Connecticut

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Connecticut
The Constitution State

Flag of Connecticut.svg Seal of Connecticut.svg Connecticut in United States (zoom).svg

Hoofdstad Hartford
Aantal inwoners 3.605.944 (2020)
Oppervlakte 14.371 km²
Gouverneur Ned Lamont (D)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Connecticut

Connecticut is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het Noordoosten van het land en behoort tot de regio New England. Connecticut grenst aan de staten New York, Rhode Island en Massachusetts. De afkorting van de staat is CT en de bijnaam is 'The Constitution State' (de grondwetsstaat). De hoofdstad van Connecticut is Hartford. Connecticut maakt samen met New York en New Jersey deel uit van de zogeheten tri-state area. De staat is vernoemd naar de rivier de Connecticut, die dwars door de staat heel loopt.

Connecticut werd eerst door de Nederlanders gekoloniseerd en het westen van de staat behoorde tot de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. In de jaren 1630 stichtten de Britten de kolonie Connecticut. Deze kolonie werd gesticht door Thomas Hooker, die het oneens was met de puriteinen in Massachusetts en Massachusetts moest verlaten. Hooker nam een deel van zijn volgelingen mee en stichtte de nieuwe kolonie Connecticut, wat in 1662 een officiële kolonie werd. Connecticut was een van de 13 originele staten, die zich onafhankelijk verklaarden van het Britse Rijk in de Amerikaanse Revolutie. In Connecticut werd de zogeheten Connecticut-compromis bereikt, dat zorgde dat het Amerikaans Congres de Senaat kreeg. Connecticut was een van de centra van de Amerikaanse industrie.

Tegenwoordig is Connecticut een blauwe staat; de Democratische Partij wint de staat meestal. Connecticut staat bekend om de Yale University, één van de beste universiteiten van de wereld.

Geschiedenis

Koloniale periode

Een kaart van Connecticut

Voor de komst van de Europeanen werd Connecticut door verschillende volkeren bewoond, waaronder de Nipmuc, de Pequot en de Paugusett. De eerste European die het gebied doorzocht was de Nederlander Adriaen Block, die de rivier de Connecticut opvoer in 1614. In Hartford stichtten de Nederlanders een kolonie, die later aan de Britten werden overgedragen. In dezelfde tijd stichtten de Britten veel koloniën in Connecticut. Dit waren vooral mensen die vanuit de Britse kolonie Massachusetts naar het gebied kwamen. In Massachusetts waren de Puriteinen aan de macht; hele strenge christenen. Hun tegenstanders werden uit de kolonie verbannen. Deze kolonisten vochten oorlogen tegen de Pequot, dat ertoe leidden dat de Pequot verbannen werden naar de binnenlanden. De verschillende koloniën werden in een kolonie verenigd onder de naam Connecticut. Met de Nederlanders werd een akkoord bereikt voor de grens tussen Nieuw-Nederland en Connecticut, maar de Britten accepteerden dit niet. In 1662 werd Nieuw-Nederland ingenomen door de Engelsen, die het New York noemden.

Connecticut werd een van de belangrijkste koloniën en in 1701 werd de Yale University gesticht, een van de eerste universiteiten in de VS. Vanuit Connecticut vertrokken veel schepen naar Engeland voor de handel. Connecticut kwam grotendeels ongeschonden uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De stad Danbury had het meest te leiden gehad en in 1779 plunderden de Engelsen de kust van Connecticut.

19e eeuw

New London in 1854

Na de Onafhankelijkheidsoorlog was Connecticut een van de staten die tegen een gezamenlijke overheid was. Connecticut was net als andere kleinere staten bang dat het te weinig invloed zou hebben. Hierdoor werd de Connecticut-compromis bereikt; het Amerikaans Congres zou een Senaat krijgen waarin iedere staat twee zetels zou hebben. Op deze manier zouden kleinere staten in de Senaat meer invloed hebben. In 1788 nam Connecticut als vijfde staat de grondwet aan. In de 19e eeuw werd Connecticut een van de centra van de Industriële Revolutie. Na de Oorlog van 1812 nam de industrie alleen maar toe. In Connecticut waren o.a. boten en de walvisjacht erg belangrijk. In 1814 werd de Federalistische Partij in Connecticut ontbonden en in 1818 kreeg de staat haar eigen grondwet.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vochten zo'n 55.000 inwoners van de staat in het Amerikaans leger. De burgeroorlog werd gevolgd door een tweede Industriële Revolutie, waarbij de staat veel van haar spoorwegen kreeg. In 1875 werd in het plaatsje New Haven het eerste telefoonaansluiting gemaakt.

20e en 21e eeuw

De landelijke gebieden van Connecticut

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Connecticut centra van de Amerikaanse wapenindustrie. 80% van de producten uit de staat waren voor de oorlog. Ook zorgde het voor de productie van voedsel voor het leger en voedselpakketten in Europa. Na de oorlog werd Connecticut belangrijk in de productie van elektrische apparaten. In 1938 werd de staat geraakt door een zware storm, waarbij honderden mensen omkwamen. Connecticut werd hard getroffen door de Grote Depressie, maar de komst van de Tweede Wereldoorlog zorgde voor veel werk. Opnieuw produceerde Connecticut een groot deel van de wapens en het materieel voor het Amerikaans leger. Na de oorlog ging de staat zich richten op het aanleggen van wegen. In 1965 kreeg Connecticut zijn huidige grondwet.

Tijdens de aanslagen op 11 september 2001 kwamen 65 inwoners van de staat om te leven. In 2004 moest gouverneur John G. Rowland aftreden vanwege corruptie. In 2011 en 2012 werd de staat door allerlei stormen getroffen, waaronder een orkaan en een sneeuwstorm. Dit zorgde ervoor dat veel stroom uitgevallen was en wateroverlast was. In 2012 vond ook een schietpartij op de Sandy Hook-school plaats, waarbij 20 kinderen om het leven waren. Deze schietpartij zorgde voor nieuwe discussie over het beperken van wapens.

Geografie

Landschap

In het zuiden heeft Connecticut een kust, die ligt aan de Long Island Sound. Dit is de zee-inham tussen Connecticut en het New Yorkse Long Island. Qua oppervlakte is Connecticut iets groter dan het Oost-Europese land Montenegro. Het hoogste punt van de staat is Bear Mountain in het noordwesten met een hoogte van 708 meter. Het noorden van de staat is over het algemeen erg heuvelachtig, terwijl de kustgebieden erg vlak zijn. Veel kuststeden liggen nog geen 20 meter boven zeeniveau.

De Connecticut stroomt door het midden van de staat, waar de staat zijn naam aan te danken heeft. De meeste belangrijke steden liggen in de vallei, de deze rivier vormt, of in zuidoostelijkste puntje dichtbij New York City. Ook de kustgebieden zijn dichtbevolkt, terwijl de andere gebieden er dunbevolkt zijn. Het noordwesten en noordoosten is er landelijk met slechts een paar dorpjes. Hier is ook de meeste natuur te vinden, dat meest uit gemengde bossen met grasvelden bestaat.

Klimaat

Connecticut heeft te maken met een landklimaat. Er is een verschil tussen het noorden en het zuiden van de staat. Het zuiden heeft te maken met veel invloeden van de zee. Hierdoor zijn de zomers hier koeler en de winters zachter dan in het noorden. Het noorden heeft 's winters ook met meer sneeuwval te maken dan het zuiden. Connecticut heeft vaak te maken met zware onweerstormen door het samenkomen van koude en warme lucht. Eén maal per jaar komt er een tornado voor, maar deze zijn vaak niet heel gevaarlijk. Orkanen komen af en toe voor, maar vaak gaan deze niet direct over Connecticut heen (maar er langs). Neerslag valt gedurende het gehele jaar.

Grote steden

Hier staan de 10 grootste steden in Connecticut.

Grootste steden van Connecticut

BridgeportCT DowntownSouthHD 1.jpg
Bridgeport
New Haven from East Rock.jpg
New Haven

Nummer Stad Inwoners County

Church of the Good Shepherd Hartford CT.JPG
Hartford

1. Bridgeport 144.900 Fairfield County
2. New Haven 130.418 New Haven County
4. Stamford 129.775 Fairfield County
3. Hartford 122.587 Hartford County
5. Waterbury 108.093 New Haven County
6. Norwalk 89.047 Fairfield County
7. Danbury 84.730 Fairfield County
8. New Britain 72.453 Hartford County
9. Bristol 60.032 Hartford County
10. Meriden 59.540 New Haven County

Bevolking

Algemeen

Een kaart van de bevolkingsdichtheid van Connecticut

Connecticut heeft een bevolking van zo'n 3,6 miljoen inwoners. De bevolking van de staat groeit nog steeds een klein beetje, maar de groei neemt af. Deze groei komt voornamelijk door immigratie en mensen die vanuit andere staten naar Connecticut verhuizen. 71% van de bevolking is blank. Zij hebben voorouders uit Europese landen en stammen vaak af van de Europese kolonisten. De inwoners van Connecticut hebben vaak een Ierse of Italiaanse immigratieachtergrond, terwijl andere blanke Amerikanen in de staat voorouders uit Frankrijk, Engeland of Duitsland hebben. 10% van de bevolking is Afro-Amerikaans, 6,4% is latino en 3,8% Aziatisch. De rest van de bevolking bestaat uit inheemse en Pacifische Amerikanen.

82% van de inwoners spreekt Engels thuis. Andere minderheidstalen zijn Spaans, Italiaans, Frans en Pools. Het Engels wordt als enige taal in Connecticut erkend.

Religie

68% van de inwoners is christelijk. Hiervan is de helft protestants en de andere helft katholiek. Ook is er een kleine gemeenschap Mormonen en Orthodoxen. 28% van de bevolking geeft aan geen religie te hebben. Daarnaast zijn er allerlei kleinere religies, die elk door zo'n 1% van de bevolking worden aangehangen. Dit zijn het jodendom, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Politiek

Staatsinrichting

Connecticut heeft een gouverneur. De huidige gouverneur van Connecticut is Ned Lamont namens de Democratische Partij. De gouverneur wordt bijgestaan door de gouverneur-luitenant (soort van vice-gouverneur). De huidige gouverneur-luitenant is Susan Bysiewicz. Daarnaast is er nog een regering. De staat Connecticut is verantwoordelijk voor verschillende dingen in de staat, zoals gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Naast regering heeft Connecticut ook een eigen parlement: de Connecticut State Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 151 leden.
  • De Senaat, bestaande uit 36 leden.

Tegenwoordig hebben de Democraten in beide kamers een meerderheid. De rest van de zetels wordt ingenomen door de Republikeinse Partij.

In het Amerikaans Congres levert Connecticut twee senatoren (de Democraten Richard Blumenthal en Chris Murphy) en vijf afgevaardigden (alle namens de Democratische Partij). Connecticut is zoals veel staten in New England een blauwe staat. Dit betekent dat de staat meestal gewonnen wordt de Democratische Partij. De Democraten hebben er ook veel aanhang. Sinds 1992 heeft Connecticut tijdens iedere Amerikaanse presidentsverkiezing gestemd op de Democratische kandidaat.

Bestuurlijke indeling

Een kaart van de counties van Connecticut

Connecticut is verdeeld in 8 counties. Dit zijn:

Economie

Connecticut is een van de rijkste staten van de Verenigde Staten. Veel rijkere Amerikanen wonen ook in Connecticut om dicht in de buurt bij New York City te zijn. De belangrijkste sectoren in Connecticut zijn de financiële sector en de verkoop van gebouwen. Veel banken en verzekeringsmaatschappijen zitten gevestigd in Connecticut, zoals The Hartford en Bank of America. Ook het onderwijs en de gezondheidszorg zorgen voor veel werkgelegenheid. Veel onderzoekscentra van de industrie zitten ook Connecticut. Zo vindt er in de staat onderzoek plaats naar medicijnen en nieuwe technologieën. Het toerisme speelt ook een kleinere rol, net als de landbouw. Uit Connecticut komen o.a. eieren, groenten, fruit, tabak en schaaldieren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Connecticut&oldid=711633"