Abraham Lincoln

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Abraham Lincoln
Alincoln.jpeg
Abraham Lincoln
Naam voluit
Geboren 12 februari 1809
Geboren te Hodgenville, Kentucky
Overleden 15 april 1865
Overleden te Washington D.C.
Gehuwd met Mary Todd Lincoln
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie
Functie 16e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1861
Aftreden 15 april 1865
Voorganger James Buchanan
Opvolger Andrew Johnson
Functie(s)
16de president van de Verenigde Staten
Afgevaardigde voor Illinois
Portaal Portal.svg Politiek

Abraham Lincoln (Hodgenville, Hardin county, Kentucky, Verenigde Staten, 12 februari 1809 - Washington D.C., Verenigde Staten, 15 april 1865), was de 16de president van de Verenigde Staten.

Lincoln wordt geprezen als het eerste grote staatshoofd. Als president gaf hij leiderschap tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en liet de slavernij afschaffen. Een portret van Lincoln hangt in het Oval Office, het officiële kantoor van de president van de Verenigde Staten. Lincoln was de eerste Republikein die tijdens zijn ambt werd vermoord. De andere die doodgeschoten werd was John Fitzgerald Kennedy in 1963, hij was een democraat

Jeugd

Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten en was een van de grootste leiders die Amerika ooit heeft gehad. Hij is ook een van de bekendste presidenten van de VS. Hij is geboren op 12 februari 1809 in Hodgenville, in een heel klein hutje. Hij werd dan ook heel arm geboren. Toen Abraham 9 jaar oud was, stierf zijn moeder en was hij ontroostbaar. Zijn vader kreeg een nieuwe vriendin, Sarah Johnston, en zij zag dat Abraham een heel slim kind was. Ze leerde hem lezen en later ook schrijven. Zijn vader zag dat hij groot en sterk was, dus kon hij een goede boer zijn. Sarah vond juist dat hij moest gaan studeren. Abraham werd 22 en ging weg van de boerderij. Hij verhuisde naar Illinois, en studeerde rechten. In 1838 werd meester in de rechten, en ging de politiek in. Hij werd gekozen tot congreslid.

Presidentschap

In 1860 werd hij president, maar veel mensen waren niet blij met zijn komst in het Witte Huis. Hij wilde namelijk de slavernij afschaffen, en dat wilden veel mensen niet. In het zuiden waren ze natuurlijk hartstikke blij met hun slaven, en niemand mocht dat van hen afpakken, vonden ze. In 1862 maakte Lincoln een nieuwe wet, die de slavernij voorgoed zou afschaffen. Lincoln werd herkozen, en het ging steeds slechter met het zuiden. De boeren mochten geen slaven meer inzetten, dus ze werden steeds armer doordat ze nu salaris moesten betalen. Hun leger had een tekort aan voedsel en wapens, omdat alle wapenfabrieken in het Noorden waren. Maar in het noorden ging het juist steeds beter met de boeren, en er was veel werk.

Moord

Op Goede Vrijdag 1865, vlak na zijn herverkiezing, was Lincoln naar het theater gegaan. In het theater werd Lincoln doodgeschoten terwijl hij in zijn theaterstoel zat. De dader was John Wilkes Booth, een radicale extremist. De moord schokte Amerika hevig, ook de zuidelijke staten. In Washington namen zeker 100.000 mensen en in New York 600.000 mensen afscheid van de vermoorde president. Een speciale rouwtrein bracht Lincoln in verschillende dagen van Washington via New York, Detroit, Buffalo en Chicago naar Springfield. Rouwende mensen stonden overal langs de route. Naar schatting zo'n 7 miljoen mensen hebben de diverse rouwplechtigheden bijgewoond.

Op 4 mei werd Lincoln begraven, nadat hij in het Witte Huis opgebaard had gelegen. Hij werd begraven in een zogenaamde grafkelder.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abraham_Lincoln&oldid=505799"