Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Vietnam

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Socialistische Republiek Vietnam
Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam

Flag of Vietnam.svgEmblem of Vietnam.svg Vietnam locator map.png

Hoofdstad Hanoi
Aantal inwoners 98.510.000 (2021)
Aantal inw. per km² 262,2 km² (2009)
Oppervlakte 331.689 km²
Regeringsvorm Socialistische volksrepubliek & eenpartijstaat
Secretaris-generaal Nguyễn Phú Trọng (sinds 2011)
Staatshoofd president Võ Thị Ánh Xuân (sinds 2023)
Regeringsleider premier Phạm Minh Chính (sinds 2021)
Godsdienst Volksreligies (45,3%)
Geen religie (28,4%)
Boeddhisme (14,9%)
Christendom (8,5%)
Overig (2,9%)
Taal Vietnamees (Tiếng Việt)
Munteenheid Dong
Volkslied Tiến Quân Ca
Nationale feestdag Quốc khánh (2 september)
Landcode VNM

Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), oftewel officieel de Socialistische Republiek Vietnam (Vietnamees: Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam), is een volksrepubliek met wel 91.519.289 inwoners in Zuidoost-Azië. Het land is 331.689 km² groot. De hoofdstad is Hanoi. Het is een land aan de oostelijke kant van het Indochinees Schiereiland en het behoort dus samen met Laos en Cambodja tot Indochina. Vietnam grenst aan China in het noorden, Laos en Cambodja in het westen. Het ligt aan de Zuid-Chinese Zee in het oosten en in het zuidwesten ligt het aan de Golf van Thailand.

De munteenheid van dit land is de dong. Er zijn heel erg veel rijstvelden in Vietnam, en het is een communistisch land. De grootste stad van het land is Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saigon. De rode achtergrond van de Vietnamese vlag staat voor de socialistische revolutie van Vietnam en het vergoten bloed van de Vietnamezen tijdens de Eerste Indochinese oorlog met Frankrijk. De vijf punten van de gouden ster op de vlag staan voor de beroepen en personen in Vietnam: arbeiders, boeren, intellectuelen, jongeren en soldaten. Ook staan de vijf sterpunten voor de eenheid in de socialistische staat. De vlag werd voor het eerst ingevoerd in het vroegere land Noord-Vietnam in het jaar 1954. Sinds 1976 is het de huidige vlag van Vietnam.

Bevolking

Vietnam heeft 91.519.289 inwoners (2012). Vietnam is daarmee het 13e grootste land van de wereld wat betreft inwoneraantal. Een inwoner van Vietnam noem je een Vietnamees. De taal is het Vietnamees. Het Vietnamees heeft 75 miljoen sprekers, en heeft maar liefst 50 verschillende volken en stammen, maar de meeste zijn klein en wonen in de bergen.

De vlag van Vietnam
Het wapen van Vietnam‎

Volkslied

Voor het artikel over het volkslied van Vietnam, zie Tiến Quân Ca

Dit is het eerste couplet van het volkslied van Vietnam (in het Vietnamees),Tiến Quân Ca:

Đoàn quân Việt Nam đi
Chung lòng cứu quốc
Bước chân dồn vang trên đường gập ghềnh xa
Cờ in máu chiến thắng vang hồn nước,
Súng ngoài xa chen khúc quân hành ca.
Đường vinh quang xây xác quân thù,
Thắng gian lao cùng nhau lập chiến khu.
Vì nhân dân chiến đấu không ngừng,
Tiến mau ra sa trường,
Tiến lên, cùng tiến lên.
Nước non Việt Nam ta vững bền.

Andere volken

Vietnam heeft 54 volken, waarvan er 87% echt Vietnamees is. De andere 13% zijn bergvolken (Maar Cham, Chinezen en Khmer Krom leven NIET in de bergen). Dit zijn de meest voorkomende bergvolken: de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Bahnar, Rhade... De Cham leven alleen nog maar in: Vietnam, Laos, Maleisië, Saoedi-Arabië, Cambodja en nog een paar landen. Bij de regio van de Mekong Delta en de grens met Cambodja zijn een bepaalde groep Cambodjanen: Khmer Krom. Er zijn ook veel Chinezen in Ho Chi Minh Stad, de plaats waar ze het meest wonen: Chợ Lớn (Chinatown) van Ho Chi Minh Stad.

Grootste steden

Grootste steden van Vietnam

Hanoi
Hanoi
Haiphong
Haiphong
Can Tho
Can Tho
Da Nang
Da Nang

Nummer Naam Stedelijke bevolking Inwoners per km² Oppervlakte Regio
1 . Ho Chi Minh Stad 7.123.340 inwoners 3.401 2.095 km² Zuidelijk Vietnam
2 . Hanoi 3.398.889 inwoners 1.875 3.324,92 km² Noordelijk Vietnam
3 . Haiphong 1.754.100 inwoners 1.218,781 1519 km² Noordelijk Vietnam
4 . Can Tho 1.187.089 inwoners 854 1389,60 km² Zuidelijk Vietnam
5 . Da Nang 887.069 inwoners 706 1256 km² Midden Vietnam

Geografie

Van de gehele oppervlakte van Vietnam is 327.480 km² land en 4.200 km² interne zee-marine en dat bij elkaar met een totaal van 331.212 km². De kust is 3.444 km lang. Er zijn erg veel heuvels, bergen, rivieren, laagland en bossen in Vietnam. Vietnam heeft 65 provincies die verdeelt zijn over drie regio's. Het land is verdeeld in deze 3 regio's: het noorden, het midden en het zuiden. De cultuur, het Vietnamese accent, economie, geografie, klimaat... zijn anders in elke regio. Iedereen kan de legendarische, denkbeeldige draakvis zien op de kaart van Vietnam. Men zegt dat het noorden de staart van een denkbeeldige draakvis is en het zuiden de bek.

Een satellietfoto van Vietnam

Het noorden

Het noorden is weer verdeeld in 3 delen: West-Noordelijk Vietnam, Oost-Noordelijk Vietnam en Rode Rivier-Delta regio. In het noorden zijn veel bergen en baaien. Het heeft 26 provincies. Dit zijn ze: Son La, Lai Chau, Dien Bien, Hoa Binh, Ha Giang, Cao Bang, Lao Cai, Bac Kan, Lang Son, Tuyen Quang, Yen Bai, Thai Nguyen, Phu Tho, Vinh Phuc, Bac Giang, Bac Ninh, Quang Ninh, Hanoi (stad), Haiphong (stad), Ha Tay, Hai Duong, Hung Yen, Ha Nam, Nam Dinh, Thai Binh en Ninh Binh. Hanoi is de allergrootste stad van het noorden. Het is ook een van de oudste steden van Vietnam. In het noorden is de grootste en belangrijkste rivier de Rode Rivier. De oorsprong komt uit China en stroomt naar Vietnam tot de Golf van Tonkin, Zuid-Chinese Zee. De Rode Rivier is 1.149 km lang. De steden die aan deze rivier liggen worden vaak overlast door het water, daarom worden er dijken gemaakt langs de rivier. In Vietnam splitst de rivier zich in tweeën: de Zwarte Rivier en de Lo Rivier. Die splitsen zich weer in nog kleinere rivieren. De beroemdste baai is de Ha Long baai en het hoort op de Werelderfgoedlijst. Deze baai ligt in de stad Ha Long. Het beroemdste berggebied in het noorden is Sapa. Het bekendste gebouw van Hanoi is Chùa Một Cột. Chùa Một Cột oftewel Chùa Mật, is een tempel midden in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Deze tempel is de mooiste tempel van heel Vietnam en hij heeft maar een paal. Deze tempel is in 1049 gebouwd. De symbolen van Hanoi zijn de Chua Mot Cot-tempel en het Hoan Kiem Meer.

Het midden

Complex Huê-monumenten

De midden-regio is verdeeld in 3 delen: Noordelijk Midden Vietnam, Zuidelijk Midden Vietnam en Tay Nguyen (provincies in de bergen). De armste regio van het land is de midden regio en het heeft 19 provincies. Dit zijn ze: Thanh Hoa, Nghe An, Ha Tinh, Quang Binh, Lam Dong, Binh Thuan, Ninh Thuan, Quang Tri, Thua Thien-Hué, Da Nang (gemeente), Quang Nam, Quang Ngai, Binh Dinh, Phu Yen, Khanh Hoa, Kon Tum, Gia Lai, Dak Lak en Dak Nong. Dat is zo vanwege de droogte, overstromingen. Een mooie stad in de midden regio is Huê. Hué is een stad in de provincie Thua Thien-Hué Het hoort op de Werelderfgoedlijst. Huê was de vroegere hoofdstad van Vietnam in de tijd van de Nguyen-dynastie. In Huê zijn vele mooie monumenten en tempels zoals de Thien Mu tempel. Ook zijn er mooie paleizen en graven van de Nguyen-dynastie. Meisjes in Huê houden van paarse Vietnamese jurken, genaamd ao dai. Ten zuiden van Huê is een hele mooie stad: Hoi An. In Hoi An zijn ook heel veel mooie gebouwen. Hoi An is een hele oude bekende kuststad in het midden van Vietnam aan de Zuidchinese Zee. De stad ligt in de provincie Quang Nam en heeft ongeveer zo'n 25.000 inwoners. Het hoort op de Werelderfgoedlijst. Deze vroegere havenstad van het koninkrijk Champa ligt aan een rivier en was een heel erg belangrijk handelscentrum tussen de 16e en de 17e eeuw. Er kwamen vele handelaren uit China, Japan, Nederland, India en Indonesië. Toen de Chinezen met deze stad handelden heette de stad 'Hai Pho' (een plaats aan de zee) en ten tijde van de Franse kolonisering heette het 'Faifo'. Da Nang is de grootste stad en haven van het midden. Ook in de bergen van het midden zijn veel grote steden. Zoals Kon Tum, Buon Ma Thuot, Plei Ku en Da Lat. In Da Lat is een hele mooie en romantische waterval. In de buurt van Huê is een hele bekende, toeristische bergpas: De Deo Hai Van Bergpas. De mooiste stranden van midden Vietnam wat veel toerisme aantrekt liggen in Phan Thiet,Nha trang

Het zuiden

Voor meer over Zuidelijk Vietnam, zie het artikel over Zuidelijk Vietnam
Het tunnelcomplex van Cu Chi

Zuidelijk Vietnam is verdeeld in 2 delen: Oost-Zuidelijk Vietnam en Mekong Delta Regio. De rijkste regio van het land is de zuidelijke regio en het heeft 19 provincies. Dit zijn de 19 provincies: Ho Chi Minh Stad, Binh Phuoc, Tay Ninh, Binh Duong, Đồng Nai, Ba Ria-Vung Tau, Long An, Dong Thap, An Giang, Tien Giang, Vinh Long, Ben Tre, Kien Giang, Can Tho (stad), Hau Giang, Tra Vinh, Soc Trang, Bac Lieu en Ca Mau. In het zuiden is de grootste en belangrijkste rivier ook de Mekong. De oorsprong is in China en het stroomt naar Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en uiteindelijk naar Vietnam. Bij de hoofdstad van Cambodja: Pnomh Penh verdeelt de Mekong zich in twee stukken: de Tien en de Hau. Die verdelen zich weer in nog kleinere rivieren. Ook de grootste stad van het land ligt hier: Ho Chi Minh Stad. Ho Chi Minh Stad is ook de grootste haven van het zuiden. In het zuiden van Vietnam zijn de meeste rijstvelden. Ook zijn er veel palmbomen met kokosnoten, mango's, doerians, starfruits, ramboetans, bananen... Cho Lon is de wijk met de meeste Chinezen van het zuiden. In het zuiden zijn ook erg beroemde tunnels in Cu Chi, die heten de Tunnels van Cu Chi. Het tunnelcomplex van Cu Chi is een netwerk van vele ondergrondse tunnels bij elkaar in het Cu Chi district van Ho Chi Minhstad, Vietnam. Het complex is onderdeel van een nog groter tunnelnetwerk dat onder het gehele land doorloopt. De tunnels waren de locatie van verschillende militaire campagnes tijdens de Vietnamoorlog. Deze tunnels gingen helemaal naar Saigon. De tunnels zijn erg beroemd geworden doordat de tunnels minstens wel 300 km lang zijn.

Eilanden

In heel Vietnam zijn boven 2.800 eilanden plus de Spratly Eilanden en de Paracel Eilanden. De Spratly archipel heeft wel 148 kleine eilandjes en de Paracel archipel heeft 30 kleine eilandjes. Deze eilanden zijn een voorraad van heel veel olie en gas. Ook kan je er erg veel vis vangen en andere zeedieren. De twee archipels zijn de 4e grootste gas-en oliereserves van heel de wereld. Daarom wil iedereen de eilanden claimen, zoals China, de Filipijnen, Brunei, Taiwan en Maleisië. Het grootste eiland van Vietnam is Phu Quoc dat in het zuiden van Vietnam ligt in de Golf van Thailand. De oppervlakte van Phu Quoc is 593,05 km².

Het klimaat van Vietnam

Het klimaat van Vietnam is tropisch-moesson klimaat. Dat betekent dus dat er vele gigantische tropische regenwouden zijn. Het is erg vochtig in Vietnam. Maar het klimaat verschilt wel van het noorden, het midden en het zuiden.

In het noorden zijn er vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Midden Vietnam is de regio met het slechtste weer van het land. Het heeft dezelfde seizoenen als het zuiden, maar de tijd van de seizoenen is anders. Er zijn erg veel stormen en overstromingen. In het zuiden zijn twee seizoenen: droogteseizoen en regenseizoen. Hier is het mooier weer dan in het noorden en het midden. Langs de kust is het soms een gematigd klimaat, door de zeestroom. Elk jaar zijn er in Vietnam van 5 tot en met 10 stormen of orkanen.

Geschiedenis

Ho Chi Minh (19 mei 1890 - 2 september 1969), een van Vietnams grootste geschiedenisfiguren

De eerste vestiging van Vietnam was in het huidige Noordelijk Vietnam in circa 700 v.Christus. Het land heette nog niet Vietnam, maar Koninkrijk Van Lang. Vietnam was een land dat vaak werd aangevallen door de kwaadaardige Chinezen. Het land werd eerst geregeerd door keizers en rond het jaar 200 v. Christus geregeerd door Chinezen. Er kwamen vele rebellen. Duizend jaar lang was Vietnam een provincie van China. Vietnam werd weer een zelfstandig land in het jaar 938. Er kwamen weer keizers. Vanaf de 10e eeuw begon Vietnam verdedigden ze hun land weer tegen de Chinezen. Tegelijkertijd begon het koninkrijk zich uit te breiden naar het zuiden. Ze hadden eerst de Cham en de Khmer moeten verslaan om tot het zuidelijkste puntje van het huidige Vietnam te komen. Maar het koninkrijk eindigde toen de Fransen kwamen in de negentiende eeuw. Vietnam werd een Franse kolonie. Dat eindigde toen de communisten opstonden met als leiding Ho Chi Minh. Toen de Fransen verdreven waren kwamen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog, de nazi Japanners, maar ze trokken weer terug door Ho Chi Minh. Ho Chi Minh maakte Vietnam ook communistisch en stichtte de Socialistische Republiek Vietnam in het jaar 1945. Pas in het jaar 1954 vertrokken de Fransen terug naar Frankrijk. Volgens het Verdrag van Genève werd Vietnam verdeeld in twee delen: het noorden, Socialistische Republiek Vietnam en het zuiden; Republiek Vietnam. Het noorden werd communistisch en het zuiden werd democratisch en werd gesteund door Amerika. Er kwam een oorlog tussen beiden, genaamd de Vietnamoorlog. Dat duurde bijna 20 jaren lang en de communisten wonnen van de republikeinen uit het zuiden. De republikeinen hadden als hoofdstad Ho Chi Minh Stad, wat eerst Saigon heette. In het noorden hadden de communisten als hoofdstad Hanoi. Nadat de Vietnamoorlog was afgelopen (30 april 1975), gingen de republikeinen als vluchtelingen naar andere landen. Vanaf 2 juli 1976 heette heel Vietnam de Socialistische Republiek Vietnam. In het buitenland wonen nu veel Vietnamezen, vooral in de Verenigde Staten (ongeveer 2 miljoen Vietnamezen). Daar hebben ze een grote vestiging gesticht in Orange County in de Amerikaanse staat Californië, genaamd Little Saigon. In 1978 viel Vietnam Cambodja binnen, in 1989 wisten de overwinning te behalen en het land te bevrijden van de Khmer Rouge.

Economie

De economie van Vietnam is aan het ontwikkelen. Het hoort als 60ste op de Internationaal Monetair Fonds-lijst in 2009. In Vietnam leeft 28,9% van de bevolking nog onder de armoedegrens. Maar de economie begint al wat te stijgen van Vietnam. Het hoofdberoep van de bevolking is landbouw. Ze verbouwen rijst, bananen, suikerriet, rubber, bonen, koffie, katoen en pinda's. Er zijn kolossale rijstplantages. Vietnam was in 2004 de derde grootste wereldexporteur van rijst, na Thailand en India, wat voor een groot gedeelte te danken is aan de opbrengsten in de Mekong Delta. In 2003 was Vietnam de tweede grootste wereldrijstexporteur. Ook houtkap is belangrijk voor het land. Een ander belangrijk beroep is industrie. In Vietnam zijn ook autobedrijven en havenindustrie . Er zijn ook vele delfstoffen, zoals; steenkool, fosfaat, mangaan, bauciet, chromaat en nog veel meer andere delfstoffen. Iets nog anders wat belangrijk is voor de economie is toerisme. De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn China, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en Japan. Sinds 7 november 2006 hoort Vietnam bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en werd lid als 150ste op 11 januari 2007 van de WTO.

Beroepen per procent (in 2005)

Economie Regio's

De overheid van Vietnam verdeelt Vietnam in de 3 belangrijkste economie-regio's. Dit zijn ze:

 1. Economische Regio: Noordelijk Vietnam, met 8 belangrijkste provincies, de steden: Hanoi, Haiphong, Quang Ninh, Hai Dương, Hung Yen, Ha Tay, Vinh Phuc, Bac Ninh.
 2. Economische Regio: Midden Vietnam, met de 5 belangrijkste provincies, de steden: Thua Thien Hue, Da Nang, Quang Nam, Quang Ngai, Binh Dinh.
 3. Economische Regio: Zuidelijk Vietnam, met de 8 belangrijkste provincies, de steden: Ho Chi Minh Stad, Dong Nai, Ba Ria-Vung Tau, Binh Duong, Tay Ninh, Binh Phuoc, Long An, Tien Giang.

Exportcijfers (in 2003)

Export- en importproducten per procenten (in 2005)

Export

 • Ruwe olie (23%)
 • Kleding (15%)
 • Schoeisel (9,3%)
 • Vis (8,5%)
 • Elektronische computers (4,5%)
 • Rijst (4,3%)
 • Rubber (2,4%)
 • Koffie (2,2%)

Import

 • Machines en uitrusting (14,2%)
 • Aardolie (13,5%)
 • Staal (8%)
 • Katoen (6,5%)
 • Textiel en leer (6,3%)
 • Elektronische computers (4,6%)
 • Meststoffen (1,8%)


Toerisme

In Vietnam zijn 5 plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, dit zijn ze: het keizerlijke monumentencomplex van Huê, de kuststad Hoi An, Ha Long Baai, Tempelcomplex My Son en Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang. In heel Vietnam zijn 30 nationale parken en 400 warme bronnen van 40 graden tot en met 150 graden. Vietnam is een van de 12 landen die de mooiste baai heeft van de hele wereld. Vietnam heeft 2741 toeristische trekpleisters. Daarom komen er erg veel toeristen in Vietnam. In 2007 waren er wel 4.171.564 toeristen in Vietnam.

Verkeer, vervoer en transport

In Vietnam zijn er onverharde wegen, verharde wegen, spoorwegen en luchtwegen. De onverharde en verharde wegen zijn allemaal bij elkaar wel 222.000 km lang. Alle spoorwegen bij elkaar zijn wel 2652 km lang. De wegen in de grote steden zijn vaak overvol druk. Vooral in de grote steden, zoals: Hanoi en Ho Chi Minh Stad zit men altijd in de file. Er rijden riksja's, vrachtwagens, auto's, bussen, fietsen, bromfietsen, treinen, snorfietsen en nog veel meer. Ze rijden allemaal door elkaar. Er zijn wel verkeersregels en borden, maar de meeste mensen rijden niet echt bepaald veilig. In gebieden met veel rivieren en wateren zijn de belangrijkste vervoeren, kano's, veerponten, boten en schepen.

Luchthavens

Er zijn vele luchthavens verdeelt over de 3 regio's (noorden, midden en zuiden).

De 6 grootste internationale luchthavens van Vietnam zijn:

Reuzehavens

Dit zijn de grootste havens van Vietnam in de drie regio's.


Onderwijs

Het Vietnamese onderwijs heeft 4 niveaus:

Onderwijsniveaus

 • 1. De Basisschool (5 jaar leren, zonder kleuterschool)
 • 2. Middelbare School : deel 1 (4 jaar) & deel 2 (3 jaar)
 • 3. Universiteit
 • 4. Na de universiteit

Meer over het onderwijs

De meeste universiteiten van Vietnam liggen in Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Vanaf het jaar 2000 zijn er vele Vietnamezen naar het buitenland gegaan naar welvarende landen om naar een goede opleiding te gaan in landen als de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan.... In 2007 waren het 39.700 Vietnamezen die een opleiding in het buitenland volgden.

Politiek

Nguyễn Phú Trọng, de secretaris-generaal van de Communistische Partij van Vietnam.

De enig toegestane politieke partij in Vietnam is de Communistische Partij van Vietnam (Vietnamees: Đảng Cộng Sản Việt Nam). Vroeger heette deze partij de Partij van de Arbeid van Vietnam. In plaats van meerdere democratische politieke partijen zijn er veel gemeenschappen in de Communistische Partij. Deze zijn wel allemaal communistisch.

De president van Vietnam is tijdelijk Võ Thị Ánh Xuân. Zij kwam aan de macht nadat oud-president Nguyễn Xuân Phúc in 2023 aftrad. De president heeft in Vietnam weinig macht, maar moet wel alle wetten ondertekenen. Ook mag hij bevelen geven. De vicepresident is op dit moment ook Võ Thị Ánh Xuân, omdat zij als vicepresident op dit moment ook de tijdelijke president is. De Nationale Vergadering, het parlement van Vietnam, moet namelijk nog een nieuwe president benoemen.

De leider van de regering is in Vietnam de premier. De premier heeft als regeringsleider meer macht dan de president. Sinds 2021 is Phạm Minh Chính de president van Vietnam.

Anders dan de naam doet denken, heeft de secretaris-generaal van de Communistische Partij in Vietnam meer macht dan de president én de premier. De secretaris-generaal bepaalt de politieke koers van Vietnam en geeft invulling aan het communisme. Sinds 2011 is Nguyễn Phú Trọng de secretaris-generaal.

Internationaal

Vietnam is lid van de volgende internationale organisaties:

Cultuur en tradities

Vietnam is een land met diverse culturen, want er leven 54 volken samen. Ook is het beïnvloed met de Chinese cultuur.

Feestdagen

Vietnamese feestdagen vertellen vreemdelingen wat Vietnam van zijn geschiedenis in ere houdt. Ze vormen ook tijd die alle dagen wordt vrijgehouden voor diepere aangelegenheden van de geest, de familie en het land. De traditionele feestdagen van Vietnam worden geteld volgens de Chinese oftewel maankalender.

De belangrijkste religieuze feestdagen zijn boeddhistische feestdagen. Op Boeddha's Verjaardag brengen de boeddhistische volgelingen offers (fruit, groente, bloemen, wierook en kaarsen) in de pagodes. De offers mogen alleen vegetarisch zijn.

In het jaar is er ook een speciaal feest voor kinderen, het mid-herfstfeest. Bij dit feest krijgen kinderen lampionnen, kleurrijke drakendansen of leeuwendansen te zien en speciale gerechten om te eten. Een erg speciaal gerecht bij dit feest is mid-herfstfeestcake. Maar volwassenen doen aan dit feest ook mee. Veel geschiedenisfiguren worden op de kalender herdacht.

Het belangrijkste feest van Vietnam is Tết Nguyên Đán oftewel het Vietnamees Nieuwjaar (het is tegelijk met Chinees Nieuwjaar). Het feest duurt 3 dagen lang en een avondje oudjaar. Een maand eerder bereidt iedereen alvast het feest. Er wordt overal feest gevierd en er zijn drukke en gezellige markten. Overal zijn er speciale bloemmarkten. Een hele familie komt dan bij elkaar eten en het huis wordt mooi gemaakt. Iedereen zegt tegen elkaar een goede wens. Offers aan de voorouders bij een altaar. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren. En niet te vergeten 'gelukkig geld'. Gelukkig geld is een rood mooi versierd zakje met geld daarin. De kinderen zeggen dan een wens tegen hun voorouders en krijgen dan het zakje. Er wordt veel eten bereid. Heel erg lekker eten. Op de tafel is het belangrijkste gerecht: banh chung, een soort pastei van vlees en bonen, gewikkeld in een bananeblad. Men steekt prachtig vuurwerk af en er zijn drakedansen en leeuwedansen. Dit is ook een geliefd kinderfeest.

Feestdagen-tabel

Datum Naam feest Vertaling Waar over het feest gaat Vrije dagen Kalender
1 januari Tết Dương Lịch Nieuwjaar Eerste dag van het jaar 1 Westerse kalender
Eerste 3 dagen van het jaar Tết Nguyên Đán Vietnamees nieuwjaar Einde van de maankalender, eerste dag van de nieuwe maankalender 3 Maankalender (Chinese kalender)
10e dag van de derde maand
Giỗ tổ Hùng Vương Herdenking aan Hùng Vương Dood van de Koningen van de Hồng Bàng Dynastie 1 Maankalender
30 april Ngày Thống nhất Herenigingsdag Viering van Bevrijding van Saigon, einde Vietnamoorlog en hereniging van Vietnam 1 Westerse kalender
1 mei Ngày Quốc tế Lao động Dag van de Arbeid Viering van de internationale Dag van de Arbeid 1 Westerse kalender
2 september Quốc khánh Nationale dag Verklaring van onafhankelijkheid en vorming van Socialistische Republiek Vietnam 1 Westerse kalender

Vietnamese keuken

De Vietnamese keuken is meestal pittig, maar het kan ook heel zoet, mild, zout of zuur zijn. Vaak wordt er vissaus gebruikt in het eten. Ook knoflook, garnalen, vis, sojasaus, koriander, munt, en citroensap ..komen vaak voor in de gerechten. Een beroemd gerecht is de Vietnamese Loempia. Deze zijn in de vorm van een cilinder. Een ander beroemd Vietnamees gerecht is pho, van oorsprong een Noord Vietnamees gerecht. Pho is een hele lekkere noedelsoep met allemaal lekkere groenten en kippenvlees of rundvlees. Er zit vaak taugé bij. Het bestek lijkt precies op China: stokjes. Het meest wat wordt gegeten in Vietnam is rijst. In elke regio is het eten anders. In het noorden eten ze geen pittige of hele zoete dingen zoals de andere regio's. Het eten in het zuiden is afgeleid van China, Thailand en Cambodja. Mensen in het zuiden houden van zoete dingen en kokosmelk in het eten. In de midden regio houdt men vooral van mooi eten met vele verschillende kleuren. Ze houden erg van pittig en zout eten. Deze hapjes zijn afgeleid van het hof van de Vietnamese keizer. Huê was toen de hoofdstad en deze stad ligt in de Midden-regio. Van daar de kleurrijke hapjes.

Mode en kleding

Vietnamese opera-zangeressen met een traditionele ao dai aan

De mode van Vietnam wordt steeds moderner in grote steden. Ze dragen hele moderne modes. Maar ook draagt men nog de traditionele en wereldberoemde ao dai. Vroeger droeg men in elke regio een andere ao dai. De Noord Vietnamese ao dai heet een ao tu than en deze was de eerste ao dai soort. Langzamerhand veranderde de ao tu than in de huidige gewone ao dai. De ao dai wordt vooral gedragen op feesten of bruiloften. Ook draagt men ze naar hun werk of naar school. Maar naar school moet je een witte ao dai dragen, als je een meisje bent. Mannen dragen de ao dai alleen bij traditionele feesten of bruiloften. Mensen in Vietnam dragen vaak strohoeden, genaamd non la. In Vietnam is het erg warm, daarom dragen ze vaak tropische modes, maar ook spijkerbroeken. In het noorden is ook winter, daarom dragen ze daar ook wel eens truien. In arme dorpjes ver van steden dragen ze makkelijke kleren zodat ze beter kunnen werken op hun plantages of rijstvelden.

Theater en Vietnamese opera

Vietnamese opera is iets heel bijzonders en traditioneel van Vietnam. Alleen in elke regio (noorden, midden en zuiden) is de opera erg anders. De opera is anders dan de westerse oftewel Europese. Het lijkt op Chinese opera met verhalen over helden en bekende Chinese of Vietnamese geschiedenisfiguren, maar de muziek klinkt heel anders. Later zijn er moderne Vietnamese opera's uitgekomen. Soms staan mensen in hun eentje in het park of bij een standbeeld een heel operastuk te zingen. In moderne Vietnamese opera zijn verhalen over liefde in het heden en over onbekende personen die gewone dingen beleven.

Respect voor ouderen

In Vietnam weet iedereen dat je respect moet hebben met ouderen. De familie, het gezin, zij zijn het belangrijkste. Iedere familie moet een soort van verjaardag maken voor de voorouder van die familie die al gestorven is. Elke familie heeft haar eigen altaar waar de leden van die familie hun voorouders kunnen vereren. Als het Vietnamees Nieuwjaar is, dan wordt het altaar heel erg mooi versierd. Er worden banh chung, fruit en nog veel meer lekkers geofferd voor de voorouders. Ook is er een potje met wierook, kaarsen en vazen met bloemen. Maar dat gebeurt ook op de dood-verjaardag van de voorouder. Alleen op de dood-verjaardag is er geen banh chung.

Religies

In Vietnam spelen veel godsdiensten een rol. De godsdiensten die voorkomen in Vietnam zijn het boeddhisme, confucianisme, taoïsme, Rooms-Katholiek, de islam, cao dai, hoa hao en het protestants. Vooral het boeddhisme is belangrijk en met de meeste aanhangers. Overal in Vietnam zijn prachtige tempels, tempelcomplexen en pagoden. Prachtige, kolossale standbeelden van Boeddha worden op vele plaatsen gebouwd.

De Vietnamese taal

Het Vietnamees is afgeleid van het Chinees, het Frans en het Latijn. Drie talen samengevoegd. De karakters zijn nogal verschillend. In de taal zie je vaak tekentjes, die zijn afgeleid van Frans en Latijns. Eerst schreef men met Chinese karakters maar met Vietnamese uitspraak. Later toen de Fransen Vietnam hun kolonie maakte, begon Vietnam de Europese karakters en alfabet op te volgen. Ook kwam er een Portugese priester: Alexandre de Rhodes in de zeventiende eeuw in Vietnam. Hij was het eerste persoon die de taal veranderde in het afgeleide Latijnse alfabet. De Europese of Latijnse karakters in het Vietnamees noem je quoc ngu. In Vietnam spreekt ongeveer 87% van de bevolking het Vietnamees als moedertaal. De andere 13% spreken de taal vaak ook wel maar dan als tweede taal. In totaal spreken ongeveer 75 miljoen mensen Vietnamees. Daarvan wonen er meer dan drie miljoen in het buitenland.

Films en liedjes over Vietnam

Vietnam komt best vaak voor in films, vooral vanwege de Vietnamoorlog. Dit zijn een aantal films die zich (geheel of gedeeltelijk) in Vietnam afspelen:

Fotogalerij

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vietnam&oldid=832374"