Dwight D. Eisenhower

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dwight D. Eisenhower
Dwight D. Eisenhower, official Presidential portrait.jpg
Dwight D. Eisenhower
Naam voluit Dwight David Eisenhower
Geboren 14 oktober 1890
Geboren te Denison, Texas
Overleden 28 maart 1969
Overleden te Washington D.C.
Gehuwd met Mamie Eisenhower
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Presbyterianisme
Stroming
Functie 34e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1953
Aftreden 20 januari 1961
Voorganger Harry S. Truman
Opvolger John F. Kennedy
Functie(s)
34e president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

Dwight David Eisenhower (Denison, Verenigde Staten, 14 oktober 1890 - Washington D.C., Verenigde Staten, 28 maart 1969) was een Amerikaans generaal en politicus. Hij was de opperbevelhebber van de geallieerden in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en hij was de 34ste president van de Verenigde Staten.

Tweede Wereldoorlog

In het begin van de Tweede Wereldoorlog was de Verenigde Staten nog niet betrokken bij deze oorlog. Alles verandert op 7 december 1941, als Japan de Verenigde Staten aanvalt bij de belangrijke Amerikaanse Marinebasis Pearl Harbor. De volgende dag verklaarde Amerika de oorlog aan Japan en sloot zich aan bij de geallieerden.

Aan het begin van 1942 werd Eisenhower betrokken bij de voorbereiding van de geallieerde acties tegen Duitsland en Japan:

  • November 1942 - Eisenhower leidde de Amerikaanse landingstroepen tijdens de gezamenlijke Brits-Amerikaanse invasie van Noord-Afrika.
  • Juli 1943 - Eisenhower had de leiding bij de Landing op Sicilië.
  • Juni 1944 - Opperbevelhebber van de geallieerden tijdens Operatie Overlord (D-Day).

Samen met generaal Bernard Montgomery was hij een van de belangrijkste generaals van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Presidentschap

Op 20 januari 1953 werd Eisenhower president van de Verenigde Staten. Hij won ook de verkiezingen van 1956, waardoor hij nog 4 jaar president bleef. Op 20 januari 1961 (precies 8 jaar later) treed hij af. Hij kon niet opnieuw president worden, omdat iemand maar 8 jaar lang president van de Verenigde Staten mag blijven. Eisenhower werd opgevolgd door John F. Kennedy. Op 28 maart 1969 overleed Eisenhower in een ziekenhuis in Washington. Hij is 78 jaar geworden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dwight_D._Eisenhower&oldid=498347"