Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Slag bij Antietam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Antietam

Battle of Antietam.png

Datum 17 september 1862
Locatie Sharpsburg, Maryland
Resultaat Noordelijke Staten
Strijdende partijen
Flag of the United States (1861-1863).svg Noordelijke Staten (Unie) Flag of the Confederate States of America (1861–1863).svg Zuidelijke Staten (Confederatie)
Leiders
Flag of the United States (1861-1863).svg George B. McClellan Flag of the Confederate States of America (1861–1863).svg Robert E. Lee
Troepensterkte
87.164 man 38.000 man
Verliezen
2.108 doden
9.549 gewonden
753 gevangenen/vermisten
1.567 doden
7.752 gewonden
1.018 gevangenen/vermisten
Portaal Portal.svg Amerikaanse Burgeroorlog

De slag bij Antietam (Engels: Battle of Antietam) was een veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog op 17 september 1862 bij Sharpsburg in Maryland. De slag vond plaats tussen het Zuidelijke leger onder leiding van generaal Robert E. Lee en het Noordelijke leger onder leiding van George B. McClellan. De slag bij Antietam is onderdeel van de Marylandveldtocht. Bij de slag bij Antietam vielen de meeste doden op één dag tijdens de gehele oorlog. Enkel de slag bij Gettysburg was dodelijker, maar deze duurde meerdere dagen.

Tijdens de oorlog besloot de Zuidelijke generaal Robert E. Lee de staat Maryland binnen te vallen. Maryland was weliswaar een slavenstaat, maar was trouw aan het noorden. Op deze manier probeerde Lee de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. te omcirkelen. Het Noordelijke leger onder leiding van McClellan besloot daarom een tegenaanval te openen op Lee. Dit leidde uiteindelijk tot de slag bij Antietam, waarbij meer dan 22.000 doden en gewonden vielen. Hoewel McClellan Lee wist tegen te houden, leidde zijn leger zware verliezen. Lee trok na de slag verder Maryland in.

De slag bij Antietam was een keerpunt in de oorlog. Generaal McClellan weigerde Lee te achtervolgen, waarna president Abraham Lincoln hem verving. Ook tekende Lincoln na de veldslag de Emancipation Proclamation, wat de eerste stap was in het afschaffen van de slavernij. Daarnaast zorgde de slag ervoor dat de Fransen en Britten de Zuidelijke Staten niet als onafhankelijk land erkenden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Antietam&oldid=717391"