Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Alice's Curious Labyrinth

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang van het doolhof

Alice's Curious Labyrinth is een attractie in Disneyland Park in Disneyland Parijs. De attractie is gebaseerd op de film Alice in Wonderland (1951) en ligt in het Engelse gedeelte van Fantasyland naast Peter Pan's Flight. De attractie is uniek voor het Disneypark, aangezien het lange tijd in geen enkel ander Disneypark voorkwam. Sinds 2016 bestaat er echter wel een versie in Shanghai Disneyland Park.

De attractie is vormgegeven in de vorm van een doolhof, waarin bezoekers verschillende delen van de film herbeleven. Het idee voor het doolhof stamt al uit de eerste Disneypark in Anaheim. Bij de opening wilde Walt Disney een overdekte walkthrough met de film als thema maken. Echter, het plan werd uitgesteld, omdat er geen geld voor was. Later werd het plan weer opgepakt in de vorm van een darkride; Alice in Wonderland. In Disneyland Parijs werd echter besloten om een doolhof te bouwen, aangezien deze veel voorkomen in Europese pretparken.

De attractie

De attractie begint bij een grote tunnel van klimop, waar men het haastige konijn treft. Vervolgens loopt men door een gebied met verwarrende boorden, die je de verkeerde richting op willen sturen. Men kan via een pad of de kleine deur naar het springende water. Dit wordt vormgegeven door fonteinen in verhoogde bakken die over de bezoekers heen spuiten. Dit effect wordt 's winters en op koude dagen echter uitgezet. Vervolgens komt men in de draaikolk-scène terecht, waar men eerst naar beneden en dan naar boven loopt. Hierna treft men de rokende rups en vervolgens een grote versie van de Kolderkat. Dit is een grote versie gemaakt met bloemen op een helling, wat ook het symbool van de attractie is. Vervolgens loopt men naar de scène waarin de kaarten de witte rozen rood verven. Hier kan men echter kiezen om verder te gaan of de attractie te verlaten. De scène met de Maartse Haas en de Gekke Hoedenmaker wordt dus overgeslagen. Dit komt omdat die scène door middel van een aparte attractie wordt uitgebeeld, Mad Hatter's Tea Cups.

Als de bezoeker besluit door te gaan loopt het door de kasteeltuin heen van het kasteel van de Hartenkoningin. Onderweg naar het kasteel komt de bezoeker de koningin eenmaal tegen en de andere keer een wachtkaart. Ook een boog gemaakt van kaarten komt men tegen. Vervolgens komt men bij het kasteel, waar men ook naar boven kan. Hier heeft men uitzicht over Fantasyland. Vroeger ging er een glijbaan naar beneden, maar deze werd al in 1993 gesloten vanwege de veiligheid. Hierdoor is er een trap naar beneden en naar boven. Bij het verlaten van het kasteel is men binnen enkele seconden weer terug bij de uitgang.

Weetjes

  • Alice's Curious Labyrinth is een paar weken per jaar dicht voor snoei- en verfwerkzaamheden. Meestal wordt dit in gedeelten gedaan.
  • In 2017 is het kasteel volledig opnieuw geverfd, aangezien dit al jaren niet gedaan was. Men heeft toen gekozen voor fellere kleuren. Het verven van het kasteel betekende het einde van de renovatie van het doolhof in zijn geheel.
  • Naast het doolhof is een fotolocatie aangebracht met daarin de tafel van de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas. Dit werd gedaan in het teken van de live-actionfilm uit 2010.
  • Tussen Mad Hatter's Tea Cups en de attractie in is ook een restaurant in de stijl van de film. Het gebied in zijn geheel wordt aangeduid door de metershoge, gekleurde bladeren.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alice%27s_Curious_Labyrinth&oldid=685777"