New Jersey

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New Jersey
The Garden State

Flag of New Jersey.svg Seal of New Jersey.svg New Jersey in United States.svg

Hoofdstad Trenton
Aantal inwoners 9.032.872 (2017)
Oppervlakte 22.608 km²
Gouverneur Phil Murphy (D)
Lid van de VS sinds 1787
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

New Jersey is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land. De afkorting van New Jersey is NJ en de bijnaam is 'The Garden State', wat 'de Tuinstaat' betekent. In New Jersey wonen zo'n 9,2 miljoen mensen, waardoor New Jersey een van de meest bevolkte staten is. New Jersey is na Delaware en Rhode Island de kleinste staat van de Verenigde Staten. Hierdoor is de staat ook de dichtstbevolkte van het gehele land. New Jersey grenst aan de staten New York, Pennsylvania en Delaware. Ook ligt de staat aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van New Jersey is Trenton.

Veel dorpen en steden in New Jersey zijn vastgegroeid aan de nabijgelegen steden New York City en Philadelphia. Hierdoor is de staat erg afhankelijk van deze twee steden. New Jersey was oorspronkelijk een kolonie van Nederland en Zweden. Later namens de Engelsen de kolonie in. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog was New Jersey een van de dertien originele staten. Het tekende als derde staat de grondwet. Doordat New Jersey zo dicht bij New York City en Philadelphia ligt zat er erg veel industrie gevestigd in de staat. Tegenwoordig is dit nog steeds het geval, maar ook een hoop mensen werken in de handel en productenonderzoek. Veel inwoners van de staat wonen in New Jersey, maar werken in New York of Pennsylvania. Daarnaast zit de universiteit van Princeton in New Jersey gevestigd.

New Jersey is een zogeheten "blauwe staat", wat betekent dat het bijna altijd op de Democratische Partij stemt.

Geografie

Landschap

Vaak wordt de staat New Jersey opgedeeld in drie regio's; namelijk Noord-Jersey, Centraal-Jersey en Zuid-Jersey. Sommige inwoners van de staat zeggen echter dat dit er maar twee zijn, namelijk noord en zuid. Het is afhankelijk per inwoner hoe de staat verdeeld wordt. In het noordoosten is de staat erg dichtbevolkt. Dit gedeelte van de staat ligt dicht bij New York City, waar veel inwoners werken. Zij reizen dagelijks op en neer tussen hun werk in New York en hun huis in New Jersey. Het noordwesten van de staat is daarentegen erg landelijk. Hier vind je veel bossen en heuvels. Het gebied van New Jersey ligt in het oosten. Dit gebied wordt ook wel de Jersey Shore genoemd en is geliefd onder toeristen. Hier vind je veel boulevards en hier wonen ook heel erg veel mensen.

In het zuidwesten ligt de Delawarevallei, waar de gelijknamige rivier doorheen stroomt. Hier wonen ook erg veel mensen, aangezien de stad Philadelphia dicht in de buurt ligt. Hoewel Philadelphia in de staat Pennsylvania ligt, wonen veel mensen in New Jersey en werken in Philadelphia. Het zuiden van de staat wordt ook wel de Pine Barrens genoemd. Deze regio is ook een stuk landelijker. Er wonen weinig mensen en er zijn veel bossen. De Delaware Bay scheidt New Jersey van de staat Delaware in het zuiden. Het zuidelijkste puntje van New Jersey is Cape May.

Grote steden

Grootste steden van New Jersey

Newark October 2016 001.jpg
Newark
Jersey City Skyline Jan 2006.jpg
Jersey City

Nummer Stad Inwoners County

City of Paterson, NJ from Garret Mountain.JPG
Paterson
File-UnionCoCourtHouse.JPG
Elizabeth

1. Newark 311.549 Essex County
2. Jersey City 292.449 Hudson County
3. Paterson 159.732 Passaic County
4. Elizabeth 137.298 Union County
5. Lakewood 135.158 Ocean County
6. Edison 107,588 Middlesex County
7. Woodbridge 103.639 Middlesex County
8. Toms River 95.438 Ocean County
9. Hamilton 92.297 Mercer County
10. Clifton 90.296 Passaic County

Klimaat

New Jersey heeft voornamelijk te maken met een vochtig subtropisch klimaat. Dit betekent dat New Jersey milde winters met warme zomers heeft. Ook valt er neerslag gedurende het gehele jaar. Het noordelijkste puntje van de staat heeft echter een vochtig landklimaat met warme zomers en koude winters. Ook hier is neerslag gedurende het gehele. Doordat New Jersey met wind vanuit de Appalachen te maken heeft, kan er in de winter sneeuw vallen ondanks het subtropisch klimaat. New Jersey kan te maken hebben met zogeheten sneeuwstormen (nor'easters). Veel van deze sneeuwstormen zorgen alleen voor veel regen in plaats van sneeuw. Het noordoosten heeft wel vaak met sneeuwval te maken.

Daarnaast heeft New Jersey vaak te maken met onweersbuien, die vrijwel maandelijks voorkomen. Tornado's komen vrijwel niet voor en als ze voorkomen veroorzaken ze weinig schade. Wel kan de staat te maken krijgen met tropische stormen en orkanen.

Bevolking

Een kaart van New Jersey

Algemeen

New Jersey heeft ongeveer 9,2 miljoen inwoners. De bevolking van New Jersey stijgt nog steeds en is een van de staten die het snelste groeit. De reden is dat New Jersey dichtbij New York City en Philadelphia ligt, waardoor New Jersey tot de agglomeratie van beide steden behoord. De inwoners van New Jersey worden vaak New Jerseyans, maar sommige Amerikanen zeggen New Jerseyites. New Jersey heeft een multiculturele bevolking. 51% van de Amerikanen is blank, 17% Latino, 13% Afro-Amerikaans en 8% Aziatisch Amerikaans.

De inwoners van New Jersey zijn van allerlei afkomsten. Zo heeft de staat een grote groep Joodse, Peruviaanse, Cubaanse, Italiaanse en Chinese Amerikanen. Ook heeft New Jersey een groot aantal inwoners uit Zuid-Azië, waaronder India.

Taal

Volgens de grondwet heeft New Jersey geen officiële taal. Toch kun je het Engels als de officiële taal van de staat zien. Deze taal wordt gebruikt in het onderwijs, de rechtspraak en de politiek. Ook is Engels de taal waarin de wetten worden opgesteld. De meeste inwoners gebruiken ook Engels in het dagelijks leven en kunnen enkel Engels spreken. 71% van de inwoners spreekt Engels thuis.

De tweede grootste taal van New Jersey is het Spaans. Het Spaans wordt gesproken door 14% van de bevolking. Andere belangrijke talen zijn het Chinees, het Koreaans, het Tagalog en het Portugees. Al deze talen komen door immigratie in New Jersey terecht. New Jersey is daardoor een van de gebieden in de Verenigde Staten waar de meeste immigrantentalen gesproken worden.

Religie

69% van de inwoners van New Jersey hangt het christendom aan. Hiervan is 34% rooms-katholiek en 31% protestants. De grootste protestantse stroming is het methodisme. Andere christelijke stromingen zijn de Mormoonse Kerk en de Oosters-Orthodoxe Kerk. 18% van de inwoners heeft geen religie of gelooft in niets.

Kleinere religies zijn het jodendom (6%), de islam (3%) en het hindoeïsme (3%). New Jersey heeft na Michigan het grootste aantal moslims van de Verenigde Staten. Ook heeft New Jersey een van de hoogste aantal aanhangers van het hindoeïsme. De grootste hindoeïstische tempel ter wereld staat ook in New Jersey. Dit is de Swaminarayan Akshardham.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van New Jersey

Het dagelijks bestuur van New Jersey wordt gedaan door een gouverneur. In vergelijking met andere staten is de gouverneur van New Jersey machtiger dan in andere staten. In de laatste jaren is deze macht wel meer beperkt geworden. In het verleden was de gouverneur namelijk ook voorzitter van de Senaat, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. De huidige gouverneur van New Jersey is Phil Murphy van de Democratische Partij. Sinds 2010 is er ook een luitenant-gouverneur. Dit is de plaatsvervanger van de gouverneur en helpt de gouverneur in zijn/haar taken.

Het parlement van de staat New Jersey heet de New Jersey Legislature. Het bestaat uit twee kamers:

  • De General Assembly, bestaande uit 80 leden, die elk twee jaar wordt gekozen.
  • De Senaat, bestaande uit 40 leden. Een gedeelte van de leden dient twee jaar, terwijl een ander gedeelte vier jaar dient.

In beide kamers hebben de Democraten een meerderheid. Het overige gedeelte wordt opgevuld door de Republikeinse Partij.

Anders dan andere staten lopen de verkiezingen in New Jersey niet gelijk met de federale verkiezingen. De verkiezingen in de staat vinden altijd in oneven jaren plaats, terwijl de federale verkiezingen in de even jaren plaats vinden.

Bestuurlijke indeling

Een kaart met de county's van New Jersey

New Jersey is verdeeld in 21 counties. Dit zijn:


Nationale politiek

New Jersey was oorspronkelijk een erg Republikeinse staat, maar tegenwoordig stemt de staat meestal op kandidaten van de Democratische Partij. Vooral tijdens verkiezingen voor het Amerikaans Congres en het presidentschap stemt New Jersey met grote meerderheid op de Democraten. New Jersey is hierdoor een veilige "blauwe staat". De laatste keer dat de staat op een Republikein stemde was in 1988 (George H.W. Bush). In deze tijd was New Jersey een swing state, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval.

De staat wordt in het Amerikaans Congres vertegenwoordigd door twee senatoren en 12 afgevaardigden. De twee senatoren (Cory Booker en Bob Menendez) zijn beide Democraten. Van de twaalf afgevaardigden zijn er 10 Democratisch en 2 Republikeins.

Economie

Oorspronkelijk was de economie van New Jersey erg afhankelijk van de industrie. Hoewel er tegenwoordig minder industrie in de staat zit als voorheen, blijft de industrie belangrijk. Vooral op het gebied van biotechnologie, medicijnen, informatie, telecommunicatie, chemicaliën en voedselverwerking is New Jersey een belangrijke staat. Op het gebied van landbouw zijn ook melkproducten, vis, fruit en noten belangrijk. Vooral sla, spinazie, bosbessen en pepers worden in de staat veel gekweekt. Vooral de wetenschap speelt een belangrijke rol in de staat. Zo was New Jersey de plek waar Thomas Edison in 1879 de eerste elektrische gloeilamp ontwikkelde. New Jersey loopt vooruit op het gebied van groene energie en kernenergie.

Toeristen komen vooral naar New Jersey om te genieten van de resorts aan de zeekust, zoals in Atlantic City. New Jersey was de eerste staat waar gokken legaal werd (voor die tijd was dit wél in Las Vegas legaal). Dit zorgde ervoor dat veel casino's in de staat werden geopend. Veel toeristen komen nog steeds naar de staat om te gokken, ook al is gokken in de gehele Verenigde Staten vandaag de dag legaal.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=New_Jersey&oldid=698135"