Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

John F. Kennedy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John F. Kennedy
John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg
John F. Kennedy
Naam voluit John Fitzgerald Kennedy
Geboren 29 mei 1917
Geboren te Brookline, Massachusetts
Overleden 22 november 1963
Overleden te Dallas, Texas
Gehuwd met Jacqueline Kennedy Onassis
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie 35e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1961
Aftreden 22 november 1963
Voorganger Dwight D. Eisenhower
Opvolger Lyndon B. Johnson
Functie(s)
35e president van de Verenigde Staten
Senator voor Massachusetts
Afgevaardigde voor Massachusetts
Portaal Portal.svg Politiek

John Fitzgerald Kennedy (beter bekend als John F. Kennedy met als roepnaam Jack), (Brookline (Massachusetts), 29 mei 1917 – Dallas (Texas), 22 november 1963) was de 35ste president van de Verenigde Staten namens de Democratische Partij. Hij regeerde vanaf 1960, totdat hij in 1963 in Dallas werd vermoord. Kennedy was hierdoor de vierde president in de Amerikaanse geschiedenis die vermoord werd. Kennedy was de jongste president die gekozen werd; de jongste president in de Amerikaanse geschiedenis was echter Theodore Roosevelt.

Hoewel Kennedy's presidentschap slechts drie jaar duurde, heeft zijn presidentschap veel invloed gehad. Onder Kennedy vond de maanlanding plaats. Ook bereikte de Koude Oorlog zijn hoogtepunt met de Cubacrisis. Kennedy is bekend geworden zijn speeches als Ich bin ein Berliner (Ik ben een Berlijner) en Ask not what your country can do for you, ask what you can do for our country (Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen, vraag wat jij voor je land kan doen). Kennedy kende grote populariteit tijdens zijn presidentschap door zijn harde aanpak van de Koude Oorlog, zijn inzet voor burgerrechten en zijn overtuigende speeches. Daarnaast wordt Kennedy gezien als de stem van een nieuwe generatie, jongere Amerikanen. Kennedy is tevens bekend geworden door zijn vroege dood; hij overleed tijdens een bezoek aan Dallas toen hij werd beschoten door Lee Harvey Oswald. Hij werd opgevolgd door zijn vicepresident Lyndon B. Johnson.

Jong leven

John F. Kennedy ging in zijn jeugd al vroeg het leger in. Eigenlijk werd hij afgekeurd (vanwege een slechte rug), maar zijn vader wist bij hoge bazen een goed woordje te doen, zodat Kennedy het leger in kon. De jonge Kennedy klom al snel op tot luitenant.

In de Tweede Wereldoorlog beging Kennedy een heldendaad. Toen een militair schip zonk, redde hij een bemanningslid door hem vast te houden en naar een eilandje te zwemmen. Toen bleek dat er op het eilandje geen eten was, zwommen hij en de bemanningsleden door naar een volgend eilandje. Ze begaven zich in Japanse wateren, dus het was niet zonder levensgevaar. Op het tweede eilandje werden ze ten slotte door inboorlingen gered. Kennedy ontving een medaille voor zijn heldendaad.

Huwelijk en kinderen

In 1948 was Kennedy uitgenodigd op een bruiloft van een vriend, waar hij kennis maakte met Jacqueline Lee Bouvierof zoals ze vaker werd genoemd, Jackie. Een aantal jaren later, in 1951, bracht John haar naar haar auto, waar ze werd opgewacht door haar verloofde. In de winter van 1951 zagen de twee elkaar opnieuw en kwam John erachter dat de verloving tussen Jackie en haar ex-verloofde verbroken was. In mei 1952 kregen de twee een relatie en in 1953 zijn ze getrouwd.

Samen kregen de twee vier kinderen, waarvan er twee snel na de geboorte zijn overleden. Caroline Kennedyen John Fitzgerald Kennedy Juniorzijn geboren in 1957 en in 1960. John Junior kwam in 1999 om bij een vliegtuigongeluk.

Politieke loopbaan

John Kennedy werd in 1946 gekozen voor het Huis van Afgevaardigden voor het congres voor Boston. In 1952 stelde Kennedy zich wederom verkiesbaar en veroverde een senaatszetel. In 1960 stelde Kennedy zich verkiesbaar voor het ambt van president van de Verenigde Staten. Democraat John Kennedy won nipt van zijn tegenstander, zittend vicepresident en republikein Richard Nixon. President-elect John Fitzgerald Kennedy werd beëdigd als 35ste president van de Verenigde Staten en was daarmee ook de jongste in de Amerikaanse geschiedenis.

Presidentschap

Kennedy met de minister van Defensie

Kennedy, die nooit iets van de uitvoerende macht had geproefd, maakte in het begin van de jaren zestig (en van zijn presidentschap) een paar lelijke uitglijders. Hij kreeg al gauw te maken met plannen voor een invasie van de C.I.A., maar verloor dit, doordat hij op het laatste moment de luchtsteun afblies. Honderden mannen kwamen om het leven. Het doel van de missie, het afzetten van Fidel Castro, lukte dan ook niet.

Cubacrisis

In 1962 staat John Kennedy in Oval Office wederom in de belangstelling, als Amerika, Rusland en Cuba op het randje van een kernoorlog balanceren. De Sovjet-Unie plaatse in het geheim raketten op Cuba, wat Amerika ontdekte. Kennedy wist de Sovjet-leider Chroestjov te overtuigen om de raketten weg te halen uit Cuba. Hij beloofde namelijk Amerikaanse raketten in Italië en Turkije weg te halen, die op de Sovjet-Unie stonden gericht.

Vietnamoorlog

Jackie op haar trouwdag.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er in Vietnam een oorlog tussen het op de Sovjet-Unie gerichte communistische Noord-Vietnam en het op de westerse wereld gerichte kapitalistische Zuid-Vietnam. Toen president Kennedy aan de macht kwam, stuurde hij niet alleen wapens richting Zuid-Vietnam, maar later ook echte militairen. Zijn opvolger Lyndon Johnson en president Nixon daarna, voerden de strijd op met de inzet van veel Amerikaanse manschappen, echter zonder overwinning. Volgens de Amerikaanse burgers moesten de militairen die in Vietnam zaten terug naar huis, omdat er al zoveel soldaten vermist of gedood waren in de strijd.

Gezondheid

Hoewel hij op de buitenwereld overkwam als een gezonde, sterke en fitte man, mankeerde hij in werkelijkheid van alles. Zijn rug was er slecht aan toe door zijn bootongeluk als militair in de Tweede Wereldoorlog , waardoor hij binnenshuis vrijwel altijd op krukken liep. Tijdens zijn ambtsperiode slikte hij veel medicatie om ziektes tegen te gaan. Hij leed aan chronische darmontsteking, pijnlijke benen, was voortdurend vermoeid en had ook de Ziekte van Addison. Om de pijn tegen te gaan huurde Kennedy, buiten zijn lijfarts, een privé-dokter in. Max Jacobson, zo heette hij, was een man van twijfelachtige achtergrond. Volgens velen diende hij zijn patiënten drugs toe. Volgens diverse documentaires kwam Kennedy via Jacobson aan drugs en raakte verslaafd.

Indruk op bevolking

Kennedy had een zeer sterk charisma; Hij was knap, welbespraakt, intelligent en was goed in het houden van toespraken. Daardoor was hij bij het volk erg populair. Veel uitspraken die hij deed zijn beroemd geworden over de hele wereld. Uitspraken zoals: So, my fellow citizens... Ask not what your country can do for you, but ask what you can do for your country... (En dus, medeburgers, vraag je niet af wat je land kan doen voor jou, maar vraag je af wat je voor je land kan doen...)

Moord

Farm-Fresh bullet go.png Zie voor meer informatie dit.

Met het oog op de herverkiezingen in 1964 deed Kennedy op 22 november 1963 een rondrit in Dallas in een open limousine. Hij was te gast bij vicepresident Lyndon B. Johnson op de ranch. Tijdens de rondrit werd Kennedy om het leven gebracht door een sluipschutter, die zich schuil hield in een achterliggend gebouw. Het beroemde schoolboekmagazijn op Dealy Plaza. De 24-jarige oud-militair, Lee Harvey Oswald, werd als verdachte aangehouden. Oswald werd later ook vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby. In de eerste instantie werd Lee Harvey Oswald niet aangehouden voor de moord op president Kennedy, maar voor de moord op een politieagent. Pas later werd hij beschuldigd van de moord op Kennedy. Hij zei dat hij het niet had gedaan en noemde zichzelf een 'zondebok', iemand die gewoon pech heeft gehad. Hij was volgens hem op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Toen Oswald van de ene gevangenis naar de andere gevangenis werd gebracht, werd hij doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Hij zei dat hij dit niet had gepland, maar dat hij de moord had gepleegd in een opwelling. Jack Ruby werd in de eerste instantie ter dood veroordeeld. Later vond de rechter dat de zaak teveel aandacht had gekregen, waardoor het proces tegenover Ruby niet eerlijk was verlopen. De doodstraf werd ingetrokken. In 1967 stierf Ruby, voordat hij opnieuw voor de rechter kon verschijnen, aan een longziekte.

In de loop van de tijd werd het onderzoek steeds een beetje vreemder. Eerst werd de CIA, de Amerikaanse geheime dienst, beschuldigt van de moord op Kennedy, later werd ook de nieuwe president, Lyndon B. Johnson beschuldigt, omdat hij uit jaloezie zou hebben gehandeld. Al deze beschuldigingen zijn ongegrond verklaard. Tot op heden is de moord nog niet opgelost, omdat zowel de vermoedelijke moordenaar Oswald, als zijn moordenaar, Ruby, geen verklaring af hebben kunnen leggen voordat zij stierven.

In 1964 ging een groot onderzoek van start. Men concludeerde dat Oswald de moord alleen had gepleegd. Officier van Justitie Jim Garrison startte in 1968 een coldcaseonderzoek die uiteindelijk uitmondde in de berechting van Clay Shaw. Hij zou betrokken zijn bij een samenzwering om Kennedy te doden. In 1979 kwam er een derde onderzoek van de overheid, die eveneens concludeerde dat er sprake van een samenzwering was rondom Kennedy's dood.

Familieleden

Kennedy en familie
Echtgenote
Kinderen
Ouders
Broers en zussen

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_F._Kennedy&oldid=654002"