Christoffel Columbus

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Columbus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het artikel over de stad Columbus in de Verenigde Staten, klik hier: Columbus (Ohio)
Portret van Columbus.

Christoffel Columbus, in het Spaans Cristóbal Colón (Genua, 1451 – Valladolid, 1506) is een van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis. In 1492 "ontdekte" hij onder de Castiliaanse vlag (Castilië is een voorloper van Spanje) het werelddeel Amerika. Uiteraard zou je beter kunnen zeggen dat de oorspronkelijke bewoners van het continent Amerika (indianen) de ontdekkers zijn, maar hun bestaan was niet bij de rest van de wereld bekend. Honderden jaren voor Columbus voet aan wal zette waren ook de Vikingen in Amerika geweest, maar andere landen wisten hier niets van af. Omdat Castilië Amerika flink is gaan veroveren, nadat Columbus dit werelddeel ontdekt heeft, is Columbus een heel belangrijk man uit de geschiedenis geworden.

De landen Castilië en Aragon zijn in 1516 Spanje gaan heten, toen deze landen dezelfde koning kregen, namelijk Karel V. Toen Columbus naar Amerika voer was Karels oma Isabel I van Castilië koningin van Castilië en was Karels opa Fernando II van Aragon koning van Aragon. Deze opa en oma waren toen al getrouwd.

Columbus was van oorsprong Genuees. Hij was in 1451 geboren in de Italiaanse stad Genua. Toen Columbus volwassen werd had hij nog maar weinig onderwijs gehad. Zoals veel anderen jongens uit Genua werd hij zeeman. Later verhuisde hij naar Portugal nog later naar Castilië.

Plannen voor een westwaartse route naar Indië

De reis waarbij Columbus in Amerika aankwam

In die tijd was het heel belangrijk om te handelen met Indië (de vroegere naam voor India, Indonesië en andere landen in Azië). De handel in specerijen was namelijk zeer winstgevend. Men ging helemaal om Afrika heen varen om in Indië te kunnen handelen.

Heel belangrijk om te weten is dat Columbus niet om Afrika heen wilde varen om naar Indië te gaan. Sommige mensen (de tekenaar van die Fokke en Sukke-afbeelding misschien) denken dat Columbus om Afrika wilde varen om zo in Indië te komen, maar per ongeluk in de verkeerde richting is gaan varen. Dit is dus helemaal niet zo.

In de tijd van Columbus was al ontdekt dat de aarde een bol was, maar dit wist nog lang niet iedereen. Zeelieden geloofden nog steeds in gevaarlijke draaikolken, kokende zeeën en afgrijselijke monsters, terwijl wetenschappers wisten dat dat fabels waren.

In de tijd van de oude Grieken geloofden sommige mensen in een platte aarde en anderen in een bolvormige aarde. In de tijd van Columbus was het geloof in een bolvormige aarde al veel groter. Nu wilden Castilianen plannen maken om zeereizigers nu eens een keer naar het westen te laten varen, om deze zeereizigers, dankzij de bolvormige aarde, in het belangrijke Indië aan te laten komen. Misschien zou deze westwaartse route wel korter zijn dan de oostwaartse route. Men wist dus van tevoren al dat Columbus' reis zeer belangrijk zou worden.

Columbus kreeg soldaten mee op zijn schepen voor het geval dat hij wel wat kon veroveren. Hij mocht ook gouverneur worden van het veroverde gebied als hij land zou ontdekken en veroveren.

De ontdekking van Amerika

De eerste reis naar Amerika maakte hij met de schepen Nina, Pinta en Santa Maria. Hij had 90 bemanningsleden bij zich. De Santa Maria is door een botsing tegen een koraalrif gezonken. Met de wrakstukken bouwde hij het fort La Navidad, omdat de Santa Maria op 25 december zonk (Navidad is Spaans voor kerst). De schepen vertrokken in augustus 1492 uit Spanje. Ruim twee maanden later was er land in zicht. Het was een van de eilanden voor de kust van Midden-Amerika.

Columbus wist natuurlijk niet dat er nog een heel onbekend continent op zijn route lag. Toen hij in Amerika aankwam, dacht hij dan ook dat hij in Indië was aangekomen. Hij noemde de bewoners daarom indianen.

De tweede en derde reis

Columbus maakte verschillende reizen naar Amerika. In 1493 vertrok hij voor de tweede keer uit Spanje richting het nieuw ontdekte land. Hij ging met 17 schepen, in een van die schepen zat Columbus. Op die tweede reis ontdekte hij het eiland Dominica, en ook Guadeloupe en Puerto Rico. Alle gebieden die hij tot dan toe had ontdekt waren eilanden.

Pas op zijn derde reis, in 1498, ontdekte Columbus het vaste land van Zuid-Amerika. Hij kwam aan in het gebied dat nu Venezuela is.

Zelf heeft Columbus nooit geweten dat hij een heel nieuw werelddeel had ontdekt. Hij dacht tot aan zijn dood dat hij een nieuw deel van Oost-Azië had ontdekt.

Uitbuiting

Columbus was een meester in het uitbuiten van de bevolking. Op de eerste reis viel het mee, de bevolking was vriendelijk en alles verliep naar wens. Toen Columbus terugkwam zag hij dat de bevolking zijn fort hadden verwoest. Uit wraak vermoorde hij de hele stam! Columbus had ook twee broers, Diego en Bartolomeo. Met name Bartolomeo nam zijn taak als "gouverneur" heel serieus; hij onderdrukte de bevolking zo goed als hij kon. Samen hebben Bartolomeo en Christoffel een enorm bloedbad aangericht.

Fokke en Sukke

Columbus.gif

Videoclip

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christoffel_Columbus&oldid=792692"