Amerikaanse Burgeroorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Amerikaanse burgeroorlog

Collage Amerikaanse Burgeroorlog.png

Datum 12 april 1861 - 9 april 1865
Locatie Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Overwinning voor De Unie
Strijdende partijen
Flag of the United States (Pantone).svg Verenigde Staten van Amerika (Unie) Confederate National Flag since Mar 4 1865 (Mobile version).svg Geconfedereerde Staten van Amerika (Confederatie)
Leiders
Flag of the United States (Pantone).svg Abraham Lincoln
Flag of the United States (Pantone).svg Ulysses S. Grant
Confederate National Flag since Mar 4 1865 (Mobile version).svg Jefferson Davis
Confederate National Flag since Mar 4 1865 (Mobile version).svg Robert E. Lee
Troepensterkte
Flag of the United States (Pantone).svg : 1.556.000 Confederate National Flag since Mar 4 1865 (Mobile version).svg : 800.000
Verliezen
Flag of the United States (Pantone).svg 110.000 gesneuveld op het slagveld
360.000 totaal aantal doden
275.200 gewonden
Confederate National Flag since Mar 4 1865 (Mobile version).svg 93.000 gesneuveld op het slagveld
258.000 totaal aantal doden
225.000 gewonden
Portaal Portal.svg Geschiedenis
De staten en welke kant ze kozen tijdens de Burgeroorlog

De Amerikaanse Burgeroorlog was een burgeroorlog tussen de noordelijke staten van Amerika (de Unie) en de zuidelijke staten van Amerika (de Confederatie). De zuidelijke staten hadden zich onafhankelijk verklaard omdat zij de slavernij wilden behouden, terwijl president Lincoln die juist wilde afschaffen. De oorlog begon na de Aanval op Fort Sumter, bij de overgave van de noordelijke generaal Robert Anderson. De oorlog werd echter door de unie gewonnen bij appomattox courthouse. Lee's mannen waren daar ook uitgeput en dat was een pluspunt voor Grant. Lee waagde nog een uitval, dat mislukte en Lee gaf zich over. Hoewel de oorlog dan wel gedaan was, vonden er nog een paar maanden kleine schermutselingen plaats. De laatste veldslag (eigenlijk schermutseling) vond plaats bij een zuidelijke overwinning in Paltimo Ranch in Texas.

Oorlogschronologie

1861

Fort Sumter

De aanval Fort Sumter was de eerste slag in de Amerikaanse Burgeroorlog. De Zuidelijken bombardeerden het Fort een hele tijd toen uiteindelijk majoor Robert Anderson de overgave moest tekenen.

The First Campaign

The First Campaign (de eerste veldtocht) was de eerste veldtocht in de Amerikaanse Burgeroorlog in het westen van Virginia (nu West Virginia) met als resultaat een noordelijke overwinning. Lee trok zich terug en Robert S. Garnett (de 2de generaal van Lee) sneuvelde.

1862

Slagen om Forten Henry en Donelson

De slagen om Forten Henry en Donelson waren twee veldslagen en ze maakten deel uit van de Toppunten in Grant's militaire loopbaan. Grant vroeg bij fort Donelson een Onvoorwaardelijke overgave.

Slag bij Shiloh

De slag bij Shiloh was een van de grootste veldslagen in het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het resultaat was een noordelijke overwinning en de zuidelijke generaal Albert Sidney Johnston sneuvelde.

Jackons Shenandoahvallei-veldtocht

Jacksons Shenandoahvallei-veldtocht was een van de belangrijkste veldtochten in de Amerikaanse Burgeroorlog hoewel Jackson de eerste veldslag van de veldtocht verloor, zou dat zijn enige nederlaag in de hele oorlog zijn. De eerste veldslag was wel een noordelijke overwinning, maar strategisch ook een zuidelijke overwinning.

1863

Slag bij Chancallorsville

De Slag bij Chancellorsville is een belangrijke veldslag in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het noordelijke Army of the Potomac aangevoerd door Joseph Hooker moet zich weer uit Virginia terugtrekken. Hooker krijgt het commando over het XX legerkorps en het Army of the Potomac wordt gegeven aan Meade, die een zeer succesvolle leider zou zijn.

Begin van de Gettysburg-veldtocht

Het begin van de Gettysburg-veldtocht was een reeks van veldslagen waarvan de meeste een noordelijke overwinning hadden. Het noordelijke Army of the Potomac dat werd aangevoerd door George G. Meade kwam dan in de buurd van een stadje Gettysburg, Virginia.

Slag bij Gettysburg

De slag bij Gettysburg is de grootste veldslag in de Amerikaanse Burgeroorlog en een van de grootste in het Westelijk halfrond. Deze groote veldslag die drie dagen duurde wordt als het keerpunt in de oorlog beschouwd.

Terugtocht van Gettysburg

De terugtocht van Gettysburg is een onderdeel (net als de Slag bij Gettysburg) van de Gettysburg-veldtocht. De teruchtocht van Gettysburg is de terugtocht van Lee van Gettysburg. Lee's Army of Northern Virginia kon net optijd wegmarcheren van het Army of the Potomac.

1864

Overland-veldtocht

De Overland-veldtocht is een veldtocht in 1864 die een belangrijke rol speelt voor Grant. In de veldtocht verslaat Grant Lee, en Lee stopt bij elke veldslag. Daardoor gaat Lee trager vooruit en Grant blijft hem achtervolgen. Bij de eerste veldslag, die feitelijk gelijk was, leid Grant veel meer verliezen dan Lee dus sommigen zeggen dat de veldslag door Lee gewonnen werd. Maar dán reageert Grant als hoe nog nooit een Commandant van het Army of the Potomac heeft gereageerd. In plaats van zich terug te trekken zet hij meteen de achtervolging in. Lee wordt keer op keer overwonnen (met een paar uitzonderingen zoals de Slag bij Cold Harbor).

Begin beleg van Petersburg

Het begin van het beleg van Petersburg is het begin van het Beleg van Petersburg. In de Eerste slag bij Petersburg wonnen de zuidelijken maar in 1865 moeten de zuidelijken zich overgeven.

1865

Overgave van Petersburg

Na een beleg van verschillende maanden moet de zuidelijke stad Petersburg, Virginia zich eindelijk overgeven. Lee's leger trekt verder zonder bevoorrading en trekt door het bos op weg naar Appomattox, Virginia.

Appomattox-veldtocht

De Appomattox-veldtocht is de laatste veldtocht in de Amerikaanse Burgeroorlog. In het begin vechten ze bij Lewis Farm. De laatste veldslag is de Slag bij Appomattox Courthouse. Daar moest Lee de overgave van de Confederatie tekenen. De Confederatie stort als een kaartenhuis ineen en de regering geëvacueerd. Jefferson Davis is verslagen en de oorlog is voorbij.

Zie ook

Bronnen

  • [1] (alleen infobox)
  • [2] (1861 op Wikipedia)
  • [3] (1862 op Wikipedia)
  • [4] (1863 op Wikipedia)
  • [5] (1864 op Wikipedia)
  • [6] (1865 op Wikipedia)
  • En verder nog andere artikels op Wikipedia
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_Burgeroorlog&oldid=648391"