George Orwell

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
George Orwell

Eric Arthur Blair, beter bekend als George Orwell (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950) was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Onder de naam George Orwell schreef hij verschillende boeken, die een belangrijke betekenis hebben in de wereldliteratuur van de na de Tweede Wereldoorlog. Orwell is bekend vanwege de boeken Animal Farm (1945) en 1984 (1948). Beide boeken bevatten veel kritiek op het totalitarisme, voornamelijk het bewind in het Sovjet-Unie.

In Animal Farm beschrijft Orwell de Russische Revolutie en het ontstaan van de Sovjet-Unie als een soort van kinderverhaal. Bijna alle personages zijn afgebeeld als dieren, waarvan de varkens (de communisten) de leiding hebben. Veel personages zijn gebaseerd op echte personen, zoals Josef Stalin en Vladimir Lenin. In het boek wordt een beeld van het communisme geschetst. Een bekende zin uit boek is: Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker. Oftewel, bepaalde dieren hebben meer rechten dan andere dieren, terwijl officieel iedereen gelijk is. Dit was ook hoe het er aan toe ging in de Sovjet-Unie, terwijl men volgens het communisme allemaal gelijk moet zijn.

Bekender is het boek 1984. Dit boek speelt zich af in het toekomstige jaar 1984, waarin een communistische staat bijna de helft van de wereld heeft veroverd. Het boek is een dystopie, een schikbeeld van de toekomst. Orwell richtte het boek overigens niet alleen aan de Sovjet-Unie. Ook vond hij de Verenigde Staten steeds totalitaristischer worden en betrok ook het verslagen Nazi-Duitsland bij het boek. Het boek beschrijft het leven van Wilson Smith, die twijfelt aan de ideologie van "de Partij". Hij brengt zichzelf hiermee in gevaar voor eigen leven. Ook in dit boek komen veel persiflages op bekende personen voor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Orwell&oldid=563599"