Controverse

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Controversieel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als ergens (veel) controverse over is, betekent dit dat er veel verschillende meningen over zijn. Zoiets wordt vaak controversieel genoemd. Controversiële onderwerpen kunnen tot hevige protesten en ruzies leiden en worden daarom door sommige mensen vaak vermeden, maar andere mensen zoeken deze juist op.

Onderwerpen die vaak als controversieel gezien worden zijn dingen als de mate integratie, het lgbt-rechten en het omgaan met het slavernijverleden. Je ziet bij deze onderwerpen dat er twee groepen ontstaan die lijnrecht tegenover elkaar staan. Van tijd tot tijd ontstaan er discussies over zaken die met deze onderwerpen te maken hebben. Een voorbeeld is het verwijderen van standbeelden van officieren die in de Amerikaanse Burgeroorlog voor de slavernij hebben gevochten. De ene groep vindt het oneerlijk om deze mensen te eren voor de "slechte" zaken die ze hebben gedaan, terwijl andere mensen dit juist een manier vinden om de geschiedenis niet te vergeten en een onderdeel is van hun cultuur.

Films, boeken en zelfs personen die over controversiële onderwerpen gaan kunnen hierdoor ook controversieel worden. Een voorbeeld van controversiële film is Song of the South (1946) vanwege de verschillende Afro-Amerikaanse stereotypen en het opvrolijken van de slavernij. Ook de film Gone with the Wind wordt hierdoor als controversieel gezien. Controversiële boeken zijn onder meer The Catcher in the Rye van J.D. Salinger en 1984 van George Orwell. Soms kunnen dit soort boeken en films zelfs verboden worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Controverse&oldid=721955"