Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Mark Twain Riverboat

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Thunder Mesa Riverboat Landing)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eén van de twee rondvaartboten in Disneyland Anaheim.

De Mark Twain Riverboat is een attractie in Disneyland Park in Anaheim, Magic Kingdom in Florida, Tokyo Disneyland en Disneyland Park in Parijs. In Magic Kingdom heet de attractie The Liberty Belle en in Parijs Thunder Mesa Riverboat Landing. Toch is het idee hetzelfde. In Anaheim en Parijs is de attractie te vinden in parkdeel Frontierland. In Tokyo staat de attractie ook in dit parkdeel, maar het parkdeel heet daar Westernland. In het Magic Kingdom staat de attractie echter in Liberty Square.

De attractie bevindt zich op een groot meer genaamd de Rivers of America. Met een klassieke raderstoomboot wordt een reisje gemaakt over deze rivieren (die in rondje liggen om een eiland). Vaak wordt er gebruikt gemaakt van meerdere veerboten om zo de wachttijd te verkorten. Gedurende rit kan men genieten van het landschap.

De attractie is overigens vernoemd naar de Amerikaanse schrijver Mark Twain, bekend van de Tom Sawyer-boeken.

Versies

Disneyland Park Anaheim

De opstapplaats in Anaheim.

De Mark Twain Riverboat was één van de eerste grote attracties van Disneyland. De attractie start bij het opstapperron. Dit is in de vorm van een overdekt wachthuis, waar verschillende Amerikaanse vlaggen wapperen. Als de boot eenmaal is aangekomen, kan men plek nemen op een van de drie etages. Op het eerste en tweede dek is staan stoelen, maar op de derde etages heeft men een beter uitzicht. De eerste twee dekken bestaan uit een binnen- en buitenruimte. In de binnenruimte staan stoelen met ramen, terwijl aan de buitenzijde men over de reling naar buiten kan kijken. Helemaal boven zijn deze ruimtes niet te vinden. Hier is wel de ruimte van de kapitein, die het schip bestuurd. Met bel- en hoornsystemen kan gecommuniceerd worden met andere attracties op de vaarweg. Gedurende de rit is de stem van Stephen Stanton te horen, die "de kapitein" van het schip is. De Mark Twain Riverboat maakt een rondje om Tom Sawyer Island (Tom Sawyer is een bekend personage uit de boeken van schrijver Mark Twain).

Het schip in het Magic Kingdom.

Vanuit de boot kunnen allerlei dingen worden gezien en "de kapitein" vertelt dit ook. Zo is er onder meer een Indianenopperhoofd te zien die je welkom heet, een indianendorp, verschillende dieren en ongebruikte mijnwagens. Ook attracties van het park zijn te zien. Dit zijn de Haunted Mansion, Splash Mountain, Davy Crockett's Explorer Canoes, Pirate's Lair on Tom Sawyer Island en de Big Thunder Mountain.

Magic Kingdom (Liberty Belle)

Op 2 oktober 1971 opende het Magic Kingdom met de Liberty Belle als één van de attracties. Er zijn twee schepen die een traject varen, de Admiral Joe Fowler (vernoemd naar admiraal Joe Fowler) en Richard F. Irvine (vernoemd naar artdirector Richard Irvine. De versie in het Magic Kingdom is bijna hetzelfde als die in Anaheim.

Disneyland Park Parijs (Thunder Mesa Riverboat Landing)

De Thunder Mesa Riverboat Landing in Parijs.

Toen Disneyland Parijs zijn deuren in 1992 opende, was Thunder Mesa Riverboat Landing één van de eerste attracties. Thunder Mesa is namelijk het "dorp" waar het verhaal van Frontierland zich afspeelt in Parijs. De Rivers of America worden er overigens de Rivers of the Far West genoemd. In plaats van Tom Sawyer Island, vaart men een rondje om de Big Thunder Mountain. Onderweg komt men dieren, een slapende visserman op een steiger, geisers van Yellow Stone Park en botten van dinosaurussen tegen. Als men de geisers passeert, slaan de geisers aan vaar na het bovenste dek nat wordt. Ook gaat men langs Phantom Manor en vervolgens terug naar de opstapplaats in Thunder Mesa.

De entree is vormgeven zoals in Anaheim. Er varen twee boten over het water. Dit zijn:

  • Molly Brown, vernoemd naar de rijke Molly Brown. Ze was overleefde van de Titanic-ramp en gaf graag geld aan de armen.
  • Mark Twain, vernoemd naar schrijver Mark Twain. Een verwijzing naar de oorspronklijke attractie in Anaheim.

Het voordeel van twee boten is dat passagiers minder lang hoeven te wachten. Ook als een boot in onderhoud is, kan de andere gewoon doorvaren. Als deze boot weer klaar is, kan de andere boot worden onderhouden. In 2005 was de motor van de Molly Brown oververhit. Hierdoor moesten de passagiers worden geëvacueerd en moest de boot een nieuwe motor. Een paar maanden later kon er weer worden gevaren met de boot. Net daarvoor was de Mark Twain opgeknapt. Tussen 2010 en 2011 stopte de Molly Brown opnieuw met varen voor een onderhoudsbeurt. Toen is de Franstalige voice-over vervangen door een Engelstalige.

De Mark Twain stopte hierna met varen en ligt nog altijd aan de wal. Het schip zou een onderhoudsbeurt krijgen, zoals de Molly Brown, maar deze is nooit uitgevoerd. In 2014 meldde de site Looopings dat het schip zo erg beschadigt is, dat het waarschijnlijk naar de sloop moet. Desalniettemin werd het hele meer leeggepompt, omdat de Big Thunder Mountain werd opgeknapt. Disney greep meteen de kans om de boten en kades op te knappen. Wel werden de geiser-effecten weer gerepareerd. Het onderhoud duurde een jaar. Uiteindelijk heropende de attractie weer tegelijk met de achtbaan. In het voorjaar van 2018 was de attractie opnieuw voor ruim een maand dicht, voor regulier onderhoud. De zwaar beschadigde Mark Twain, die verdwenen was sindsdien, dook toen opeens weer op, maar was na een paar dagen weer weg.

Tokyo Disneyland

In Tokyo is de attractie ook te vinden. De boten waren zo groot, dat de volgens de Japanse wet geregistreerd moesten worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mark_Twain_Riverboat&oldid=725022"