Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Magic Kingdom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magic Kingdom
Cinderella castle day.jpg
Het Cinderella Castle is het symbool van het park
Slogan The most magical place of Earth
Plaats Florida, Verenigde Staten
Eigenaar Walt Disney Company
Opening 1 oktober 1971
Sluiting
Eerdere namen The Magic Kingdom, The Magic Kingdom Park
Seizoen Hele jaar door
Oppervlakte 43 hectare
Bezoekers 20,5 miljoen per jaar
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 37
Achtbanen 4
Darkrides 7
Simulators
Waterattracties 5

Website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Magic Kingdom (Nederlands: Magisch Koninkrijk) is een van de vier pretparken van Walt Disney World Resort. Het Magic Kingdom is het eerste park en opende op 1 oktober 1971. Jaarlijks wordt het pretpark bezocht door ruim 20 miljoen mensen, waarmee het wereldwijd het meest bezochte pretpark is. Het Magic Kingdom is geïnspireerd op Disneyland Park in Anaheim, Californië, dat in de jaren 50 opende. De twee parken lijken erg op elkaar, maar er zijn enkele verschillen. Het Magic Kingdom werd gebouwd met de intentie om een verbeterde, grotere versie van dat park te maken. Een van de verbeteringen zijn de ondergrondse gangen voor het personeel, de Utilidors.

Het park is verdeeld in zes themagebieden, namelijk Main Street U.S.A., Adventureland, Frontierland, Liberty Square, Fantasyland en Tommorowland. Het Magic Kingdom is ontworpen en gebouwd na de dood van Walt Disney. Walt Disney had wel al veel plannen gemaakt voor het park, waar het park op gebaseerd is. Een gedeelte van de attracties zijn (exacte) kopieën van die in Californië. Het park is gebaseerd op de klassieke Disneyfilms en -karakters, sprookjes, traditionele en originele verhalen. In het midden van het park staat het Cinderella Castle, dat gebaseerd is op de Disneyfilm Assepoester (1950).

Ook worden er een paar keer in de maand After Hours gehouden, waarbij je na sluitingstijd voor rond de $100 vier uur lang het park in kan en nergens hoeft te wachten. Dit is gestart om medewerkers te houden voor het drukke kerstseizoen. Tot een paar jaar geleden was er ook nog een zesde gebied, Mickey's ToonTown Fair. Dit heeft moeten plaatsmaken voor een vergroting van Fantasyland.

Geschiedenis

Ontstaan

De ingang van het Magic Kingdom

De geschiedenis van het Magic Kingdom begint bij het eerste Disneypark in Californië; Disneyland Park in Anaheim. Het eerste park was een experiment en de eerste keer dat Disney een pretpark ontwierp. Hierdoor waren er dingen die volgens Walt Disney beter konden. Een voorbeeld was dat Walt Disney op een dag een cowboy zag in het themagebied Tommorowland, wat juist in het teken staat van de toekomst. Volgens Disney kon dit niet. Daarnaast viel het Disney op dat de meeste mensen die Disneyland Park bezochten uit Californië of het westen van de Verenigde Staten kwamen. Volgens Disney was het bouwen van een park in het oosten van het land een idee om deze groep Amerikanen ook te bereiken. Disney hield er echter niet van om een ding twee keer opnieuw te doen. Disney wilde daarom geen pretpark bouwen, maar de stad van de toekomst. Deze stad van de toekomst zou uiteindelijk het pretpark Epcot worden, dat enkele jaren na het Magic Kingdom werd geopend. Disney wilde uiteindelijk naast Epcot een verbeterde kopie maken van Disneyland Park met enkele nieuwe attracties maken om bezoekers te trekken. Hoewel Disney en andere ontwerpers al ideeën hadden gemaakt, overleed Disney voordat er ook echt gepland kon worden. Kort voor zijn dood had Disney een reusachtig gebied in Florida gekocht waar de nieuwe stad en het nieuwe pretpark moesten herrijzen.

Na de dood van Disney begon het plannen van het park. De meeste ontwerpers lieten zich inspireren door de plannen van Disney en Disneyland Park in Anaheim. In plaats van het kasteel van Doornroosje koos men voor het grotere kasteel van Assepoester. Onder het park werden gangen voor de medewerkers gepland. Hier zijn onder meer het kostuumdepartement, studio's voor het oefenen van voorstellingen en kamers met voorraden gevestigd. Deze gangen worden de Ultilidors genoemd. Deze gangen lopen onder het gehele park en hebben op verschillende plaatsen uitgangen. Door het hoge waterpeil in Florida konden deze gangen niet ondergronds gegraven worden. Hierdoor werden de gangen direct op de grond gebouwd en werd de grond vervolgens verhoogd. Hierdoor ligt het park 33 meter hoger dan de grond oorspronkelijk was. Het gebied rondom het park werd gevuld met water en vormt nu de Seven Seas Lagoon. Het idee was om de gangen later uit te breiden naar de andere parken en resorts, maar om kosten te besparen werd dit niet gedaan. Epcot heeft hierdoor slechts een klein netwerk van gangen.

Opening en eerste jaren

De Walt Disney World Monorail in de buurt van Magic Kingdom

Het park werd geopend op 1 oktober 1971 tegelijk met de hotels Disney's Contemporary Resort en Disney's Polynesian Village Resort. Het originele park had 23 attracties, waarvan drie attracties origineel waren. De andere 20 attracties waren kopieën van attracties uit Disneyland Park in Californië, vaak met kleine veranderingen. Vijf themagebieden waren ook kopieën, alleen Liberty Square was origineel. Al bij de opening werd beloofd het aantal attracties in het park uit te breiden over de jaren heen, wat ook gebeurde. De eerste attractie die aan het park werd toegevoegd was Pirates of the Caribbean. Deze attractie was al te vinden in Californië en was een van de populairste attracties in het park. De ontwerpers wilden aanvankelijk deze attractie niet toevoegen, aangezien Florida een gebied was waar historisch veel piraten waren. De ontwerpers dachten dat bezoekers hierdoor niet geïnteresseerd zouden zijn in het park en wilden een attractie maken gebaseerd op het Wilde Westen. Na veel vragen en klachten van bezoekers werden besloten deze attractie zo snel mogelijk toe te voegen.

In 1975 werden twee andere populaire attracties toegevoegd, namelijk de achtbaan Space Mountain en de Carousel of Progress. Space Mountain werd gebouwd om jongeren aan te spreken, terwijl de Carousel of Progress de originele attractie uit Disneyland Park in Californië was. De Carousel of Progress is hierdoor ook de originele attractie van de wereldtentoonstelling van 1954 in New York. Na de wereldtentoonstelling werd deze naar Disneyland Park overgebracht. Men verving de attractie door America Sings! ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Verenigde Staten. De Carousel of Progress werd vervolgens verplaatst naar Florida, waar het nog altijd te zien is. Big Thunder Mountain werd uiteindelijk in 1980 toegevoegd aan het park.

Michael Eisner en Tommorrowland

Toen Michael Eisner directeur werd van Disney kwam hij met plannen om meer thrillrides toe te voegen om jongeren weer aan te spreken. Ook kwam hij met een plan om Tommorrowland weer up te daten. Tommorrowland was gebaseerd op de ideeën hoe mensen in de jaren 50 en 60 keken naar de wereld van de jaren 80. Het probleem was dat deze ideeën al na een paar jaar erg verouderd waren en niet meer klopten. Ondertussen werd in Frankrijk Disneyland Paris gebouwd, waar men de oplossing voor dit probleem had gevonden. In plaats van een themagebied te bouwen dat in het teken stond over hoe wij nu de toekomst zien, besloot men een themagebied te bouwen hoe mensen vroeger de toekomst zagen. Hierdoor ontstond een soort van fantasietoekomst, waarin technologie en fantasie gecombineerd waren. De ideeën waren vooral gebaseerd op de boeken van de Franse schrijver Jules Verne. Het themagebied in Frankrijk werd hierom erg geprezen. Het probleem echter was dat Disneyland Paris onsuccesvol was en ervoor zorgde dat er financiële problemen bij Disney ontstonden. Hierdoor werden veel plannen geschrapt of uitgekleed.

Splash Mountain was de eerste attractie van Eisners plannen. Aangezien de problemen er toen nog niet waren is dit uitgevoerd zoals de plannen er waren. De attractie opende in 1994 en was gebaseerd op de controversiële film Song of the South. Alle plannen voor Tomorrowland werden vervolgens geschrapt. Enkel de Carousel of Progress en Space Mountain kregen een update en de Astro Orbiter werd toegevoegd. Ook werden bepaalde delen van het land in de Jules Verne-stijl geschilderd. Dit zorgde ervoor dat Tommorrowland er rommelig uitzag en 10 jaar later werd alles weer wit geschilderd.

Themagebieden

Main Street U.S.A

Farm-Fresh bullet go.png Zie Main Street U.S.A. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Main Street U.S.A.

Main Street U.S.A is het winkelgebied van het park, en de plek waar bezoekers het park binnenkomen. Het stelt eens straat voor uit een gekoloniseerde stad uit de 20e eeuw in Amerika. Aan het begin begint zich de Disney Railroad, en dan kom je op de TownSquare. Hier bevind zich de groostte winkel van het hele park en nog vele andere handige dingen om mee te beginnen en af te sluiten in het park. Het idee achter het gebied is dat je hier alle dingen kan vinden voor aan het begin en einde van je bezoek. Als je eenmaal Town Square hebt afgelopen kom je Central Plaza, waar je uitzicht hebt op het Cinderella Castle, het middelpunt van het park. Ook is er een ouderwetse paardentram die vanaf de ingang naar Central Plaza gaat, dat is ook de enige attractie van het gebied.

Naast winkels vind men ook verschillende restaurants en afhaalservices in Main Street U.S.A. Over de straat rijden verschillende voertuigen, waaronder een paardentram en ouderwetse brandweerauto, om bezoekers heen en weer te bewegen tussen Town Square en Central Plaza. Aan Town Square is tevens een station van de Walt Disney World Railroad te vinden en een theater. Meerdere keren per dag worden er parades en shows gehouden op Main Street. Ook kan men hier verschillende karakters vinden.

Adventureland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Adventureland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Pirates of the Carribian

Adventureland is het meest links gelegen themagebied vanaf het kasteel en staat in het teken van de jungle en kolonialisme (de bezetting van gebieden door de Europeanen). Je komt er via een brug en was bij de opening een kopie van het park in Anaheim. De grootste attractie van het gebied was toen de Jungle Cruise. Hierin krijg je een rondleiding door een 'skipper', die grappen tussendoor maakt. De laatste jaren is er veel commotie over de attractie, waar volgens actievoerders discriminerende grappen in te vinden zijn. Een paar jaar daarna werd de attractie Pirates of the Carribean geopend. De attractie was een groot succes in het eerste park, dus moest deze attractie in Florida komen. Er kwamen ook een restaurant en een winkel aan de Carribean Plaza.

In 2001 werd het gebied voor The Swiss family Treehouse aangepast naar een Arabisch thema. The Magic Carpets werden toen toegevoegd, die in het thema van de film Alladdin staan. Walt Disney's Enchanted Tiki Room, geopend vanaf het begin van Adventureland werd geraakt door een brand, maar ging hetzelfde jaar weer open. In 2016 is het restaurant in Swiss Family Treehouse aangepast naar een nieuw thema.

Attractie Type Thema Opening
A Pirate's Adventure ~ Treasures of the Seven Seas Speurtocht 2013
The Magic Carpets of Alladdin Red Baron Alladdin 2001
Walt Disney's Enchanted Tiki Room Animatronicshow Tikicultuur 1971 / 2011 (heropening)
Walt Disney Railroad (station) Stoomtrein 1971
Swiss Family Treehouse Walktrough De Zwitserse familie Robinson 1971
Pirates of the Carribean Water darkride Pirates of the Carribean 1973
Jungle Cruise Waterboatride Kolonialisme 1971

Frontierland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Big Thunder Mountain Railroad

Frontierland is het gebied dat boven Adventureland ligt en staat in het teken van het Wilde Westen. Het grootste deel van de attracties is geopend in 1971, met uitzondering van Splash Mountain en Big Thunder Mountain Railroad. In het begin was het een klein gebied met maar 3 attracties, waaronder kano's die in 1994 zijn afgebroken en de animatronicshow Country Bear Jamboree. Dat is een show waarin beren een orkest zijn en muziek spelen voor publiek. Deze attractie is nog bedacht door Walt Disney, en was heel succesvol bij het begin. De beren hebben namen als Trixy, Henry en Bunny. Het jaar daarna werd het gebied uitgebreid met een eiland in de Rivers Of America waar je het verhaal van Tom Sawyer kan beleven. Daarna zou er nog een grote attractie komen, maar die is wegens budget geschrapt. In 1980 werd Big Thunder Mountain toegevoegd aan het rijtje, en dat bleek een groot succes. De attractie gaat over goudkoorts, en je raast door de mijnen terwijl er explosies plaatsvinden. Na 10 jaar waren ze begonnen aan de laatste attractie die te vinden is in Frontierland: Splash Mountain en opende 2 jaar later en staat in het teken van de film Song of the South.

Naam attractie type thema opening
Big Thunder Mountain Railroad Mijntreinachtbaan Goudkoorts 1980
Splash Mountain Watersplashdarkride Song of the South 1992
Frontierland Shooting Arcade Shootinggallery - 1971
Country Bear Jamboree Animatronicshow Beren 1971

Liberty Square

Farm-Fresh bullet go.png Zie Liberty Square (Magic Kingdom) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
The Haunted Mansion

Liberty Square heeft als thema het begin van de Verenigde Staten. Je kan er komen over een brug vanaf de Central Plaza. Als je doorloopt kom je bij 1 van de 2 grote attracties in het gebied. De Hall of Presidents is een ode aan alle presidenten van Amerika. Alle presidenten van Amerika zijn hier nagemaakt. Het eerste concept was dat het wassenbeelden gingen worden. Uiteindelijk, na de dood van Walt Disney is de attractie er toch gekomen, als ode naar hem. Het gebied Liberty Square is speciaal gebouwd voor The Hall of Presidents en het gebouw is een kopie van de Indepence Hall uit Philadelphia. Tegenover The Hall of Presidents ligt de Liberty Square Riverboat, een boottochtje over de Rivers of America. De laatste attractie, The Haunted Mansion, is een spookhuis en van het type omnimover en staat bekend als het beste spookhuis ter wereld. De attractie gaat over een bespookt huis waar vele special effects in plaatsvinden. Na deze attractie loop je Fantasyland in.

Naam attractie type thema opening
The Hall of Presidents Animatronicshow Amerikaanse presidenten 1971
The Haunted Mansion Darkride/spookhuis Spoken 1971
Liberty Square Riverboat Rondvaart 1971

Fantasyland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seven Dwarfs minetrain. Hier zie je goed dat de karretjes los zijn van de wielen, waardoor er een schommeleffect ontstaat.
Under the Sea ~ Journey of the Little Mermaid

Fantasyland ligt rechtsboven het kasteel en is het kindergebied van het park. Dit themagebied is gebaseerd op de vele tekenfilms van Disney, zoals Peter Pan. Vooral de afgelopen jaren is dit uitgebreid met New Fantasyland. De hoofdentree is door het Cinderella Castle en daar is ook een binnenplaats met winkeltjes. Hier is ook een carrousel. Als je de route richting Liberty Square loopt, kom je langs It's a Small World, een boottocht langs alle werelddelen wat vergelijkbaar is met Carnaval Festival. Hiernaast ligt de attractie Peter Pan's Flight waar je via de slaapkamer van de hoofdpersonage over Londen, waarna je in Neverland komt.

Het laatste gebied aan deze route is het Rapunzel-gebied, waar een toren staat waar Rapunzel uitkruipt. Als je naar de andere kant loopt, kom je in Fantasyland II. Dit gebied is de afgelopen jaren gebouwd op het oude gebied Mickey's Toon Town Fair. Aan het begin is er een gebied rondom Belle en het Beest met restaurant Be Our guest en de attractie Entaled Tales with Belle, waar je een rondleiding door het huis van Belle krijgt. Links hiervan ligt de attractie Seven Dwarfs Mine Train, rondom het verhaal van Sneeuwwitje. Je neemt plaats in een karretje dat heen en weer schommelt. De attractie is in 2014 geopend en is een van de populairste attracties van het hele resort. Tegenover vind je de attractie rondom Winnie de Pooh, namelijk The Many Adventures of Winnie the Pooh. Achter Seven Dwarfs Mine Train is Under the Sea ~ Journey of the Little Mermaid te vinden, een darkride rondom De Kleine Zeemeermin. Hier kan je tevens de Kleine Zeemeermin vinden. Voor de rest is er in het gebied een stuk rondom Dombo te vinden, met Dumbo the Flying Elephant, The Barnstormer en Casey Junior. Tevens is er in het gebied een station van de Walt Disney Railroad te vinden.

Naam attactie type thema opening
The Barnstormer Stalen achtbaan Goofy 2012
Casey Jr. Splash 'N' Soak Station Waterspeeltuin Circus 2012
Dumbo the Flying Elephant Red Baron Dombo 2012
Enchanted Tales with Belle Walkthrough en ontmoeting Belle en het Beest 2012
It's a Small World Water darkride De wereld 1971
Mad Tea Party Theekopjesattractie Alice in Wonderland 1971
The Many Adventures of Winnie the Pooh Darkride Winnie the Pooh 1971
Mickey's PhilharMagic Film Mickey Mouse 2003
Peter Pan's Flight Darkride Peter Pan 1971
Prince Charming Regal Carrousel Draaimolen 1971
Seven Dwarfs Mine Train Stalen achtbaan Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen 2014
Under the Sea ~ Journey of the Little Mermaid Darkride De kleine zeemeermin 2012

Tomorrowland

Farm-Fresh bullet go.png Zie Tomorrowland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Walt Disney's Carousel of Progress

Tomorrowland is staat in het teken van de toekomst. Het themagebied is gebaseerd op Walt Disney's interesse in de toekomst. Tomorrowland is hierdoor grotendeels een visie op de toekomst zoals mensen in de jaren 1950 en 1960 deze zagen. Het themagebied is hierdoor verouderd, aangezien veel van deze visies niet meer kloppen. De belangrijkste attracties zijn Buzz Lightyear's Space Ranger Spin en de achtbaan Space Mountain. Ook de Tomorrowland Speedway, waarin men zelf een auto mag besturen, en Walt Disney's Caroussel of Progress bevinden zich in dit land. De Tomorrowland Transit Authority PeopleMover biedt een rondrit door dit gebied, terwijl de Astro Obiter een blik vanuit de lucht geeft.

Over de jaren heen is Tomorrowland ook erg veranderd en Tomorrowland heeft de meeste veranderingen qua attracties gekend.

Attactie Type Thema Opening
Astro Obiter Red Baron Ruimtevaart 1994
Buzz Lightyear's Space Ranger Spin Interactieve darkride Buzz Lightyear 1998
Space Mountain Achtbaan Ruimtevaart 1975
Stitch's Alien Encounter Character Greeting! Meet & Greet Lilo & Stitch
Tomorrowland Speedway Autobaan Auto's 1971
Tomorrowland Transit Authority PeopleMover Rondrit 1975
Walt Disney's Carousel of Progress Animatronicshow Vooruitgang 1975


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Magic_Kingdom&oldid=683065"