan de voet van de berg, Thunder Mesa. De goudmijn staat onder leiding van Henry Ravenswood (geboren in 1795). Hij werd een rijk man door het goud en besloot een groot Victoriaans landhuis te bouwen net buiten Thunder Mesa op de Boot Hill. Samen met zijn vrouw Martha (geboren in 1805) gaat hij wonen in het huis. Samen krijgen ze een dochter genaamd Melanie in 1842.

Het goud wordt gewonnen in de Big Thunder Mountain (een andere attractie in Frontierland). Diep in de berg zou de zogeheten Thunderbird zich bevinden. Hij zou een vloek over het goud hebben uitgesproken, die zou beginnen met een zware aardbeving. Henry Ravenswood geloofde de verhalen niet en ging door met het graven naar goud. Door de jaren heen raakte het goud langzaam op in de Big Thunder Mountain. Steeds dieper werd er naar goud gezocht. Melanie was ondertussen volwassen en werd verliefd op een treinmachinist. Samen wilden ze trouwen om ver weg te reizen. Weg van Thunder Mesa. Henry probeerde alles om de bruiloft tegen te houden, maar bij de gevreesde aardbeving kwamen hij en zijn vrouw om het leven. Thunderbird was ontwaakt.

Melanie en haar verloofde waren de enige van het gezin die de aardbeving overleefden. Ondertussen was de trouwdag aangebroken. Voor het statige landhuis verscheen spook genaamd Phantom. Hij lokte de verloofde naar de zolder, waar hij hem ophing aan een balk. Melanie wachtte uren in de balzaal, niet wetend dat haar verloofde was vermoord. Ze bleef achter bij haar bedienden en huishoudsters. In haar trouwjurk bleef ze wachten met een boeket in haar handen, wachtend op haar grote liefde. Ze zong een melodie en maakte zichzelf wijs dat haar verloofde zou komen. Thunder Mesa werd een spookstad. De bewoners waren vertrokken.

Of Melanie nog in leven is, is niet zeker. Ze zou nu inmiddels meer dan 100 jaar oud zijn. Haar gezang en gejammer klinkt nog altijd in Thunder Mesa bij volle maan, maar ook het gelach van Phantom is te horen. Nog altijd wacht ze op haar verloofde en dit is zal ze de rest van leven blijven doen, tussen de 999 spoken van Phantom Manor.

Onduidelijkheden

Er zijn wat onduidelijkheden in het verhaal:

  • Het is volgens het verhaal niet duidelijk of Melanie nog leeft, maar in de attractie zelf is ze als geraamte te zien. Ook ligt haar grafsteen in de tuin van het landhuis. Overigens zit er volgens de attractie wel een happy end aan het verhaal. Na de dood van Melanie zullen zij en haar geliefde herenigd worden en krijgen de twee een graf naast elkaar.
  • Het is niet duidelijk wie Phantom is. Volgens veel fans is het haar vader die niet wilde dat ze trouwde, maar anderen denken dat het het kwaad is.

De attractie

Wachtrij

Hoewel vaak, ook op de drukke dagen, een kleine rij bij de attractie staat, is de wachtrij groot. Men komt binnen op via de poort van het landhuis op een plein. Vervolgens moet me de trap op, waar men een aan de linkerhand een theekoepel ziet. Op drukke dagen kan gebruikt worden gemaakt van een extra stuk rij, langs vervallen fonteinen. Op rustige dagen wordt gebruikt komt men direct op onder een overdekte galerij. Via de galerij treed men het huis binnen, naar de hal.

Er is geen FastPass-rij of single rider line.

De voorshow

Men komt een hal binnen, waar men zich verzameld en een Fransgesproken verhaal te horen krijgt. Er ligt in de bovenhoek van de kamer een schilderij op van Melanie. Naast de voordeur zijn er voor de rest geen wanden in de kamer. Na enkele minuten sluiten de deuren en opent een wand.

Men betreed nu de achthoekige ruimte, waarin men afstand moet nemen van de muren. Opnieuw begint er een nieuw verhaal, dit keer vertelt (door vermoedelijk) Phantom zelf. Men denkt in een gewone hal te staan, maar na enkele minuten begint de vloer te zakken. De vier normale portretten aan de wand veranderen in gruwelijke situaties, doordat de schilderijen langer worden. Het portret van een vrouw die in een ravijn valt, van een vrouw in boot die zo dadelijk een waterval afglijd en die van iemand zittend op een grafsteen. Wordt de kamer niet meer langer en klinkt het gelach van Phantom. Het licht valt uit en het licht van een bliksemschicht laat het bungelde lichaam van Melanies verloofde zien.

Hierna opent er wand, waarna men in een gang terecht komt. Aan de wanden hangen allemaal rare schilderijen. In een nis staat een standbeeld van een man, wiens gezicht je altijd volgt. Als men komt bij de opstapplaats voor een karretje, betreed men de andere kamers van het huis.

Rondrit

Bij de grote trap ziet men dat het weer onrustig is geworden. Men zit een doombuggie. Een karretje, wat schommelend heen en weer gaat. Men bezoekt de kamers van het huis gedurende de rit. Als eerst is Melanie te zien met een boeket in haar handen. Ze zingt een melodie de gehele rit is te horen. In een eindeloos lange gang waarin Melanie rent door de gangen. Een piano speelt vervolgens een stuk. Op de kruk zit een onzichtbare pianist, terwijl zijn schaduw op de grond te zien is. Ze gelijk komt men langs allerlei die open lijken te gaan. Geschreeuw en geklop is achter de deuren te horen. Een grote staande klok lijkt vast te zijn gelopen op 12 uur. Het cijfer twaalf werd vervangen door 13 (het ongeluksgetal).

Men komt een ronde zaal men een glazen bol binnen. Het hoofd van een waarzegster is de bol te zien, terwijl haar stoel leeg is. Ze spreekt een vloek uit. Een raaf neemt plek op haar stoel. Men gaat verder naar de balzaal. Melanie staat op de trap, terwijl tientallen geesten dansen door de zaal. In het raamvenster staat Phantom. Men gaat verder naar de begraafplaats, waar Phantom voor zijn open graf staat. Men gaat ondergronds, waar verschillende geraamten uit hun graf proberen te komen. De geraamten maken muziek, terwijl in de verte vier witte bustes zingen.

Men neemt een kijkje in Thunder Mesa. De geesten en geraamten verjagen de bewoners. Op een heuvel kijkt Phantom lachend toe. In een nis is het lijk van Melanie te zien. Nog steeds is haar witte trouwjurk en verwelkte boeket omgeven door groene kristallen en zingt nog steeds dezelfde melodie. Men nadert de uitgang, waar men in spiegels kijkt. In het spiegelbeeld zijn boven de wagen geesten ze zien, die de wagen omhelzen. Men verlaat nu het karretje.

Uitgang

Men ziet in nissen nog een aantal keer taferelen met Melanie. In de tuin van het landhuis zijn de grafstenen van Melanie en haar verloofde te zien. De grafstenen lijken elkaar te omhelzen, waarna er toch een happy end lijkt te zijn. Iets verder ligt haar vader, die boos toekijkt. De grote kist van Phantom staat een eindje verder op.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Phantom_Manor&oldid=725108"