Albany

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Albany is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. Het ligt aan de linkeroever van de Hudsonrivier. De stad heeft 97.904 inwoners.

Geschiedenis

Albany in 1800
Een schilder schildert tulpen tijdens het tulpenfestival

Albany is gesticht door Nederlanders. In de 17e eeuw waren die Nederlanders naar Noord-Amerika gevaren. Ze stichtten daar een kolonie: Nieuw-Nederland. Het centrum van Nieuw-Nederland was de Hudsonrivier. Aan de monding van deze rivier lag Nieuw-Amsterdam (nu New York City), de belangrijkste stad van de kolonie. Stroomopwaarts lagen verschillende forten, waaronder Fort Nassau. Fort Nassau werd in 1614 gesticht en was daarmee de eerste Nederlandse nederzetting in Noord-Amerika. Vanuit Fort Nassau werd er bont verhandeld, wat veel geld opleverde. Drie jaar later, in 1617, werd het fort vernield door een waterstroom. De gebouwen waren namelijk nog van hout, dus het krachtige, snelstromende water was sterker. In 1624 werd er een nieuw fort gebouwd: Fort Oranje. De bonthandel leverde nog steeds veel geld op, dus trokken er veel mensen naar Fort Nassau. Daardoor ontstond er een dorp rond het fort: Beverwijck.

Naast Nieuw-Nederland lag Nieuw-Engeland. Nederland had veel ruzie met de Engelsen. Er werden verschillende oorlogen gevoerd en uiteindelijk veroverde Engeland heel Nieuw-Nederland. Beverwijck werd in 1664 hernoemd naar Albany. In 1686 werd het officieel een stad. In 1797, toen de Verenigde Staten na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk waren geworden van Engeland, werd Albany de hoofdstad van de staat New York.

Nederlands erfgoed

Hoewel het dus als zo'n 350 jaar geleden is dat Albany Nederlands was, zijn er nog steeds Nederlandse dingen te vinden. In de stad zelf staan geen Nederlandse gebouwen meer. De Nederlandse gebouwen waren van hout en zijn door de eeuwen heen gesloopt, omdat ze niet stevig meer waren. Langs de Hudsonrivier, op het platteland ten zuiden van Albany, vind je nog wel koloniale Nederlandse boerderijen. Veel mensen die in het drukke zakenleven werken in New York City gaan hier in de weekenden heen om te rusten. In Albany zelf zijn ook nog veel mensen lid van de Reformed Church in America. De Reformed Church is de Amerikaanse tak van de Nederlandse Hervormde Kerk. Ook wordt er elk jaar in mei een groot tulpenfestival georganiseerd, omdat tulpen de nationale bloem van Nederland zijn.

Vervoer

Empire State Plaza, waar de regering van de staat New York zit

Het treinstation van Albany ligt op de andere oever van de Hudson, in het stadje Rensselaer. Voor Amerikaanse begrippen is het een heel groot station. In Amerika zijn treinen namelijk niet zo populair als in Europa, dus zijn er ook veel minder en veel kleinere stations. Het station Albany-Rensselaer heeft per jaar zo'n 764.898 passagiers. Veel groter is de luchthaven van Albany: Albany International Airport. Het vliegveld is gesticht in 1908 en is het oudste vliegveld van de Verenigde Staten. Hoewel in de naam het woord international staat, zijn er alleen maar binnenlandse vluchten. De luchthaven heeft bijna 2,5 miljoen passagiers per jaar.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Albany&oldid=685642"