Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 16 juli t/m 6 augustus 2017 staat Wikikids in het teken van het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland!

Halloween

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Halloween is een Amerikaans feest dat gevierd wordt op 31 oktober.

Wat is Halloween?

Halloween is één van de oudste feesten. Het bestaat al 2000 tot 5000 jaar. Halloween is ontstaan uit verschillende soorten feesten. Deze feesten werden gevierd door verschillende culturen. Het eerste feest is Samhain (spreek je uit als 'saun' of 'sjoohn', het ierse woord voor de maand november). Het is een Keltisch feest. De Kelten zijn een volk die meer dan 2000 jaar geleden leefden in Europa. Hun nieuwjaar viel op 1 november. Met het feest Samhain vierden ze dat de oogst binnen was en dat het zaad voor volgend jaar klaarlag. Ze stemden de goden boven gunstig met eten en drinken. Soms werd ter ere van hen een avondmaal met levende en doden aan dezelfde tafel. Het tweede feest is Pomona. Een feest dat door de Romeinen gevierd werd. De Romeinen geloofden in de god Pomona. De god van het fruit en de tuinen. Het laatste feest is Allerheiligen en Allerzielen. Dit is een feest dat door Christenen gevierd wordt. Met Allerzielen herdenkt men alle mensen die zijn overleden. Dit is waar de naam Halloween vandaan komt. Het is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. Deze drie feesten zijn samen uitgegroeid tot Halloween. Deze feesten werden gevierd in wat nu Frankrijk, Engeland, Ierland en Schotland wordt genoemd.

Hoe wordt het feest gevierd?

Halloween wordt vooral gevierd in Ierland, Engeland, Amerika en Canada. In Amerika wordt Halloween heel uitbundig gevierd. Bijna iedereen gaat verkleed langs de deuren. Volwassenen doen ook mee. De meeste huizen zijn eng versierd en er staan pompoenen voor de deur. In de grote steden zijn er zelfs grote optochten. Er rijden daar grote versierde wagens in mee. Er worden speciale gerechten gemaakt voor Halloween en er komt enge muziek uit de huizen.

Trick or Treat

Het is niet helemaal duidelijk waar het 'Trick or treat' precies vandaan komt. Zowel de Kelten als de christenen hadden gebruiken die hier een beetje op leken. Zo hadden de kelten het gebruik zich met Samhain zo eng mogelijk te verkleden om kwade geesten af te schrikken. Tegenwoordig gaan kinderen zo eng mogelijk gekleed langs de deuren en roepen dan 'Trick or treat!'. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken of zielencake, een soort brood met krenten. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong. Trick or Treat is Engels en betekent ongeveer een plagerijtje of iets lekkers. Kinderen die langs de deur gaan willen dus snoep. En als ze dat niet krijgen halen ze een plagerijtje met diegene uit.

Wat deden de mensen vroeger met Halloween?

Vroeger geloofde ze dat er een nacht was van god Samhain. Ze dachten dat god Samhain tijdens die nacht de geesten op aarde ronddoolden en dat god Samhain legioenen van duivelse geesten naar de aarde bracht. Daarom kwamen de druïden bij elkaar en staken ze een groot vuur aan. Dan dachten ze dat ze de geesten weg jaagden. Het volk moest dan altijd de druïden eten en drinken geven omdat zij de geesten verjaagden. Daardoor gingen de kinderen verkleed als enge wezens en haalden toen fruit op. Later is dat overgelopen tot snoep. Tegenwoordig kan het ook een klein cadeautje zijn.

Geschiedenis van Halloween

De kelten zijn gaan geloven dat geesten terug kwamen rond oujaar, wat bij hun 31 oktober was, het einde van de zomer, het begin van de winter. Men was bevreesd voor de kwelling van de terugkerende geesten. Hoewel sommige van onze voorouders daar niet bang voor waren was de overgrote meerderheid van de toenmalige bevolking er toch niet gerust op. Ze dachten dat ze de geesten gunstig konden stemmen met eten en drinken. Er werd ter ere van hun een avondmaal gehouden waar plekken aan tafel voor goede geesten werden vrijgehouden. Om de kwade geesten af te schrikken verkleedden ze zich zo eng mogelijk.

De Christelijke Impuls

Het originele feest van de heidense god van de dood werd die manier een herdenken van de Cristelijke dood. Mensen begonnen langzaam minder in geesten te geloven. Tot de kerk een feest begon om heilige doden te herdenken. Allerheiligen werd vroeger op verschillende data gevierd afhankelijk van de streek, een veel voorkomende data was 13 mei. Vooral onder invloed van de Ierse Kerk, die de Heidense praktijken van Samhain wilden doen vergeten, werd Allerheiligen verplaatst naar 1 november. Het was de paus Gregorius IV ( 827-844) die in 835 daarvoor tekende en het was Lodewijk de Vrome (814-840) die er wat later een verplichte rustdag van maakte. Later werd 2 november, bij ons 'Allerzielen' genaamd, in Engeland 'All Souls' door Pauls Johannes XIX (1024-1032) ingesteld om het lot van arme zielen te herdenken en voor hun zielenheid te bidden..

De Romeinse inpuls

Voordat de romeinen het grootste deel van europa bezetten was het feest samhain van de kelten rond 1 november.

Het feest van samhain nam deels een nieuwe wending toen de romeinen in de eerste eeuw na christus het land van de kelten veroverden en bezetten. Zo brachten zij het feest pomona mee in die gebieden.

verdere evolutie

Halloween was bij iedereen vergeten tot er in de helft van de 15de eeuw iets gebeurde dat Halloween heeft gered. In 1492 landde Columbus in de 'nieuwe wereld' Halloween kreeg de naam 'nacht van Samhain'. De verspreiding van Halloween naar de Verenigde Staten en Canada gebeurde pas zo’n 150 jaar geleden. Het feest kwam in Amerika terecht met de grote groepen ierse en schotse immigranten. Eerst werd het alleen gevierd onder de Ierse en Schotse mensen, maar vanaf begin 1900 werd het oveenomen door alle andere immigranten. Uit Amerika komt ook de traditie om pompoenen uit te hollen voor Halloween. De Kelten kenden een soortgelijk gebruik van het uithollen van rapen, maar de Noord-Amerikaanse pompoenen waren hier veel geschikter voor. Onder invloed van de Amerikaanse cultuur verspreidt het feest zich tegenwoordig alsmaar verder over de wereld. In Europa wordt Halloween steeds groter gevierd en ook in gebieden in Zuid-Amerika en Azië begint Halloween aan populariteit te winnen. Het feest is ook deels vergelijkbaar met het Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden, dat op 1 november wordt gevierd. Halloween wordt gevierd op 31 oktober met snoep, pompoenen, zwarte katten, magie, kwade geesten, spoken, en skeletten. Kinderen gaan eng verkleed langs de huizen en vragen om een traktatie of dreigen met een grap

Symbolisme

Beater Clown & La Catrina, Mexico
Kleur Symboliek
Zwart dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren
Oranje pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur
Paars nacht, het bovennatuurlijke, mystiek
Groen goblins, monsters
Rood bloed, vuur, kwaad
Blauw water, lucht

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Halloween&oldid=367969"