Massachusetts

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Commonwealth of Massachusetts
The Bay State

Flag of Massachusetts.svg Seal of Massachusetts.svg Massachusetts in United States (zoom).svg

Hoofdstad Boston
Aantal inwoners 7.033.469 (2020)
Oppervlakte 27.360 km²
Gouverneur Charlie Baker (R)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Massachusetts

Massachusetts is een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika, in de regio New England. In de staat wonen iets meer dan 7 miljoen mensen. Massachusetts grenst aan de staten Rhode Island, Connecticut, New York, Vermont en New Hampshire. De hoofdstad van Massachusetts is Boston, dat ook de grootste stad van de staat is. Qua inwonersaantal is Massachusetts de grootste staat van New England. Massachusetts speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten.

Oorspronkelijk was Massachusetts een kolonie van Engeland. De eerste kolonisten kwamen met de Mayflower aan in 1620 en stichtten in 1630 de kolonie Massachusetts Bay. In Massachusetts vonden onder meer de heksenprocessen van Salem in 1692 plaats. De Boston Tea Party vond ook plaats in de staat en leidde tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Massachusetts was een van de eerste dertien Amerikaanse staten. Na de onafhankelijkheid werd Massachusetts het centrum van de Amerikaanse industrie, de strijd tegen de slavernij en het transcentalisme. Beroemde schrijvers als Nathaniel Hawthorne, Henry David Thoreau en Ralph Waldo Emerson kwamen uit Massachusetts. Daarnaast leefde veel politieke families in Massachusetts, zoals de Adams-familie en de Kennedy-familie.

Naast zijn geschiedenis is de beroemde universiteit Harvard in Massachusetts gevestigd. Massachusetts heeft ook veel andere instituten en is een voorloper op het gebied van biotechnologie. De staat is erg progressief en was de eerste die het homohuwelijk legaliseerde (in 2004). De term Massachusetts liberal is afgeleid van de staat en wordt gebruikt voor gematigde of progressieve Republikeinen. Massachusetts is een blauwe staat, wat betekent dat de Democratische Partij er veel aanhang heeft.

Massachusetts is een van de staten met de titel Commonwealth. Dit is een historische naam, die door veel staten gebruikt wordt die ooit een Britse kolonie geweest zijn. Hierdoor heet de staat officieel de Commonwealth of Massachusetts.

Geografie

Landschap

De duinen van Massachusetts

Massachusetts is een van de kleinste en dichtstbevolkte staten van de Verenigde Staten. De meeste inwoners van de staat wonen in de hoofdstad Boston of aan de kustgebieden. Massachusetts wordt de Bay State genoemd, aangezien het verschillende baaien heeft. De staat is vernoemd naar de Massachusetts Bay, waar Boston aanligt. Ten zuiden van deze baai ligt de Cape Cod Bay, dat in het zuiden omgeven wordt door het schiereiland Cape Cod. In het zuiden van de staat heeft het kustgebied verschillende diepe inhammen. Hier liggen ook verschillende eilanden, waarvanGreylock]] Martha's Vineyard en Nantucket, de bekendste zijn. Rondom Boston ligt het gebied Greater Boston, waar verreweg de meeste mensen wonen. Waar het oosten van de staat erg dichtbevolkt is, is het westen vrij dunbevolkt. In het westen vindt men de Tatonic Mountains, die deel uitmaken van de Appalachen. Het landschap is hier een stuk heuvelachtiger. Door dit gebied stroomt de rivier de Connecticut, die de staat als het ware in tweeën splitst. In deze rivier staat een stuwdam, waardoor een meer is ontstaan. Dit meer heet Lake Hitchcock.

Het landschap is Massachusetts is ondanks de heuvels vrij vlak in vergelijking met andere staten. Slechts het uiterste westen is bergachtig. Hier ligt het hoogste punt van de staat, Mount Greylock, met een hoogte van 1064 meter.

Grootste steden

Grootste steden van Massachusetts

DowntownBoston.jpg
Boston
Hanover Theatre and Nearby Fountain.png
Worcester

Naam Inwoners County

Baystate Medical Center, Springfield MA.jpg
Springfield
Cambridge Skyline.jpg
Cambridge

1. Boston 675.647 Suffolk County
2. Worcester 206.518 Worcester County
3. Springfield 155.929 Hampden County
4. Cambridge 118.403 Middlesex County
5. Lowell 115.554 Middlesex County
6. Brockton 105.643 Plymouth County
7. Quincy 101.636 Norfolk County
8. Lynn 101.253 Essex County
9. New Bedford 101.079 Bristol County
10. Fall River 94.000 Bristol County

Klimaat

Boston tijdens een blizzard

Massachusetts heeft een vochtig landklimaat. Dit betekent dat de staat te maken heeft met koude winters en warme zomers. In het westen van de staat zijn de zomers en winters iets milder dan in het oosten van de staat. Ook valt in het westen iets meer regen dan in het oosten. Dit heeft te maken met de invloed van de zee. In alle gebieden van Massachusetts valt in de winter sneeuw, maar in het westen valt er vaak meer sneeuw dan in het oosten.

Massachusetts kan te maken krijgen met sneeuwstormen (blizzards), maar heeft nauwelijks te maken met tropische stormen. In Massachusetts komen geen orkanen voor, aangezien het te noordelijk ligt. Hoewel orkanen niet over Massachusetts zelf heen gaan, kan het weer wel door een orkaan in de buurt last krijgen. In dit geval heeft de staat te maken met tropische storm. Sinds 1851 heeft Massachusetts slechts drie van deze stormen gehad. In de zomer kunnen wel flinke onweersbuien ontstaan en per is er gemiddeld één tornado.

Bevolking

Algemeen

Massachusetts heeft iets meer dan 7 miljoen inwoners. De bevolking van de staat groeit nog steeds; tussen 2010 en 2020 steeg het aantal inwoners met 7,4%. Massachusetts is de dichtstbevolkte staat na Rhode Island en New Jersey. De meeste inwoners wonen in het oosten van de staat; voornamelijk in en rondom Boston. Het oosten van de staat is veel landelijker met enkele kleinere steden.

Van de bevolking van Massachusetts is 73% blank, 10% Latino, 8,8% Afro-Amerikaans en 6,3% Aziatisch Amerikaans. De meeste inwoners zijn van Engelse, Franse, Ierse of Italiaanse afkomst. Daarnaast heeft Massachusetts grote groepen Dominicanen, Brazilianen, Haïtianen en Kaapverdiërs.

Taal

De officiële taal van Massachusetts is het Engels. Deze taal is ook verreweg het meest gesproken. In het onderwijs, de rechtspraak, de politiek en het dagelijks leven wordt deze taal gebruikt. De overheid van Massachusetts erkend enkel het Engels als officiële taal en de meeste inwoners spreken enkel Engels. Door de vele inwoners uit andere landen worden er ook andere talen in Massachusetts gesproken. De meest gesproken immigrantentalen zijn het Spaans, het Portugees, het Chinees en het Frans.

Religie

Massachusetts werd oorspronkelijk opgericht door de Puriteinen. Dit waren strenge protestanten die het christelijke geloof "puur" wilde maken. Zij kwamen uit Engeland, maar moesten uiteindelijk naar Massachusetts vertrekken door een conflict met de Britse koning. Lange tijd was enkel het Puriteinse geloof toegestaan in de staat, maar in de 18e eeuw kwam godsdienstvrijheid. Toch is nog altijd de meerderheid van de inwoners van Massachusetts christelijk (57%). Hiervan is 21% protestants en 34% katholiek. Het aantal christenen is sinds de 20e eeuw aan het dalen, terwijl het aantal ongelovigen toeneemt. 32% van de bevolking zegt geen religie te hebben of in niets te geloven. Kleinere religies in Massachusetts zijn het jodendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Politiek

Het parlementsgebouw van Massachusetts

Statelijke politiek

Het dagelijks bestuur van Massachusetts is handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van Massachusetts is Charlie Baker van de Republikeinse Partij. Daarnaast heeft Massachusetts een luitenant-gouverneur. Dit is de plaatsvervanger van de gouverneur. Samen met acht ministers vormen zij de regering van de staat.

Het parlement van Massachusetts heet de Massachusetts General Court. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 160 leden.
  • De Senaat, bestaande uit 40 leden.

Beide kamers worden iedere twee gekozen. De Democratische Partij heeft in beide kamers een absolute meerderheid.

Bestuurlijke indeling

Een kaart met de county's van Massachusetts

Massachusetts is verdeeld in 14 county's. Dit zijn:

Nationale politiek

John F. Kennedy kwam uit Massachusetts

Massachusetts was oorspronkelijk een rode staat, wat betekent dat de staat bijna altijd voor Republikeinse kandidaten stemde. Dit veranderde in de jaren 1950, toen de staat langzamerhand Democratisch werd. De laatste keer dat Massachusetts voor een Republikeinse presidentskandidaat stemde was in 1984 (voor Ronald Reagan). Massachusetts staat bekend als progressief en liberaal, waardoor ook de Republikeinen uit Massachusetts een stuk linkser en progressiever zijn. Zij worden daarom vaak Massachusetts liberal genoemd, hoewel deze term ook voor progressieve Republikeinen uit andere staten wordt gebruikt. Tijdens presidentsverkiezingen gaat vaak 60% van de stemmen naar een Democratische kandidaat.

De staat wordt vertegenwoordigt in het Amerikaans Congres door negen afgevaardigden en twee senatoren. Alle afgevaardigden zijn Democraten. De twee senatoren (Elizabeth Warren en Ed Markey) zijn ook beide Democraten. Vier Amerikaanse presidenten kwamen uit Massachusetts. Dit waren John Adams, zijn zoon John Quincy Adams, John F. Kennedy en George H.W. Bush.

Economie

De zonsondergang in Cape Cod

Massachusetts is een van de rijkste staten van de Verenigde Staten. De economie van de staat is vooral op de dienstensector gericht. Vooral veel bedrijven in de biotechnologie, techniek, gezondheidszorg en financiën zitten in Massachusetts. In de staat is veel werk voor hoogopgeleiden, die nieuwe technologie bedenken of onderzoek doen naar nieuwe producten. De kenniseconomie is hierdoor erg belangrijk. Verschillende grote bedrijven zitten in Massachusetts gevestigd, voornamelijk in de stad Boston. Voorbeelden zijn Eversource Energy en Global Partners. Daarnaast speelt het toerisme een belangrijke rol. Toeristen komen voornamelijk voor de stad Boston en de nieuwe stadjes, zoals Cape Cod. Daarnaast zijn de eilanden van Massachusetts, voornamelijk Martha's Vineyard, een populaire bestemming voor rijke Amerikanen. Veel van hen hebben een tweede huis hier.

Op het gebied van landbouw zijn vooral gewassen die in broeikassen gekweekt worden belangrijk. Ook cranberries, maïs en appels worden in de staat veel gekweekt. Massachusetts is na Wisconsin de grootste producent van cranberries.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Massachusetts&oldid=697297"