Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

The Twilight Zone Tower of Terror

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Twilight Zone Tower of Terror
DisneylandTowerofTerror wb.jpg
De attractie in Disney California Adventure
Algemene informatie
Locatie Verenigde Staten Disney's Hollywood Studios
Verenigde Staten Disney California Adventure
Frankrijk Walt Disney Studios Park
Themagebied Verenigde Staten Sunset Boulevard
Verenigde Staten Hollywood Land
Frankrijk Production Courtyard
Soort attractie Drop tower & darkride
Bouwer(s) Otis Elevator Company
Opdrachtgever
Ontwerper Walt Disney Imagineering
Status Verenigde Staten Geopend
Verenigde Staten Gesloten
Frankrijk Geopend
Bouw
Opening Verenigde Staten 22 juli 1994
Verenigde Staten 5 mei 2004
Frankrijk 22 december 2007
Sluiting Verenigde Staten 3 januari 2017
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema The Twilight Zone
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 3:34
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

The Twilight Zone Tower of Terror of Tower of Terror is een attractie in het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris en Disney's Hollywood Studios in Walt Disney World Resort. De attractie is combinatie van een dark ride en drop tower. Een drop tower is een attractietype waarbij gasten van een bepaalde hoogte naar beneden vallen. Een darkride is een overdekte attractie met verschillende scenes. Hoewel de attractie in beide parken voorkomt, is de versie in Florida uitgebreider en groter dan in Parijs. De attractie is vormgegeven als een verlaten, vervloekt hotel en staat in het teken van de televisieserie The Twilight Zone.

De attractie opende oorspronkelijk in 1994 in Disney's Hollywood Studios. In 2007 opende Franse versie van de attractie in Walt Disney Studios Park. Tussen 2004 en 2017 bestaat er ook een versie van de attractie in Disney California Adventure in Californië. Deze versie was gelijk aan de Franse versie, maar is inmiddels vervangen door Guardians of the Galaxy – Mission: Breakout! als onderdeel van de Adventures Campus.

In Tokyo DisneySea in Japan bestaat de attractie Hotel Hightower, wat min of meer gelijk is aan deze attractie. De Japanse versie heeft echter grote verschillen en een ander verhaal.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
De lobby van het hotel in Disney's Hollywood Studios.

Het is 31 oktober 1939. Tijdens de jaren 30 ging het goed met de Amerikaanse film-industrie, zo ook met het Hollywood Tower Hotel (wat in het echt ook bestaat). Verschillende gasten verblijven in dit chique hotel. Het is halloweenavond en buiten stormt het. Als een aantal gasten in de lift staan te wachten, slaat de bliksem plotseling in. De lift wordt samen met een deel van het gebouw getransporteerd naar een andere dimensie, de zogeheten Twilight Zone. Dit is een andere dimensie, waarin alles anders in dan de onze. De lift zelf stortte neer in de schacht en is sindsdien buiten gebruik. Men kan alleen nog de personeelsliften gebruiken. Het hotel werd gesloten en kwam in verval.

Bezoekers worden uitgenodigd om een rit te maken met de lift en de bewuste avond op 1939 mee te maken. Hiermee treed men de Twilight Zone binnen...

Omschrijving

Ondanks de verschillende versies is de opzet in grote lijnen hetzelfde. Bezoekers komen binnen via de carport bij de hotelingang. Op drukke dagen is er nog een extra stuk wachtrij door de tuin van het hotel, maar op rustige dagen komt men direct bij de hotel-lobby. Eenmaal in lobby wordt het duidelijk dat het hotel verlaten is. De planten zijn vergaan, stukken muur zijn afgebrokkeld en overal hangen spinnenwebben. Men loopt door de lobby naar de hotelbalie waar een medewerker de bezoekers verdeeld over de bibliotheken. De medewerkers van de attractie dragen een hoteloutfit uit die tijd. Het personeel is alles behalve vriendelijk, ze gedragen zich een beetje raar en eng. Na een paar minuten openen de deuren van de bibliotheek zich. Men moet op het kleed blijven staan, ter wel men op een televisie in de hoek het verhaal van het hotel te horen krijgt, zoals in een aflevering van The Twilight Zone. Ondertussen onweert het behoorlijk buiten. Men verlaat de bibliotheek en gaat naar de personeelsruimte, waarin verschillende attributen staan. Men wordt ingedeeld over de liften en moet wachten tot de wijzer van de lift weer op begaande grond staat.

Hierna bestreed men de lift en begint de rit. De rit verschilt per park en wordt in de volgende kopjes beschreven.

Walt Disney Studios Park en Disney California Adventure Park

De attractie in Florida

In het Walt Disney Studios Park en Disney California Adventure Park was de rit haast hetzelfde. Nadat men is ingestapt en zit, sluiten de liftdeuren en wordt de lift naar achter getrokken. Twee zwarte deuren sluiten, waardoor de liftdeur niet meer is te zien. Men gaat omhoog naar de eerste scene. Hierin zijn de gasten in een gang van het hotel hun spiegelbeeld. Nadat de bliksem inslaat ziet men hun spiegelbeeld vervagen en uiteindelijk verdwijnen. De bliksem slaat door naar de lift, die vervolgens heen er weer gaat. De deuren van de scene sluiten men wordt omhoog getrokken om naar de volgende scene te gaan. Hier ziet men een andere lange gang van het hotel. De wind gaat door de gang en de geesten van de verdwenen liftpassagiers zwaaien naar de bezoekers in de lift. De rest van de gang vervaagd en alleen de liftdeur aan het einde blijft staan. Uiteindelijk lost deze ook in het niets op. Men valt een stuk naar beneden en uiteindelijk wordt men helemaal omhoog getrokken. De liftdeuren openen en men heeft uitzicht over het gehele Disney-resort. De lift maakt een vrije val een herhaalt dit twee keer, waarna de lift weer naar voren wordt getrokken en de passagiers uitstappen.

Het grootste verschil tussen attracties in de twee parken is dat in Parijs in de liften Frans en Engels wordt gesproken en het filmpje Frans ondertiteld is.

Disney's Hollywood Studios

In Florida is de versie het meest uitgebreid. Via een speciaal computersysteem wordt een willekeurige route gekozen, waardoor elke rit net even iets anders is. Toch komen er bepaalde elementen steeds is terug.

Als eerste komt men langs de gang met waarin de vermiste personen zijn te zien. Zij wuiven de bezoekers na. Zij verdwijnen na een bliksemflits samen met de rest van de gang. Alleen het raampje achterin de gang blijft over en komt in de Twilight Zone te recht en breekt vervolgens. Hierna rijdt de lift, horizontaal, dwars door de Twilight Zone. Onder meer de bliksem, sterren en zwevende klokken, die tegen de klok indraaien, zijn hier te zien. Vervolgens openen er twee deuren, waarna de lift omhoog wordt gehesen. De liftdeuren gaan open en men heeft uitzicht over het park. Vervolgens maakt de lift een vrije val en dit wordt nog eens vier keer herhaalt. Aan het einde is nog een filmpje te zien waarin verschillende voorwerpen in een draaiende spiraal. Men kan hierna uitstappen.

Tokyo Disneyland

Hotel Hightower in Tokyo

In Tokyo Disneyland heet het hotel Hightower Hotel. In Japan was de serie The Twilight Zone namelijk nooit populair geweest en daarom is er een ander verhaal en thema bij de attractie bedacht.

In Hotel Hightower vindt een rondleiding plaats. Men wordt ontvangen in de hal en wordt hierna geleid naar de geheime kluis. Henry Hightower III was de eigenaar van het hotel. Hij was echte verzamelaar en ging de hele wereldrond. In zijn hotel stelde hij alles tentoon. In de kluis hangt een groot glas-in-lood-schilderij van de Henry. Daarnaast staat zijn laatste aanwinst, een Afrikaans beeldje. De rondleider vertelt de bezoekers dat Henry Hightower op mysterieuze wijze is verdwenen. Ze zet een grammofoonplaat op. Misschien kunnen de bezoekers het mysterie oplossen. De grammofoonplaat laat een persconferentie horen van Henry aan verschillende journalisten. Hij vertelt dat het Afrikaanse beeldje, Shiriki Utundu, gestolen was van een Afrikaanse stam. Het beeldje was niet zo maar een beeld, maar werd symboliseerde een belangrijke god van de stam. Het beeldje zo zijn vervloekt, waarna een journalist hier vragen over stelt, maar Henry wil hier niets van weten. Het beeldje zelf neemt het gesprek over. Het schilderij veranderd in een grijs schilderij met in het groen het beeldje. Het beeldje is kwaad op Henry en de bezoekers. Op de avond dat Henry het beeldje meenam naar zijn appartement en in de lift stapte, stortte deze naar beneden. Sindsdien is Henry vermist, alleen het beeld en zijn hoed werden teruggevonden. Het beeldje krijg groene ogen en lijkt tot leven te komen.

Men stapt de lift in en gaat omhoog. Men ziet op de eerste scene dat het beeldje Henry aanvalt. In de tweede scene zien de gasten in de lift hun spiegelbeeld verdwijnen. Het beeldje verschijnt in de spiegel en verblind het publiek met zijn groene ogen. Men wordt nu omhoog getakeld en valt naar beneden. Dit wordt een aantal keer herhaald. Het beeld waarschuwt de bezoekers om niet meer terug te komen.

Alle gesprekken vinden in het Japans plaats.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Twilight_Zone_Tower_of_Terror&oldid=724965"