Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Le Château de la Belle au Bois Dormant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Le Château de la Belle au Bois Dormant
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Algemene informatie
Locatie Frankrijk Disneyland Parijs
Themagebied
Soort attractie Walkthrough
Bouwer(s) o.a. Peter Chapman
Opdrachtgever Walt Disney Imagineering
Ontwerper
Status Geopend
Bouw
Opening 12 april 1992
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte 50 m
Ritduur
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
officiële website
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Le Château de la Belle au Bois Dormant is een groot gebouw in het midden van Disneyland Park in Disneyland Parijs. Het gebouw is symbool van het park. In het gebouw zelf zitten twee winkeltjes en twee kleinere attracties.

Le Château de la Belle au Bois Dormant kan vertaald worden als het kasteel van Doornroosje uit de film Doornroosje. Het kasteel opende in 1992, tegelijk met het park.

Geschiedenis

Voor de inspiratie van het kasteel is men op bezoek geweest bij verschillende Europese kastelen. Het ontwerp moest uniek zijn en is er dus gekozen voor een slanke en hoog model, wat in aan de linkerkant is een berg ligt. In 1992 was het kasteel uiteindelijk af. Door de jaren heen heeft het park-symbool een aantal veranderingen ondergaan. Als eerste in 1993, bij de eerste verjaardag. Het kasteel zag er toen uit als een enorme taart met aarden en kaarsjes op de torentjes. In 1997, bij de 5e verjaardag, werd het kasteel versierd met maskers, bellen en hoeden. Dit was ter gelegenheid van de film De Klokkenluider van de Notre Dame, die toen net uitkwam. In 1998 werd dit weer teruggedraaid. In 2002 werd met de tiende verjaardag een grote poster opgehangen met het cijfer 10. Voor de 15de verjaardag haalde men meer uit de kast. Op de toren werden gouden beelden van Disney-figuren vertoond, met op de hoogste toren Tinkerbel, en in het goud was ook het cijfer 15 te zien. In 2009 werden deze decoraties weggehaald. Elke torenspits kreeg een Mickey Mouse-spits (vormgegeven uit drie cirkels). Het bovenste raam werd vervangen door een plakkaat van Donald, Mckey, Goofy en Pluto. Tinkerbel heeft men echter laten hangen op de hoogste toren.

In 2011 werd het kleurenschema aangepast. In slotgracht werden fonteinen geplaatst en een aantal ramen werden vervangen door deuren. Dit is ter gelegenheid van de show Disney Dreams!. Door Disney Dreams! vervaagden de kleuren sneller, vanwege het vuurwerk en de vuureffecten. In 2016 is daarom begonnen met het herschilderen van het kasteel. De shows zijn tijdens het schilderen doorgegaan.

Beschrijving

Het kasteel ligt aan het einde van de Main Street U.S.A. aan de Central Plaza. Vanaf hier zijn alle parkdelen bereikbaar. Le Château de la Belle au Bois Dormant is te betreden via een brug aan de hoofdpoort. Het kasteel is roze van kleur met blauwe torentjes. Dit is een verwijzing naar de jurk van Doornroosje in de film. De twee van de drie feeën zijn het daarin niet eens welke kleur de jurk moet zijn, waardoor hij tijdens het dansen steeds van kleur veranderd. Daarnaast is er gebruikt gemaakt van witte en gouden decoraties. Aan linkerkant (aan de Adventureland-zijde) ligt het kasteel op een berg. Op deze berg zijn de bomen vierkant gesnoeid, ook een verwijzing naar de film. Aan deze kant is nog een brug, waar men uitkomt bij de kleine attractie La Tanière du Dragon onder het kasteel. Aan de andere zijde loopt het kasteel nog iets door. Dit loopt in een helling naar beneden en komt bij een wensput uit. Via de wensput loopt er weer een brug naar het Central Plaza. Via de voorzijde kan men het kasteel dus via drie manieren betreden.

Via de linkerkant komt men dus uit bij La Tanière du Dragon. Deze kleinere attractie bevindt zich onder het kasteel. In de film veranderd de boze fee Maleficent halverwege in een draak, die prins Filip op zijn beurt weer moet verslaan. Hier draait de attractie om. De attractie is vormgegeven als een grot. Aan het einde van de grot komt men de draak tegen. Hierna moet men naar boven en komt uit bij de achterzijde van het kasteel.

Als men via de hoofdingang binnenloopt, komt men bij in de hal van het kasteel terecht. Aan de linkerzijde is de winkel Merlin l'Enchanteur. Deze winkel is gespecialiseerd in het maken van glazen voorwerpen. Aan de andere kant is de La Boutique du Château, waar het hele jaar kerstspullen worden verkocht. Aan de linkerzijde is ook de trap naar boven. Hier bevind zich de tweede attractie, La Galerie de la Belle au Bois Dormant

In de La Galerie de la Belle au Bois Dormant wordt het verhaal van Doornroosje uitgebeeld in glas-in-lood-ramen. Bij de geboorte van Doornroosje is het groot feest in het koninkrijk. Er komen drie feeën langs in het kasteel van de koning. Voordat de laatste fee haar wens kan doen, komt de boze fee Maleficent binnen. Zij vervloekt de prinses, op haar 16e verjaardag zou ze zich prikken aan een spinnenwiel. De derde fee kan de vloek niet ongedaan maken, maar wel verzachten. Ze zal in slaap vallen en uiteindelijk worden wakker gekust. Via het balkon kan men over Fantasyland kijken.

Aan de achterzijde komt men uit in Fantasyland. Hier zijn de grote doornen te vinden die Maleficent gebruikt om de prins bij Doornroosje weg te houden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Le_Château_de_la_Belle_au_Bois_Dormant&oldid=725030"