Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

CinéMagique

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CinéMagique
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Algemene informatie
Locatie Frankrijk Walt Disney Studios Park
Themagebied Production Courtyard
Soort attractie Film/show
Bouwer(s)
Opdrachtgever
Ontwerper Walt Disney Imagineering
Status Frankrijk Gesloten
Bouw
Opening 16 maart 2002
Sluiting 29 maart 2017
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Filmgeschiedenis
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 26 minuten
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

CinéMagique was een attractie en show in het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris. De attractie bevond zich in het "Studio Theatre" in het gebied Production Courtyard. CinéMagique lag tussen Disney Studio 1 en Studio D. De attractie moet niet worden verward met Animagique. Dit was een andere voorstelling die rond dezelfde tijd werd opgevoerd aan de andere kant van het park. De show werd opgevoerd tussen 2002 en 2017. Tegenwoordig staat het theater waarin de show plaatsvond grotendeels leeg, maar het wordt af en toe gebruikt tijdens speciale elementen. CinéMagique was een unieke attractie die in geen van de andere Disneyparken voorkwam.

Het was een film met een aantal live-elementen. De film werd voorgesteld als een kijkje langs bekende fragmenten van de beroemde zwartwit-films. Naar een paar minuten gaat echter een telefoon af van een acteur verkleed als zakenman (George). Deze gast zat ook echt in de zaal en werd door personeel aangesproken op zijn telefoon. Door een opeenvolging van elementen word deze acteur in de film gezogen. Hij moet zijn weg uit de film vinden en wordt daarbij geholpen door Marquirite. De evenementen uit de film speelden ook een invloed op de zaal. Zo waren er een aantal speciale effecten. Net als veel attracties in Disneyland Paris was de film een combinatie van Frans en Engels. George praatte enkel Engels, terwijl Marquerite enkel Frans sprak. Door het herhalen van gesprekken was het mogelijk om de gesprekken in beide talen te verstaan.

Voorstellingen vonden zo'n 5 tot 7 keer per dag plaats en er was ruimte voor 1.100 mensen per voorstelling. Een voorstelling duurde ongeveer 25 minuten. De naam van de attractie was een samentrekking van de Franse woorden cinema (bioscoop) en magique (magie).

Geschiedenis

CinéMagique zou oorspronkelijk geen filmvoorstelling, maar een dark ride worden. In Disney's Hollywood Studios was toentertijd een dark ride te vinden genaamd The Great Movie Ride. Dit was een dark ride waarin de gasten een tocht maakten langs verschillende klassieke films. In Walt Disney Studios Park zou dit een van de drie grotere attracties worden. Hoewel de exacte plannen onduidelijk waren, zou deze attractie erg op The Great Movie Ride lijken met enkele aangepaste scénes van nieuwere films. Doordat er weinig budget was voor de bouw van het park, werd gesloten om de dark ride volledig te schrappen. In plaats daarvan koos men om een filmvoorstelling te maken. Deze filmvoorstelling werd CinéMagique.

De attractie was aanwezig sinds de opening van het park in 2002. Hoewel het park toentertijd veel voorstellingen had, was deze bijzonder door het aantal live-elementen. Niet alleen had de film ook echte acteurs die in de zaal aanwezig waren, maar de wereld van de film en de zaal werd verschillende keren doorbroken. Tijdens vuurgevechten waren er klein rookelementen op het podium in de zaal, waardoor het leek alsof de kogels ook daar terecht kamen. Ook gingen de sprinklers aan tijdens de regenscéne uit Les Parapluies de Chebourg. Naar mate de film verder ging kwam er niet alleen steeds meer geluid en film, maar ook werd het scherm steeds groter en de beeldkwaliteit beter. Hierdoor kon men ook de technische vooruitgang van de film zien.

Door de jaren heen werd er weinig aan de film zelf veranderd. In 2013 werden wat kleinere fragmenten uit de Titanic-scéne veranderd en ingekort. Waar George normaal veel enge films zag, zag hij nu minder enge fragmenten uit Disneyfilms als Monsters, Inc. en Narnia.

Voorstelling

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Bezoekers werden aan het begin van de voorstelling duidelijk gemaakt dat ze een aantal fragmenten van oude, geluidloze, zwart-wtfilms te zien kregen. Deze films werden op een klein doek getoond. Tijdelijk de voorstelling werd duidelijk gemaakt dat de gasten hun telefoon uit moesten zetten. Onder pianomuziek krijgen de gasten vervolgens de film te zien.

Na een paar minuten gaat er ineens een telefoon af. De personages op het beeldscherm lijken door hun reactie dit op te merken. Op een van de eerste rijen staat neemt een man (George) de telefoon op. Deze man werd door een echte acteur gespeeld die in de zaal aanwezig was. Vervolgens lopen verschillende medewerkers naar de man toe met zaklampen om hem te waarschuwen. Het telefoontje is echter zo belangrijk dat de gast al bellend verder loopt en uiteindelijk het toneel voor de film betreedt. Ondertussen schijnen de personages op het film de man nog meer op te merken. Bij het fragment van The Sheik raakt de sjeik zo erg gefrustreerd met de man, dat hij een tovenaar vraagt George naar de filmwereld te teleporteren. De tovenaar doet dit en de man verdwijnt van het toneel en verschijnt aan de andere kant. De sjeik geeft George een klap, waarna hij op de grond valt. Zijn geliefde Marquerite wordt echter verliefd op George, waarna de sjeik woedend wordt. Hij achtervolgt George door het kasteel en George weet via een raam te ontsnappen.

Tot zijn verbazing komt George in een andere film terecht, namelijk Safety Last! waarin hij een man aan klok zit hangen. Deze wijst George de weg naar beneden via een ladder. Na weer op de grond te zijn wordt er een taart in het gezicht van George gegooid. George komt vervolgens in een groot taartengevecht terecht uit de film The Battle of the Century, waarin veel comedy-helden als Laurel & Hardy en Charlie Chaplin voorkomen. George gooit echter een taart in het gezicht van de verkeerde man en komt in de gangsterfilm Angels with Dirty Faces terecht. Hij weet deze film te ontsnappen na een groot vuurgevecht. Hierna komt uit de wereld van de Westernfilms terecht met personages als uit Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly. Tijdens een staarwedstrijd met een cowboy gaat de telefoon van George opnieuw af. Deze neemt hij op, maar de cowboy denkt dat hij zijn pistool pakt. George rent een ruimte binnen met explosieven die door een andere cowboy worden afgeschoten. Hierdoor ontstaat een nieuwe explosie.

Door de explosie komt George terecht in de dakscéne van Mary Poppins, waar hij voor Mary Poppins zelf uit een schoorsteen komt. Tijdens het nummer "Step In Time" wordt hij per ongeluk van het dak gegooid. Maguerite heeft ondertussen George gevolgd door de filmwereld en vindt diens telefoon in het Wilde Westen. Zij besluit deze terug te brengen. Ze ontmoet George tijdens een scéne in de regen uit Les Parapluies de Cherbourg. Ze geeft de telefoon terug en ze buitensluiten in een taxi samen naar een hotel te gaan. Wanneer George in een plas stapt, zakt hij echter door de grond heen. Maguerite probeert hem achterna te gaan, maar dit werkt niet.

Onder water zien ze de onderzeeër uit The Hunt for Red October die George spot met zijn adem ingehouden. George ziet vervolgens Pinokkio die hem waarschuwt voor de grote walvis. De walvis komt er vervolgens aan en George komt vervolgens terecht in de zinkende boot uit Titanic, terwijl het personage Jack om zijn hulp vraagt. George besluit hem te vinden en te helpen. Hij opent de deuren uit de gang een voor een, maar ontdekt steeds scenes uit andere films die hem angst aanjagen. Voorbeelden zijn The Exorsist en The Silence of the Lambs. Aan het einde van de gang komt George tot de realisatie dat hij zal verdrinken. Op dat moment opent de muur achter hem en komt hij terecht in de Death Star uit Star Wars. George wordt door een stormstrooper ontvoert die uiteindelijk Maguerite blijkt te zijn. Zij worden vervolgens achtervolgt door de andere stormstrooper en Darth Vader.

Via een ander portaal komen ze in de wereld van de middeleeuwen terecht. Dit is een combinatie van verschillende films, waaronder El Cid en Henry V. Op dat moment vindt er een grote veldslag plaats, waarbij de twee zich moeten verdedigen. Wanneer Robin Hood een pijl naar Maguerite ziet, springt George voor haar waardoor de pijl hem raakt. Hij valt op de grond en de veldslag wordt stop gezet. Maguerite denkt dat George dood is, maar uiteindelijk blijkt de pijl de telefoon van George te hebben geraakt. Deze telefoon wordt door een van de krijgers gesloopt. Om het goed te maken besluit deze krijger hem te helpen. Hij vangt de bliksem met een magisch zwaard en gooit deze naar het scherm toe. Terwijl hij het gooien, maakt hij een gat in het scherm en het zwaard komt op het podium van de zaal terecht.

Vervolgens loopt George door het gat heen, maar het gat gaat dicht voordat Maguerite erdoor heen kan lopen. Hierdoor is ze weer gevangen en het beeld keert terug naar The Sheik (waardoor alles weer zwart-wit wordt en ze niet kan praten). George vraagt Maguerite om het scherm te breken, maar dit lukt niet. De zaal ziet tussen haar pogingen allerlei droevige scénes uit verschillende films. Uiteindelijk komt de sjeik weer tevoorschijn die met zijn magie de kleur en het geluid terugbrengt. Hij maakt een deur in het scherm, waardoor George weer naar binnen kan. Maguerite en George besluiten daarom samen in de filmwereld verder te leven, waardoor George de deur kapot maakt. De twee zoenen en kusscénes uit verschillende films komen te voorschijn. Uiteindelijk gaat het beeld weer terug naar George en Maguerite. Nu George onderdeel is van de filmwereld, verandert zijn kleding ook mee met de film. De twee staan op een veld en ontdekken dat ze in The Wizard of Oz terecht zijn gekomen. Ze besluiten daarom samen te huppelen naar de Smargardenstad in verte van het veld. Terwijl de twee verder vertrekken komt de voorstelling ten einde.

Rolverdeling

Filmfragmenten

Hieronder een compleet overzicht van alle films die te zien waren tijdens de voorstelling. De jaartallen zijn wanneer de films uitkwamen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=CinéMagique&oldid=724902"