Vikingen

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Leif Eriksson, de Viking die Amerika ontdekte

De Vikingen waren zeevarende Noormannen die leefden rond het jaar 800 in Scandinavië. Het woord 'Viking' wordt vaak gebruikt voor alle Noormannen, maar dit klopt niet. Noormannen is de naam voor het hele volk, Vikingen waren alleen de Noormannen die de zee op gingen. Vaak wordt gedacht dat alle Vikingen alleen woeste plunderaars waren, in werkelijkheid ontwikkelden ze zich tot handelaars. Een ander misverstand is dat het allemaal mannen waren. Er waren ook veel vrouwelijke Vikingen.

Over de Vikingen

De Vikingen kwamen uit Scandinavië, dat is het geheel van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. De Vikingen maakten grote reizen met hun Vikingschip. Voorop zit meestal een drakenkop. Waar ze aan land gingen maakten ze vaak een grote plundertocht. Een veel gebruikt vikingschip was de "drakar". Deze schepen waren veel sneller en sterker dan andere schepen in die tijd en ze waren daarom op zee oppermachtig. De Vikingen waren lange tijd de schrik van christelijk Europa en maar weinig kloosters en dorpen ontkwamen aan ze.

De Vikingen hebben ook veel ontdekt. IJsland, Groenland en zelfs het continent Amerika zijn ontdekt door de Vikingen, het is dus niet Christoffel Columbus die dit continent heeft ontdekt! Amerika noemden ze "Vinland" (wijnland), maar lang bleven ze er niet. De indianen waren met duizenden en zelfs de Vikingen konden met hun kleine aantallen niet tegen de indianen op.

Ze zijn de geschiedenis ingegaan als onverschrokken zeelui en niets of niemand ontziende vechtersbazen. Maar ze hadden ook een rijke cultuur. Als bedreven zeevaarders zetten ze, eeuwen voor Columbus voet aan land op de Amerikaanse bodem en onderhielden ze handelsbetrekkingen met Rusland en Constantinopel.

Koning noch keizer bleken in staat om het geweld met succes te bestrijden. Het gebied dat zij moesten verdedigen was te uitgestrekt en hun gezag was te zwak. Daardoor droegen de invallen van de Noormannen mee bij tot het ontstaan van feodaliteit.

Woonplaats

Lichtgroen:Gebied van de Vikingen Lichtblauw:Reizen van de Vikingen

De Noormannen woonden zoals gezegd in Scandinavië. Ze bouwden de boerderijen van klei en hout. De grond waar ze graan, gerst en haver op verbouwden was droog en grimmig. De spullen werden verkocht aan mensen in het dorp.

Voedsel

Ze aten vis en vlees van dieren zoals schapen,koeien en varkens. Je kon de vis ook drogen. Ze sneden de buik open en haalden de ingewanden eruit. Dan legden ze de vis in de zon uitgespreid over een plank. Na ongeveer 3 weken was de vis klaar.

Familie

Het gezin van de Noormannen woonde altijd bij elkaar, alleen niet thuis maar meestal wel in het zelfde dorp. De vrouwen waren in vergelijking met Europese vrouwen onafhankelijk. Ze waren vaak de baas over het huishouden en konden in het leger. Een vrouw kon haar eigen echtgenoot kiezen en kon een scheiding eisen wanneer hij haar sloeg of niet eerlijk was.

Schrift

De Noormannen schreven in runentekens. Een soort oud alfabet. Deze tekens schreven ze niet op papier, nee, ze hakte ze uit in steen!

Kleren

Ze maakte de kleren van de vacht van dieren. Zoals koeien,schapen. Ze droegen een soort sloffen van leer. Er wordt vaak gezegd dat Vikingen hoorns op hun helm hadden. In werkelijkheid is dit niet waar. Tijdens opgravingen zijn alleen hoorns bij helmen gevonden en toen dachten ze dat die hoorns op de helmen hoorden.

Geloof

De Noormannen geloofden in meerdere goden. Ze geloofden als je dood ging dat je dan in het Walhalla zou komen, de hemel van de Noormannen. De mooiste dood was dood gaan tijdens een gevecht, met schild en zwaard in de hand. Odin was de oppergod. Wij kennen hem als Wodan. Woensdag is naam hem genoemd. Een andere god was Donar. Naar hem is donderdag vernoemd. Vrijdag is naar de godin Freya vernoemd. De goden waren belangrijk voor de dichtkunst en de magie. Later heeft Adolf Hitler zich laten inspireren door de verhalen over Wodan en de Germaanse mythologie. In de loop van de 9e eeuw werden ze in toenemende mate christen. Een bekende Vikingleider die werd bekeerd tot het christendom is Harald Blauwtand (Harald Bluetooth). Na hun bekeringen stopten de plunderingen over het algemeen.

Schepen

Model van een Vikingschip

Bouwtechniek

De delen van een boot werden vast gemaakt met spijkers of hardhoutpinnen. Over de volle breedte liepen houten dwars balken. Doordat de boot zo gemaakt is, is hij reuze sterk en glijdt hij snel door het water

aan de zijkant van de boot zaten roeispanen en schilden zo konden ze snel weg als het nodig was en konden ze zich beter verdedigen.

Soorten

De bekendste soorten zijn:

  • Langschepen.

Herkenningen:

  • Drakenkop
  • Schilden
  • Lang en smalle boot
  • Ondiepe boot
  • Veel roeiers
  • Maximaal 30 meter lang

Routes

Noorwegen, Zweden en Denemarken waren hun land. Ze gingen over de Atlantische Oceaan naar Dublin wat door hen gesticht werd. Van Dublin gingen ze naar Londen en van Londen naar Lissabon en Rome.

Ze hadden nu genoeg spullen en eten dus gingen ze terug. Als het eten op was voeren ze de zee over en gingen over land naar Tsjernigow. Toen gingen ze over de Zwarte Zee op weg naar huis en plunderde nog een paar dorpen aan de kust. Ook Normandië (vernoemd naar de Noormannen), Sicilië en de Krim zijn bezocht door de Vikingen.

Strijden en wapens

In 793 overvielen ze het onverdedigde klooster in Lyndisfarne in Schotland, dat ze helemaal leegplunderden. Veel monniken werden vermoord, anderen werden als slaaf meegenomen. Er zouden nog veel andere plundertochten volgen in Europa. Op januari 878 achter een muur van schilden, stonden de Vikingen tegenover de Engelsen. Na de eerste aanval ontstaat een gevecht van man tot man. Honderden Vikingen sneuvelden.

Een holmganga-is een duel. En het heeft strenge regels. Een holmganga is een spel waarbij je moet vechten tegen de tegenstander. Iemand die erbuiten stapt is een lafaard. De verliezer moet de winnaar betalen met goud of eten. Je mag drie schilden gebruiken en een zwaard.

Er zijn ook wapens bij de Vikingen. Zoals speren, zwaarden, knuppels, bijlen, en pijl en boog. De beste wapens komen uit Duitsland. En de kleding was anders.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vikingen&oldid=549100"