Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Disneyland Paris

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Disneyland Parijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Disneyland Paris
Disneylandparis 1.jpg
Le Château de la Belle au Bois Dormant
Slogan Where Dreams Come True
Flag of the Netherlands.svg (Waar dromen uitkomen)
Plaats Marne-la-Vallée, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eigenaar
Opening 12 april 1992
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties Verdeeld over twee parken
Achtbanen
Darkrides
Simulators
Waterattracties

Website
www.disneylandparis.nl
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Disneyland Resort Paris is een attractiepark en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée. Dat is een buitenwijk van Parijs in Frankrijk. Het bestaat uit één winkelstraat, zeven hotels en twee parken. Het is het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten.


Geschiedenis

Locatie

In de jaren 70 waren er plannen voor een Europees Disneyresort. In 1983 opende Tokyo Disneyland. Hierdoor werden er meer plannen gemaakt en werd er een locatie gezocht. In de jaren 80 werd besloten dat er ook een disneypark in Europa gebouwd moest worden. In 1984 werden er 1200 locaties geselecteerd. Uiteindelijk werd dit teruggebracht naar 4 locaties. Twee waren er in Spanje en twee in Frankrijk. De locaties voor de parken in Spanje lagen aan kust van de Middellandse zee en hadden bijna hetzelfde klimaat als de parken in de Verenigde Staten. Het nadeel van deze locaties dat er een erg hard gesteente in de grond zat. De andere twee locaties in Frankrijk waren Toulon en Marne-la-Vallée in de buurt van Parijs. Toulon viel af omdat daar ook een erg hard gesteente in de grond zat. Daarom werd Marne-la-Vallée uitgekozen. Het voordeel van deze locatie was dat het ook nog eens dichtbij Parijs, dus ook bij treinstations en vliegvelden, lag.

Ontwerp- en bouwperiode

In december 1985 werd er een handtekening gezet en was 1943 hectare grond gekocht voor $5.000. Hier moest het park en de hotels op te liggen komen. In 1986 begonnen de overeenkomsten over hoe en waar het geld aanbesteed werd. In 1987 was er een contract met meer dan 400 pagina's aan overeenkomsten. In het contract stond onder meer dat de Franse regering wegen naar het resort zou aanleggen, natals een spoorlijn. Daartegenover stond wel dat er veel werkgelegenheid moest zijn, dus veel banen. En veel attracties moesten een Franse naam krijgen, alleen de themagebieden en de parken, hotels en de winkelstraat mochten een Engelse naam hebben. Ook moesten er attracties zijn met een Europees, meestal Frans, thema. Zo moesten er dingen gaan over Leonardo da Vinci en Jules Verne. In 1988 werden er 15 architecten uitgenodigd die overal vanuit de wereld kwamen. Ze moesten plannen maken over het park en de hotels. Het park en de hotels moesten eruit zien naar het Amerika zoals wij het in Europa zien. Zo stond Hotel New York in het teken van de Amerikaanse stad New York City, Hotel Santa Fé stond in het teken van een woestijnstad en Hotel Cheyenne moest gaan over een stad in het Wilde Westen. De bouw van het park en de hotels kostte bij elkaar zo'n € 3,35 miljard. De latere uitbreidingen zijn niet meegerekend. Op 2 augustus 1988 werd begonnen met de bouw. In 1990 ging er een informatiecentrum open, Espace Euro Disney. Hier kon men de plannen zien en wat er gebouwd werd.

Opening

Het hotel Sequoia Lodge geeft je het gevoel of je midden in de bossen zit, helemaal door de beverdam.

Op 12 april 1992 ging Disneyland Paris officieel open, toen heette het alleen nog Eurodisney. Andere pretparken begonnen ook met voorbereidingen. Zo werden in veel pretparken nieuwe attracties geopend. Soms waren deze gebaseerd op Disney-films. andere parken die voor 1992 opende, zoals Walygator Parc (1989) en Parc Astérix (1989), zagen Eurodisney niet als concurrent. Ze dachten dat er juist meer bezoekers kwamen. Om één minuut over negen werd Eurodisney officieel geopend. Eurodisney verwachtte dat er 500.000 bezoekers kwamen naar het park. Daarom werd er ook grote chaos verwacht. Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen. Bij opening waren er tussen de 20.000 en 50.000 bezoekers.

Eerste jaren

In de beginjaren werd Eurodisney geteisterd door demonstranten, deze vonden dat Eurodisney deFranse cultuur schade aan zou brengen. De demonstranten dreigden zelfs om een belangrijk elektrisch circuit plat te leggen. Op 26 juni 1992 dreigde Franse boeren de weg naar eurodisney te blokkeren met 300 tractoren. Aan het einde van 1992 waren er in totaal 8,4 milj. bezoekers geweest. In april 1993 stond enkele maanden dat het park 1 jaar oud was. In 1993 waren er in totaal 10,2 milj. bezoekers geweest. In 1994 opende Eurodisney een nieuwe attractie, Indiana Jones™ et le Temple du Péril. Dit was de eerste attractie in het park dat er niet vanaf de opening al was. Toch groeide de bezoekersaantallen niet meer. In datzelfde jaar werd er ook een treinstation in gebruik genomen, Station Marne la Vallée-Chessy. In oktober datzelfde jaar veranderde eurodisney van naam, nu heette het park Disneyland Paris.

Pas in 1995 begonnen de bezoekers aantallen van Disneyland Paris weer aan te nemen. Onder meer dankzij de bouw van de Space Mountain was dit mogelijk. In 1996 werd bekend dat er een tweede park geopend ging worden. In 1997 bestond Disneyland Paris vijf jaar. Dit werd gevierd door middel van een nieuwe parade. Ook werd er een winkelstraat geopend, Festival Disney. Later zou dit Disney Village gaan heten. In 2002 werd de FastPass gelanceerd. Dit kaartje kun een paar uur van te voren bij een attractie gratis krijgen. Door dit reserveer je een plekje in een speciale rij waarin je minder lang hoeft te wachten. Deze FastPass wordt alleen bij de populairste attracties gebruikt.

Heden

In 2002 werd het tweede park geopend, het Walt Disney Studios Park. Dit park geeft je een kijkje achter de magie van de film en televisie. Ook werd de naam Disneyland Paris veranderd in Disneyland Resort Paris. Mede door de Aanslagen op 11 september 2001 draaide de opening van het park niet echt goed. Ook bestond het park maar uit 10 attracties die niet echt dagvullend waren. In 2004 is Disneyland Resort Paris van een faillissement gered. Om niet weer failliet te gaan werd er flink geïnvesteerd in het Walt Disney Studios Park. Zo werd er een nieuw themagebied gebouwd, de Toon Studio. Dit themagebied gaat over de magie achter tekenfilms. Ook kwamen er meer attracties die gebaseerd zijn op nieuwere Disney-films. Zo kwamen er de volgende attracties bij:

Ook kwam er in 2008 de attractie The Twilight Zone Tower of Terror naar Disneyland resort Paris. Ook kwam Stitch Live! erbij. Ook werd de show Playhouse Disney, dit is een show gebasseerd op de televisiezender Playhouse Disney. In Nederland en België eerder bekend als Disney Junior. In 2010 werd er een nieuw themagebied geopend, Toy Story Playland. Dit gebied is gebouwd ter gelegenheid van de nieuwe film Toy Story 3 en staat ook in het teken van alle Toy Story-films. Sinds 2012 vervangt de film Captain EO de show Honey, I shrunk the audience. In de zomer van 2014 werd de Franse boulevard in het Studios park geopend. Ook staat hier een attractie die in het teken staat van Ratatouille. In oktober 2014 ging Disneyland Paris bijna weer voor de derde keer failliet. Disney stak daarom 420 miljoen euro in Disneyland Paris voor uitbreiding en 600 miljoen euro om de schulden af te betalen.

Toekomst

Met het geld wat beschikbaar is gesteld door Disney, gaat Disneyland Paris het park renoveren. Eerst was de bedoeling om nieuwe attracties te bouwen in The Walt Disney Studios Park. Nu is de bedoeling om de populairste attracties in een nieuw jasje te doen. Onder meer The Big Thunder Mountain, It's a small world en Pirates of the Caribbean worden gerenoveerd. Ook gaan veel kleinere attracties dicht voor onderhoud. Van Studio Tram Tour: Behind the Magic is bekend dat deze waarschijnlijk gaat sluiten. Voor de 25ste verjaardag in 2017 moet het hele resort af zijn. Het originele plan was dat er een derde park kwam in 2017, maar dit wordt verplaats naar 2030. Er gaan geruchten dat er in Disney Studio's hele nieuwe gebieden komen van onder andere Frozen en Marvel

Opzet

Disneyland park

Farm-Fresh bullet go.png Zie Disneyland Park (Parijs) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Disneyland Park is het eerste en het grootste park in het resort. Het is in 1992 geopend als Euro Disneyland, nu heeft het zijn huidige naam. Het is opgedeeld in 5 Themalanden: Main Street U.S.A., Frontierland, Adventureland, Fantasyland, Discoveryland. Het logo is het Le Château de la Belle au Bois Dormant, dit is ook het middelpunt van het park. Het disneyland Park is gebaseerd op het originele Disneypark in Anaheim, Californië. In het park staan een aantal hele bekende attracties. Zoals Big Thunder Mountain Railroad, Space Mountain, Phantom Manor en Pirates of the Caribbean.

Walt Disney Studios Park

Farm-Fresh bullet go.png Zie Walt Disney Studios Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Walt Disney Studios Park is het Tweede park van het resort. het is in 2002 geopend en bestaat uit 5 Themalanden: Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard, Backlot, Toy Story Playland. Het logo is de Earful Tower, een watertoren met Mickey Mouse-oren erop naar het idee van de watertoren van Walner Bross. In het park staan een aantal bekende attracties, zoals The Twilight Zone Tower of Terror, Crush's Coaster en de Rock 'n' Roller Coaster. In het Park staan ook een heleboel shows. Zoals Cinémagique, Stitch Live! en Moteurs, Action! Stunt Show.

Hotels

Het resort kent 7 Disney-hotels, deze zijn betaald door Disney en behoren tot het resort. Elk hotel heeft voordelen. Hoeveel voordelen het hotel heeft kan je zien aan het aantal sterren. Samen hebben alle Disney-hotels 5800 kamers:

En de 7 aangesloten hotels. Deze hotels zijn betaald door reisorganisaties, maar worden vaak wel meegerekend tot het park.

 • Hotel l'Elysée Val d'Europe
 • Adagio City Aparthotel
 • Vienna International Dream Castle Hotel
 • Magic Circus Hotel
 • Thomas Cook Explorers Hotel
 • Radisson SAS Hotel
 • Holiday Inn-hotel
 • Kyriad-hotel

Disney Village

Farm-Fresh bullet go.png Zie Disney Village voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney Village is een winkel en uitgaanscentrum in het resort. Het is in 1992 geopend als "Festival Disney" geopend. Er zijn winkels restaurants, een bioscoop en een wildwestern show. Het logo is PanoraMagique, dit is een soort van luchtballon waarmee je het hele park en een deel van de stad Parijs kunt zien. Disney Village is gebaseerd op Downtown Disney in Walt Disney World Resort.

Golf Disneyland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Golf Disneyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Golf Disneyland is een golfcomplex op het resort. Er is een winkel voor golfspullen, een oefenterrein, een speciale baan voor kinderen, een restaurant en een clubhuis. Voor de rest staan er nog 27 hotels op de golfbaan en er zijn 3 banen met elk 9 holes.

Les coulisses

Les coulisses zijn het backstage gedeelte van Disneyland Resort Paris. In het gedeelte ligt het volgende:

 • Het Costume Department, waar de kostuums verzameld zijn, gelegen tussen de twee parken in, achter Disneyland Hotel;
 • Een plantsoenendienst, waarvan de kassen achter de attractie It's a Small World liggen;
 • Een trainingstraject voor de Lights, Motors, Action !-stuntshow achter Studio Tram Tour;
 • Een opslagplaats voor de wagens die tijdens de parades worden gebruikt;
 • Een hangar voor de treinen, achter Indiana Jones and the Temple of Doom;
 • Een manege en stoeterij achter theater The Chaparral Stage;
 • Een grote opslagplaats vol voedsel en voorwerpen om de winkels te bevoorraden;
 • Een opslagplaats met een oppervlakte van 2250 vierkante meter voor onder andere het onderhoud van het materiaal en decoratie;
 • Twee landingsplaatsen voor helikopters: één achter Star Tours en één op de parkeerplaats van het gebouw " Hercules";

Fantasia Garden

De Fantasia Garden is een soort van park dat de twee parken het Disneyland Hotel en het ingangspoort van het park met elkaar verbind. Het park is twee gedeelte verdeelt. Het eerste gedeelte is voor de ingang van het Disneyland Park en het Disneyland Hotel. Dit stuk is in de sfeer van het hotel. Met prieeltjes met veel bomen en planten. Daartussen door liggen wilde beekjes. In het midden is er een fontein. Om die fontein zijn er brede paden gelegd met daarop tegels met voor- en achternamen. Het andere deel ligt voor het Studio park. Dit is in de sfeer van het eerste themaland Front Lot. Het gebied bestaat uit een groot plein met sterren op de vloer met aan de zijkanten allemaal planten.

Thema's

Ieder jaar heeft Disneyland Resort Parijs een ander thema. Hieronder zie je een overzicht vanaf 2007:

 • 1 april 2012 - 30 september 2013: 20ste verjaardag.
 • maart 2011 - 1 april 2012: Festival vol Magische Momenten.
 • 14 april 2010 - maart 2011: New Generation Festival.
 • 2007: 15e verjaardag.
 • 2012: 20e verjaardag.

Naamswijzigingen

Zoals je al leest is Disneyland Paris een aantal keer van naam veranderd. Hieronder zie een klein overzicht van het resort, de parken en de winkelstraat:

1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Resort Euro Disney Resort1 Euro Disneyland Paris2 Disneyland Paris3 Disneyland Resort Paris4 Disneyland Paris5
Eerste park Euro Disneyland1 Disneyland Park4
Tweede park Walt Disney Studios Park4
Entertainment-
gebied
Festival Disney Disney Village
 • 1Tot en met mei 1994.
 • 2Van juni tot en met september 1994.
 • 3Van oktober 1994 tot en met februari 2002.
 • 4Sinds maart 2002.
 • 5Sinds september 2009.

Economie

Disneyland Resort Paris is in bezit van de Euro Disney S.C.A.. Dit bedrijf is weer voor 39,8% in bezit van The Walt Disney Company, voor 10,1% van de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed en voor 50,2% in bezit van andere mensen en kleinere bedrijven.

Bezoekersaantallen

Hieronder zie je alle bezoekersaantallen vanaf 1991 tot en met 2009:

 • 1992: 8,4 miljoen
 • 1993: 9,8 miljoen
 • 1994: 8,8 miljoen
 • 1995: 11,3 miljoen
 • 1996: 11,8 miljoen
 • 1997: 12,8 miljoen
 • 1998: 12,5 miljoen
 • 1999: 12,5 miljoen
 • 2000: 12,0 miljoen
 • 2001: 12,1 miljoen
 • 2002: 13,4 miljoen
 • 2003: 12,4 miljoen
 • 2004: 12,3 miljoen
 • 2005: 12,3 miljoen
 • 2006: 13,1 miljoen
 • 2007: 14,5 miljoen
 • 2008: 15,3 miljoen
 • 2009: 15,4 miljoen
 • 2010: 15,0 miljoen
 • 2011: 15,6 miljoen
 • 2012: 16,0 miljoen
 • 2013: 14,9 miljoen
 • 2014: 14,2 miljoen
 • 2015: 14,8 miljoen
 • 2016: 13,4 miljoen
 • 2017: 15 miljoen


Zie Ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disneyland_Paris&oldid=725100"