Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

New England

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New England

New England USA.svg
Locatie in de VS

Land Verenigde Staten
Grootste stad Boston
Aantal inwoners 14.444.865 (2010)
Oppervlakte 186.459 km²
Bevolkingsdichtheid 87.7 inwoners / km²

New england ref 2001.jpg
Kaart

New England (Nederlands: Nieuw-Engeland) is een regio in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het bestaat uit zes verschillende staten. New England grenst aan de Atlantische Oceaan, Canada en de staat New York. De stad Boston is de grootste en belangrijkste stad van het gebied. New England heeft in totaal 14.444.865 inwoners.

Indeling

De meeste mensen beschouwen de volgende zes staten als New England:

Indeling van New England

Vlag Naam Hoofdstad Inwoners
1. Flag of Massachusetts.svg Massachusetts Boston 6.646.144
2. Flag of Connecticut.svg Connecticut Hartford 3.590.347
3. Flag of Maine.svg Maine Augusta 1.329.192
4. Flag of New Hampshire.svg New Hampshire Concord 1.320.718
5. Flag of Rhode Island.svg Rhode Island Providence 1.050.292
6. Flag of Vermont.svg Vermont Montpelier 626.011

De staten zijn weer onderverdeeld in counties. Een county kun je vergelijken met een gemeente, maar dan nét wat groter. In New England zijn er 67 van deze counties.

Geschiedenis

Een resultaat van de Industriële Revolutie, een watermolen in Pawtucket, Rhode Island.

Al lang voordat de kolonisten naar Amerika kwamen leefden hier al indianen, ook wel Native Americans genoemd. Dus ook in New England waren zij aanwezig.

In 1620 voeren de zogenaamde pelgrims op de boot, de Mayflower, van Engeland naar Amerika. Ze gingen naar New England, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Vervolgens stichtten ze de stad Plymouth in het huidige Massachusetts. In 1629 werd vervolgens de Massachusetts Bay Colony opgericht, en in 1630 werd ook de haven- en hoofdstad Boston gesticht.

De relatie tussen de Engelse kolonisten en de oorspronkelijke bevolking was niet bepaald goed. Ze dreven wel handel met elkaar. Soms was er vrede, soms was het oorlog. Daarom voegden de Engelse koloniën, Massachusetts Bay, Plymouth, New Haven en Connecticut, in 1943 samen in de New England Confederation. Van 1675 tot en met 1678 waren de kolonisten weer in oorlog met de Indianen. Aan beide kanten vielen veel doden. In Plymouth stierf zelfs 80% van alle mannen! Ook werd één-derde van alle dropen vernietigd. De New England Confederatie was dus geen succes en werd in 1680 opgeheven.

Vervolgens raakte de kolonisten weer in oorlog, deze keer met de Fransen. Net als Engeland, Nederland en Spanje had ook Frankrijk een (zeer grote) Amerikaanse kolonie. In 74 jaar tijd vonden er maar liefst zes verschillende oorlogen plaats tussen de Fransen en de Engelsen.

Na de Amerikaanse Onafhankelijksheidoorlog werd New England deel van de Verenigde Staten. De staat Maine maakte toen nog wel deel uit van Massachusetts. De staten waren tegen de slavernij, en in 1784 waren alle staten bezig met het afschaffen ervan. De eerste staat die dat deed was Vermont in 1777. Massachusetts volgde in 1783. Tot en met de Amerikaanse Burgeroorlog zou New England niet veel contact hebben met de rest van het land. Ze hadden een andere politieke mening, en waren het vaak met de andere staten oneens.

New England was voor lange tijd wel het hart van de Amerikaanse industrie. De Industriële Revolutie was hier in 1787 begonnen. Het was het meest geïndustrialiseerde deel van de VS. Ook was (en is) het onderwijs er erg goed.

Natuur

Een heuvelachtig landschap met bossen in Vermont, tijdens de herfst.

Er zijn verschillende soorten natuur te vinden in New England. De regio is vooral bekend van zijn gekleurde bossen in de herfst. New England is namelijk een bosrijk gebied. Maar dat was niet altijd zo. Zo'n honderd jaar geleden zijn veel bossen gekapt voor de akkerbouw en zodat mensen daar schapen konden houden. Tegenwoordig zijn de bossen weer terug geplant en staan er weer vele berken, beuken en esdoornen. Van deze esdoornen maken ze Maple syrup, in het Nederlands esdoornsiroop of ahornsiroop. Dat eten ze vervolgens bij wafels en pannenkoeken.

Behalve bossen zijn er in New England ook veel bergen en heuvels. De bergketen in dit gebied heet de Appalachen. De hoogste berg van New England is Mount Washington in New Hampshire. Deze berg is 1917 meter hoog.

De kust van New England is ook veelzijdig. In het noorden, bij Maine, zijn er veel rotsen, terwijl in het zuiden, bij Connecticut, er juist veel zandstranden zijn. Veel mensen gaan daar walvisspotten.

Behalve walvissen leven er ook nog andere dieren in New England, zoals beren, reigers, wasberen, eekhoorns, elanden en bevers.

Grote steden

De skyline van Boston, gezien vanaf het water.

Hier zie je de grootste steden van New England.

Grootste steden van New England

Naam Staat Inwoners County
1. Boston Flag of Connecticut.svg Massachusetts 617.594 Suffolk County
2. Worcester Flag of Connecticut.svg Massachusetts 181.045 Worcester County
3. Providence Flag of Rhode Island.svg Rhode Island 178.042 Providence County
4. Springfield Flag of Connecticut.svg Massachusetts 153.060 Hampden County
5. Bridgeport Flag of Connecticut.svg Connecticut 144.229 Fairfield County
6. New Haven Flag of Connecticut.svg Connecticut 129.779 New Haven County
7. Hartford Flag of Connecticut.svg Connecticut 124.775 Hartford County
8. Stamford Flag of Connecticut.svg Connecticut 122.643 Fairfield County
9. Waterbury Flag of Connecticut.svg Connecticut 110.366 New Haven County
10. Manchester Flag of New Hampshire.svg New Hampshire 109.565 Hillsborough County

Bevolking

De afkomst van de New Englanders per county.

In 2007 had New England een bevolking van 14.265.187, van wie 48.7% man en 51.3% vrouw was. Ongeveer 22.4% van de New Englanders waren jonger dan 18, en 13.5% waren ouder dan 65, bejaard dus.

De meeste New Englanders komen uit Europa. Dat komt omdat de Europeese landen vroeger koloniën hadden in Amerika, en ook omdat veel mensen naar Amerika gingen om een nieuw en beter leven te beginnen. In New England leven vooral veel mensen uit Ierland, Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland, maar er zijn ook mensen van Poolse en Portugeese oorsprong te vinden.

Sinds 1790 groeit de bevolking van New England constant. Tussen 2000 en 2010 is de bevolking gestegen met 522.448 mensen gestegen. Dat is een stijging van 3,8%.

Dat de bevolking en de bevolkingsdichtheid in het zuiden van New England zo groot is, komt doordat het in de Northeast megalopolis ligt. Dat is het gebiied in het noordoosten van de VS tussen Washington DC, New York City en Boston. Tussen deze drie grote steden liggen heel erg veel andere kleine steden. Zo ook in Connecticut, Rhode Island en Massachusetts.

In het noorden van New England, Maine, New Hampshire en Vermont, wonen juist heel weinig mensen. De bevolkingsdichtheid van Maine is bijvoorbeeld maar 16,6 inwoners/km². Ter vergelijking: In Nederland is het 447,9 inw./km² en in België 341,9 inw./km². Dat betekent dat Maine dunbevolkt is. Er wonen weinig mensen in een groot gebied.

Transport

De hogesnelheidstrein Acela in Connecticut.

Het transport is in New England goed geregeld. Er lopen zes grote Interstate snelwegen door de regio, namelijk de I84, I89, I90, I91, I93 en de I95. Er zijn ook nog elf kleinere US Route snelwegen. De wegen zijn hier over het algemeen schoner dan in de rest van de VS.

Het treinvervoer wordt vooral verzorgd door kleine regionale spoorvervoerders. Zo zorgt in Boston de Massachusetts Bay Transportation Authority voor de metro, de bus en de trein. Dit bedrijf heeft verschillende 'Voorstadlijnen', die Boston verbindt met de rest van Massachusetts en Rhode Island. In Connecticut rijden verschillende 'voorstadtreinen' naar New York. De nationale spoorvervoerder van de VS, Amtrak, heeft ook lijnen in New England. Tussen Boston en Washington DC ligt de 'Northeast Corridor'. Op deze spoorlijn rijdt de Acela, een hogesnelheidstrein. Deze stopt in New England op de volgende stations:

  • Boston South Station
  • Back Bay
  • Route 128

Grens Massachusetts - Rhode Island

  • Providence

Grens Rhode Island - Connecticut

  • New Londen
  • New Haven
  • Stamford

Daarna gaat de hogesnelheidslijn door de staten New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware en Maryland naar Washington DC.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=New_England&oldid=650504"