Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

William Henry Harrison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Henry Harrison
William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg
William Henry Harrison
Naam voluit
Geboren 9 februari 1773
Geboren te Charles City County, Virginia
Overleden 4 april 1841
Overleden te Washington D.C.
Gehuwd met Anna Harrison
Relatie met
Partij Whig Party
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 9e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1841
Aftreden 4 april 1841
Voorganger Martin Van Buren
Opvolger John Tyler
Functie(s)
9e president van de Verenigde Staten
Ambassadeur voor Columbia
Senator voor Ohio
Afgevaardigde voor Ohio
1e gouverneur van Indiana
2e secretaris van het Noordwestterritorium
Portaal Portal.svg Politiek

William Henry Harrison (Charles City County, Virginia, Verenigde Staten, 9 februari 1773 - Washington D.C., Verenigde Staten, 4 april 1841), was de negende president van Amerika. Hij was slechts een maand president in 1841, van maart tot april. Hij was de opvolger van Martin Van Buren en de voorganger van John Tyler.

Biografie

Harrison kwam uit een familie van belangrijke mensen. Zijn vader was namelijk één van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring en zijn broer zat in het Huis van Afgevaardigden. Toen Harrison 18 jaar was ging hij het leger. Hij schopte het zo ver dat hij gouverneur werd van de staat Indiana. Toen hij gouverneur sloeg hij een opstand van indianen in 1811 neer. Hierdoor werd hij generaal en vocht tijdens de Oorlog van 1812. Na deze oorlog kreeg Harrison andere politieke rollen. Hij zat een aantal keer in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hij was lid van de Whig partij. In 1836 deed hij namens deze partij mee aan de verkiezingen, maar verloor deze van Martin Van Buren. In 1840 deed hij opnieuw mee en won. John Tyler werd zijn vicepresident.

Na zijn overwinning gaf hij op 4 maart 1841 zijn eerste toespraak als president. Deze duurde maar liefst twee uur en is hiermee de langste toespraak na de inauguratie (inhuldiging) in de gehele Amerikaanse geschiedenis. Deze toespraak was ook meteen de reden dat hij slechts een maand president was. Er was niets mis met de toespraak, maar het weer. Het was een koude dag en Harrison werd verkouden. Door zijn verkoudheid kreeg hij een longontsteking. Na verschillende behandelingen overleed hij precies een maand na de toespraak op 4 april 1841. Hiermee is hij de president met de kortste regeerperiode in de Amerikaanse geschiedenis.

Harrisons kleinzoon Benjamin Harrison zou later ook president worden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=William_Henry_Harrison&oldid=464833"