Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Mark Twain

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Twain in 1907

Samuel Langhorne Clemens, beter bekend als Mark Twain (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut), 21 april 1910), was een Amerikaans schrijver. Vanwege zijn grote invloed op latere schrijvers wordt Mark Twain ook wel de vader van de Amerikaanse literatuur genoemd. Tijdens zijn leven was hij goed bevriend met onder anderen diverse presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers. Twain schreef twee belangrijke romans: de Lotgevallen van Tom Sawyer (1876) en de Lotgevallen van Huckleberry Finn (1884). Dit laatste wordt gezien als Great American Novel (grote Amerikaanse roman), een titel die wordt toegekend aan een belangrijk boek binnen de Amerikaanse literatuur.

De lotgevallen van Tom Sawyer volgt het jongetje Tom Sawyer, die een rijke fantasie heeft en veel kattenkwaad uithaalt. Ook krijgt hij het voor elkaar om zijn taken door anderen te laten uitvoeren. In het boek is hij goed bevriend met Huckleberry Finn (Huck). Later kreeg dit personage zijn eigen avonturenboek, als een vervolg op het voorgaande. Qua taalgebruik was het boek al verouderd en tegenwoordig staat het boek tevens onder druk vanwege het racisme tegen slaven dat erin wordt beschreven. Twain was echter voor de afschaffing van de slavernij en wilde dit met zijn boek aantonen. Huckleberry Finn staat daarom ook model voor de Amerikaanse bevolking. Aan het einde van het boek omarmt Huckleberry Finn dat er verschillen zijn tussen mensen en past zijn mening aan. Toch staat het boek de laatste jaren in de VS juist onder druk en wordt als controversieel gezien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mark_Twain&oldid=650270"