Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Star Tours

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Star Tours
Star Tours Entrance DLR.jpg
De ingang van Star Wars in Disneyland Park in Anaheim.
Algemene informatie
Locatie 1. Verenigde Staten Disneyland Park
2. Japan Tokyo Disneyland
3. Verenigde Staten Disney's Hollywood Studios
4. Frankrijk Disneyland Park
Themagebied
Soort attractie Simulator
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Ontwerper
Status Afgebroken
Bouw
Opening 1. 19 januari 1987
2. 12 juli 1989
3. 15 december 1989
4. 12 april 1992
Sluiting 1. 27 juli 2010
2. april 2012
3. 7 september 2010
4. 16 maart 2016
Afbraak
Kosten 1. 32 miljoen dollar
Vervangt
Vervangen door Star Tours – The Adventures Continue
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Sciencefiction
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
' 1. Adventure Thru Inner Space
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 4:30 minuten
Aantal voertuigen 4 - 6 (afhankelijk van locatie)
Capaciteit
Onride foto Afwezig
Veiligheid
Minimale lengte 102 - 130 cm (afhankelijk van locatie)
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd 1 jaar; jonger dan 7 onder begeleiding
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Veiligheidsgordel
Wachtrij
Snelpas FastPass
Single riders-rij Afwezig
Baby switch Afwezig
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Star Tours was een populaire attractie, die in veel Disney-parken te vinden was. De attractie was te vinden in Disneyland Park in Anaheim, de Disney's Hollywood Studios in Florida, Tokyo Disneyland en het Disneyland Park in Parijs.

Star Tours was een zogeheten simulator. Dit is een attractie is gebruik maakt van allerlei trucjes om de passagiers dingen te laten voelen, die er eigenlijk niet zijn. Gezichtsbedrog dus eigenlijk. Star Tours stond in het teken van de filmserie Star Wars. De eerste versie van Star Tours ging in 1987 open in het park in Californië. Door de populariteit van de attractie volgden andere parken snel.

Aangezien de techniek niet stil heeft gezeten, werd Star Tours een beetje ouderwets. In 2010 kwam er daarom een nieuwere versie van Star Tours, Star Tours - The Adventure Continue. Na de sluiting van de laatste versie van de originele Star Tours in 2016 in Disneyland Parijs, behoort Star Tours tot het verleden.

Geschiedenis

Star Tours zou eigenlijk een heel ander thema krijgen. Star Wars is namelijk niet ontwikkeld door Disney, maar door George Lucas. In 1979 bracht Disney de film The Black Hole uit. De attractie zou eigenlijk in het teken komen te staan van die film, maar de film was helemaal geen succes. Ook zouden bezoekers een eigen route kunnen kiezen, waardoor elke rit anders wordt. Dit bleek echter veel te duur te zijn. Disney besloot samen te werken met George Lucas, waardoor Star Wars het nieuwe thema werd. De makers van Star Wars hielpen mee met het ontwerpen. Met een joystick werd gezorgd dat de film gelijk liep met de attractie. De kosten van de attractie waren uiteindelijk twee keer zo duur als werd gedacht.

De wachtrij is vormgegeven als een Space Airport. Hier zie je een scherm met beelden van de vele bestemmingen.

Op 9 januari 1987 was het dan zo ver. In Disneyland Park te Anaheim (Californië) opende de attractie. Star Tours verving hiermee de attractie Adventures Thru Inner Space. Om dit te vieren was het park 60 uur achter elkaar open! Door het succes van de attractie opende op 12 juli 1989 opende attractie in Tokyo Disneyland en op 15 december dat jaar in het Disney's Hollywood Studios. Bij de bouw van Disneyland Parijs werd de attractie ook meteen gebouwd. Hierdoor opende hij op 12 april 1992, tegelijk met het park.

In 2010 vond men het tijd voor een nieuwe versie. Door de populariteit werd besloten om de attractie te updaten naar Star Wars - The Adventure Continue. In Californië werd dit in 2010 gedaan, in Florida in 2011 en Tokyo volgde in 2012.

In Disneyland Parijs duurde het een tijdje voordat de attractie werd geüpdatet. Dit komt doordat de update net zoveel kostte als een nieuwe attractie en men niet zeker was van het succes ervan. Nadat Disneyland Parijs in 2014 haast failliet ging, ging het roer om. Het park ging meer investeren in attracties. In 2015 werd bekend dat er een nieuwe versie kwam voor Star Tours. Op 16 maart 2016 was de laatste rit. Tegenwoordig wordt de attractie gerenoveerd. In 2017 heropende de attractie onder de naam Star Wars - The Adventure Continue. Dit tergelegenheid van 25-jarig bestaan van het park en het uitkomen van de nieuwe Star Wars-films. Hierdoor is de oude versie niet meer in gebruik.

Verhaal en rit

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Star Tours speelde zich af op een zogeheten Space Airport, oftewel ruimtevliegveld. De attractie neemt de bezoekers mee in de toekomst, waarin mensen niet met het vliegtuig, maar per ruimteschip op vakantie gaan. De wachtrij is gethematiseerd als een vliegveld. Men loopt onder andere door de vertrekhal en het bagagedepot. Ook komt men bekende Star Wars-personages tegen, waaronder C-3PO Hierna wordt men ingedeeld over de voertuigen. Op schermen boven de deuren kan men meekijken met het onderhoud van het toestel. Tussendoor worden de instructies vertelt door middel van een filmpje. In dit filmpje zijn ook een aantal Star Wars-personages te zien. Na het openen van de deuren neemt men plaats in het schip en vertrekt men. Het schip wordt bestuurd door de (onervaren) piloot Captain RX-24, a.k.a. Rex. Na enkele seconde verwelkomt hij de passagiers via een klein televisiescherm, maar besluit al snel het luik tussen de cockpit en de passagiersruimte te laten zakken. Hierdoor kunnen de passagiers meekijken.

Een van de scenes in de wachtrij

Meteen ontstaat al de eerste fout. Door een verkeerde bocht te nemen, maakt het schip een vrije val. Rex weet echter op tijd het toestel te starten, waarna het in de ruimte terecht komt en het vliegtuig verlaat. Piloot R2-D2 verschijnt op het kleinere scherm. Hierna maakt het schip een snellere vaart, lightspeed, naar de uiteinden van het universum. In plaats van Endor, komt het schip in een kometenregen terecht, waarna het schip bochten maakt door de kometen. Het gevaar is echter niet geweken en het schip komt uit op de Death Star III, de planeet van Dark Father. Een X-wing maakt duidelijk dat dit verboden terrein is en het schip moet hem volgen. Het schip maakt bochten door de straten van de planeet, wat ten einde komt met een ontploffing. Hierna maakt het schip weer vaart naar het ruimtevliegveld, door het gebruik van lightspeed. Op het ruimtevliegveld komt het schip haast in botsing, maar stopt op tijd. De rit is afgelopen en het luik sluit weer.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Star_Tours&oldid=725398"