Art deco

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De entreehal van de Chrysler Building

Art deco is een stijlbeweging, die vooral in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw populair was. Art deco was vooral populair in de Verenigde Staten. In veel Amerikaanse (en Canadese) steden vindt men dan ook nog veel art deco terug in gebouwen. Art deco was een mengelmoes van verschillende stijlen, zoals het kubisme, het modernisme, het expressionisme en het functionalisme. Het kan voorkomen dat drie objecten geen gemeenschappelijke stijlkenmerken hebben alle drie als art deco worden gezien.

Dat komt doordat art deco een reactie was op de Franse art nouveau (of Duitse Jugendstil). De art nouveau richtte zich erg op organische vormen en de natuur (zoals bloemen, veren en bladeren). De art deco omarmde juist de technologie, maar gebruikte ook traditionele motieven. Art deco heeft vaak rijke versieringen en vele kleuren.

In de bouwkunst is de Chrysler Building in New York City het bekendste voorbeeld van art deco. Andere bekende bouwwerken in art deco zijn de Boerentoren in Antwerpen, de Chicago Board of Trade Building en het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. In vele films die zich in steden in de jaren 20/30 zijn gemaakt of zich afspelen wordt gebruik gemaakt van de art deco-stijl.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Art_deco&oldid=624580"