Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sciencefiction

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sciencefiction is Engels voor "wetenschapsfictie". Het zijn verhalen, films of series met technologie en vaak aliens. Het speelt zich vaak af in de toekomst.

Oorsprong

Een duplicaat van een buitenaardse 'UFO'

De Engelse benaming science fiction is in 1926 bedacht door Hugo Gernsback. De naam werd bedacht om mensen wetenschap leuker te gaan laten vinden. Sciencefiction is een zeer bekend filmgenre. Veel bekende sciencfictionfilms zijn bijvoorbeeld: WALL-E en Star Wars. De populairste serie is de serie van 6 delen lang, van Star Wars serie. Ook veel bekende schrijvers schreven sciencefictionverhalen, zoals Jules Verne. Hij bedacht, lang voordat het werd uitgevonden, de onderzeeër en de luchtballon. Ook Leonardo Da Vinci bedacht veel dingen lang voor ze bestonden, zoals de tank, het vliegtuig en de mitrailleur. Populaire onderwerpen zijn ruimtereizen, sneller dan het licht technologie en het heelal ontdekken. Sciencefiction bestaat al heel lang. De eerste mens die een sciencefictionvoorspelling deed op papier was de Romein Lucianus van Samosata in 160 voor christus. Hij schreef dat we ooit naar de maan zouden gaan. Meer dan 2000 jaar later gebeurt het. Maar Lucianus van Samosata was alleen de eerste die een voorspelling op papier schreef. Sciencefiction bestaat al veel langer. Zolang mensen bestaan bestaat er sciencefiction.

Soorten Sciencefiction.

Er zijn meerderen soorten sciencefiction. De populairste soort is de film. Maar er zijn ook series strips en zelfs op de radio komt soms sciencefiction voor. Hoorspelen zijn dat. Dat zijn verhalen die verteld worden op de radio. Het eerste sciencefiction-hoorspel op de radio was in 1898. Dat hoorspel heette War of the worlds. In het Nederlands: Oorlog van de werelden. Van veel beroemde sciencefictionfilms zijn ook strips gemaakt.

Sciencefiction-prijzen

Er zijn 2 belangrijke Sciencefiction-prijzen. De Hugo prijs. Mensen stemmen wie die prijs krijgt. En de Nebula prijs. In Nederland is er Paul Harland Prijs, Unleash prijs en de Fantastels.

Afkortingen

Er zijn 3 afkortingen voor sciencefiction: SF, scifi en essef.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sciencefiction&oldid=662710"