Disneyland Hotel (Parijs)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Disneyland Hotel
Nuvola filesystems services.pngNuvola filesystems services.pngNuvola filesystems services.pngNuvola filesystems services.pngNuvola filesystems services.png
Disneyland Park 05, Paris 22 August 2013.jpg
De ingang naar het resort met op de achtergrond het Disneyland Hotel
Slogan
Plaats Disneyland Paris
Eigenaar
Opening april 1992
Sluiting
Eerdere namen
Thema Victoriaanse architectuur
Disney-prinsessen
Kamers 496
Suites 18

Website
www.disneylandparis.com
op RCDB

Het Disneyland Hotel is een van de zeven hotels in Disneyland Paris. Het Disneyland Hotel is het meest luxe en duurste hotel. Het bevindt zich precies bij de ingang van het Disneyland Park. Bezoekers van het park moeten onder het hotel door om het park binnen te komen. Hierdoor is de afstand tussen het hotel en het park ook 0 minuten, aangezien de ingang eronder ligt. Het hotel is gebouwd in de stijl van de Victoriaanse architectuur. Dit was een stijl uit Engeland die populair was in de Verenigde Staten in de jaren 1880 en 1890. Hierdoor sluit het hotel aan bij Main Street U.S.A., wat in dezelfde stijl is gebouwd en precies achter het hotel ligt.

Voor het hotel ligt ook een groot openbaar park vijvers, fonteinen, prieeltjes en veel bomen en planten. Dit worden de Fantasia Gardens genoemd; vernoemd naar de Disneyfilm Fantasia. Het hotel opende in 1992 tegelijkertijd met het resort. Sinds 2021 wordt het Disneyland Hotel in gedeeltes verbouwd, aangezien het hotel erg verouderd wordt. Er is toen ook gekozen om meer verwijzingen naar Disneyprinsessen toe te voegen. Anno 2022 is de renovatie van het hotel nog aan de gang.

Geschiedenis

Oorspronkelijk had men het Disneyland Hotel niet gepland. Men wilde een grote neppe gevel maken zonder dat hier een echt gebouw achter zat. Deze neppe gevel zou slechts gedoeld zijn om de ingang te markeren. Bij het ontwerpen van deze gevel ontstond het idee om het een echt hotel te maken. Vanaf dit moment werd het project alleen maar groter. Het idee ontstond om het hotel over de ingang heen te bouwen. Men besloot toen om het in dezelfde stijl te bouwen als Main Street U.S.A. Hierdoor zou het gebouw passen bij de rest van het themagebied als men het vanuit het park ziet. Het hotel werd ontworpen door Tony Baxter en Eddie Soto. Zij werden geholpen door Robert Venturi. Baxter kwam ook met het idee om de Fantasia Gardens voor het gebouw aan te leggen. Men besloot om dit park te maken als een cadeau aan de bewoners in de omgeving van het park.

Het ontwerp van het hotel is gebaseerd op Amerikaanse Victoriaanse hotels, zoals Hotel del Coronado in San Diego. Ook lijkt het hotel erg op Disney's Grand Floridian Resort & Spa in Walt Disney World Resort in Florida.

Over de jaren veranderde er weinig aan het hotel. Aan de westelijke vleugel van het hotel werd in 2002 een groot privépark toegevoegd toen Walt Disney Studios Park opende. Hierdoor ontstond een groen eiland tussen de twee parken. In 2006 werd het volledige hotel opnieuw geverfd. Er werd toen gekozen voor een andere kleur roze dan tijdens de opening. Op deze manier zou de kleur meer passen bij de helderheid van de hemel.

In 2016 werd bekend dat Disneyland Hotel als laatste Disneyhotel een grote renovatie zou krijgen. Dit was nodig, aangezien de kamers erg verouderd waren en de binnenkant aan vernieuwing toe was. De renovatie was gepland voor 2020, maar door de coronapandemie werd deze verplaatst naar 2021. Toen werd begonnen met het aanpakken van de kamer in gedeeltes, terwijl de rest van het hotel open bleef. Bij de verbouwing werden alle meubels vervangen door nieuwe en werden kunstwerken met Disneyprinsessen toegevoegd. In 2022 werd ook begonnen met de renovatie van de buitenkant van het hotel. De buitenkant van het hotel werd slechts opgeknapt, terwijl de binnenkant volledig vernieuwd wordt. Datzelfde jaar werd besloten om het hotel te sluiten voor bezoekers, terwijl de restaurants en andere voorzieningen verbouwd worden. Naar verwachting is het hotel af in 2024.

Omschrijving

Voorzieningen

Het hotel bestaat uit één gebouw waarin alle kamers en voorzieningen zitten. Het gebouw bestaat uit drie delen; de West Wing (westvleugel), East Wing (oostvleugel) en het centrale gebouw. De drie gebouwen zijn verbonden door middel van twee overdekte voetgangersbruggen. Vanuit de Fantasia Gardens is alleen het Centrale gebouw zichtbaar. De meeste kamers bevinden zich echter in de zijvleugels. Het parkeerterrein bevindt zich naar de oostvleugel. Hier bevindt zich ook de inkomsthal van het hotel. In deze hal bevinden zich de servicebalie en het bagagedepot.

De meeste voorzieningen bevinden zich in het centrale gedeelte. In het centrale gedeelte vindt men twee restaurants:

  • Inventions; een buffetrestaurant voor ontbijt, lunch en diner. In dit restaurant kan men de Disneyfiguren ontmoeten tijdens de lunch of het diner. Het restaurant is gethematiseerd naar uitvindingen van o.a. Leonardo da Vinci.
  • California Grill; een restaurant met tafelservice voor ontbijt en diner.

De twee restaurants hebben uitzicht op het park. Aan de voorkant van het centrale gebouw bevindt zich een bar (Café Fantasia) met uitzicht over de Fantasia Gardens en pianomuziek in de avond. Ook bevindt zich hier het winkeltje Boutique-Galerie Mickey en verschillende vergaderzalen. In het midden ligt de centrale lobby die alle delen met elkaar verbindt.

In de westelijke vleugel is ook nog een zwembad. Het zwembad van het Disneyland Hotel is het kleinste van alle Disneyhotels en bestaat enkel uit een binnenzwembad. Daarnaast bevindt zich hier een videospellenhal (Mad Hatter's Game Arcade), een fitnessruimte, een welnesscentrum en een speelhoek voor kinderen (Minnie Club). Ook is er een klein park waar gasten kunnen wandelen.

In het centrale gedeelte is er ook een speciale lift die enkel door gasten van de "Castle Club" gebruikt kunnen worden. De Castle Club is voor gasten in speciale duurdere kamers en suites. Zij kunnen de lift gebruiken om direct naar naar onder te gaan, waardoor ze de direct naast de ingang van het Disneyland Park uitkomen. Wanneer ze de lift omhoog nemen, komen ze in de Castle Club Lounge. Dit is een speciale eetzaal waar ze ontbijt krijgen met de Disneyfiguren. Ook kunnen ze drankjes en snacks halen op bepaalde momenten op de dag. Op deze verdiepingen bevinden zich ook de kamers en suites van de leden, een eigen receptie en de Founders Club (een bar).

Kamers

Qua aantal kamers is het Disneyland Hotel het kleinste hotel. Het heeft slechts 496 kamers, waarvan 18 suites. Er zijn drie soorten kamers:

  • Superior-kamer; dit is de standaardkamer en is geschikt voor 2 of 4 personen. Deze kamers hebben altijd tweepersoonsbedden. Er zijn speciale superior-kamers met een eigen terras.
  • Superior-familiekamer; dit is een iets grotere standaardkamer. Ze zijn bedoeld voor vijf personen en bestaat uit twee tweepersoonsbedden en een slaapbank. Ook sommige van deze kamers hebben een eigen terras.
  • Castle Club-kamer; dit is een luxere kamer. Gasten in deze kamers zijn lid van de Castle Club en hebben speciale services. Deze kamers zijn bedoeld voor 2 of 4 personen. Er zijn speciale kamers die uitzicht op het park hebben.

Er zijn daarnaast nog vijf soorten suites:

  • Junior Suites van 58 m²
  • Walt's Apartment Suite (84 m²)
  • Tinker Bell Suite (69 m²)
  • Cinderella Suite (112 m²)
  • Sleeping Beauty Suite (187 m²)

De gasten uit deze suites zijn ook lid van de "Castle Club".

Fantasia Gardens

De Fantasia Gardens worden vaak gezien als onderdeel van het hotel, maar zijn vrij toegankelijk voor iedereen. De tuinen liggen tussen het treinstation, Walt Disney Studios Park, Disney Village en Disneyland Park. Het park is bedoeld als overgang tussen het treinstation en het Disneypark. Het bestaat uit een centrale vijver met verschillende fonteinen die in het midden van het hoofdgebouw ligt. Tussen de vijver en het hoofdgebouw staan verschillende struiken in de vorm van Disneyfiguren, waaronder een groot bloemenperk in de vorm van Mickey Mouse. Aan beide kanten van de vijver zijn kleinere zijpaden met stromende beekjes en verschillende banken en prieeltjes.

Het oorspronkelijke idee was om het park volledig te bestraten, aangezien er gedacht werd de ruimte klein was voor een park. In plaats daarvan koos men ervoor om toch tuinen aan te leggen. 10 dagen voor de opening van het park wilde een Franse politieke groep de tuinen onder water zetten als teken van protest. Uiteindelijk wist men dit te voorkomen. Door de jaren heen kon men een tegel rondom de vijver kopen, zodat hier je naam op kwam te staan. Dit kon tussen 1998 en 2007 en er bestonden verschillende van deze tegels die allemaal per jaar lagen. Met de renovatie van het gebied in 2017 werden al deze tegels verwijderd.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disneyland_Hotel_(Parijs)&oldid=771013"