Oregon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oregon
The Beaver State

Flag of Oregon.svg Seal of Oregon.svg Oregon in United States.svg

Hoofdstad Salem
Aantal inwoners 4.237.256 (2020)
Oppervlakte 255.026 km²
Gouverneur Kate Brown (D)
Lid van de VS sinds 1859
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Oregon

Oregon is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Oregon is gelegen in het westen van het land aan de Grote Oceaan. Het grenst in het noorden aan Washington, in het oosten aan Idaho en in het zuiden aan Californië en Nevada. Oregon wordt ook wel de The Beaver State (oftewel de Beverstaat) genoemd. In de staat wonen zo'n 4,2 miljoen mensen. De hoofdstad van Oregon is Salem, maar de grootste stad is Portland.

Oorspronkelijk was Oregon onderdeel van het grotere Oregon-territorium, dat het noordwesten van de Verenigde Staten besloeg. Gedurende de geschiedenis werd dit territorium steeds opgedeeld totdat de huidige staat Oregon overbleef. Oregon trad in 1858 toe als de 33e staat. Oregon ligt tussen de belangrijkste staten Washington en Californië, wat ook invloed heeft op de economie van de staat. Oregon is in tegenstelling tot deze twee staten een stuk landelijker. Oregon staat bekend om zijn afwisselende natuur en landschappen. In Oregon ligt het diepste meer van de VS, het Crater Lake. Het meer is zo'n 600 meter diep.

Oregon staat bekend als progressieve en liberale staat. Zo zijn euthanasie en marihuana in de staat gelegaliseerd en het was ook een van de eerste staten met het homohuwelijk. Oregon is tegenwoordig een "blauwe staat", wat betekent dat de Democratische Partij er grote aanhang heeft.

Geschiedenis

Inheemse geschiedenis

Oregon is al zo'n 15.000 bewoond door de mens. Toch komen de eerste documenten over mensen in de regio uit de 16e eeuw. In Oregon woonden verschillende inheemse volkeren, zoals de Chasta, de Chinook en de Molalla. Een gedeelte van deze volkeren staan ook bekend om het maken van totempalen, waarop onder andere de Dondervogel was afgebeeld.

De eerste Europeaan die de regio bezocht was de Spanjaard Juan Rodríguez Cabrillo in 1543. Later hebben verschillende Engelsen het gebied doorzocht. Hoewel de Spanjaarden het gebied hadden geclaimd, was het gebied voor hen niet interessant. De Spanjaarden hadden immers een groot koloniaal rijk in Centraal- en Zuid-Amerika. De Engelsen hadden dit niet en wilden het gebied gebruiken voor de jacht op dieren voor hun bont. Uiteindelijk gaven de Spanjaarden hun claim op.

Oregon-territorium

Een fort in Oregon in 1813

Na de Amerikaanse onafhankelijkheid en de oorlog van 1812 deelden de Britten en de Amerikanen samen het Oregon-territorium. Dit liep van Oregon tot aan Wyoming tot aan het noorden van Canada. Zowel de Britten als de Amerikanen mochten het gebied gebruiken voor de jacht, de handel en om er te wonen. De Oregon Trail zorgde ervoor dat veel Amerikanen naar het gebied verhuisden. President James Knox Polk heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het territorium verdeeld werd tussen de Britten en de Amerikanen door de rechte grens met Canada door te trekken.

In de periode hierna werd het Oregon-territorium opgedeeld in kleinere territoria, waaruit ook de staat Oregon is ontstaan. Als territorium verbood Oregon de slavernij al in 1844. In de jaren hierna nam het aantal inwoners van het territorium toe, waardoor het in aanmerking kwam om een staat te worden.

Oregon als staat

Oregon werd toegelaten als 33e staat op 14 februari 1859, kort voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Overigens wisten de inwoners van Oregon pas op 15 maart 1859 dat Oregon een staat geworden was. In de periode hierna naamhet aantal inwoners van de staat toe. Zij kwamen vooral naar Oregon voor de houtkap, jacht, landbouw en visserij. Oregon werd in 1902 een van de eerste staten waar het referendum werd ingevoerd. Op 5 mei 1945 vond er een Japans bombardement in Oregon plaats, waarbij zes inwoners om het leven kwamen. In de jaren 1930 kwam er veel industrie naar de staat en werden er ook veel stuwdammen gebouwd om elektriciteit op te wekken.

Oregon werd in 1972 de eerste staat die statiegeld invoerde om zwerfafval te verminderen. In 1994 werd euthanasie in de staat legaal en in 2014 werd ook marihuana legaal in de staat.

Geografie

Landschap

Qua oppervlakte is Oregon de negende staat van de Verenigde Staten. Het is ongeveer even groot als het Verenigd Koninkrijk. Oregon heeft een heuvelachtig tot bergachtig landschap. Een groot deel van de staat is bedekt door bossen en natuur. Aan de kust ligt de Cascade Range, die van Washington naar het noorden van Californië loopt. Dit scheidt een dunne kuststrook met de rest van de staat. In het midden van de staat ligt het Columbia Plateau, een vlak gebied waar de meeste mensen wonen. De rest van de staat is vrij bergachtig met in het zuidwesten een woestijnachtig gebied. Het grootste punt van Oregon is de Mount Hood met 3.429 meter. Crater National Park is het bekende nationale park van Oregon.

Oregon heeft verschillende rivieren, waaronder de Columbia in het noorden op de grens met Washington. De D River stroomt ook door de staat, wat volgens de inwoners van de staat de kortste rivier ter wereld is (met 130 meter).

Grote steden

Grootste steden van Oregon

Tilikum Crossing with streetcar and MAX train in 2016.jpg
Portland
Eugene Oregon from Skinner Butte.JPG
Eugene

Naam Inwoners County

WillametteUniversityStream.jpg
Salem
Louise Home Albertina Kerr - Gresham Oregon.jpg
Gresham

1. Portland 647.805 Multnomah County
2. Salem 169.798 Marion County
3. Eugene 168.916 Lane County
4. Gresham 111.053 Multnomah County
5. Hillsboro 106.894 Washington County
6. Beaverton 97.514 Washington County
7. Bend 94.520 Deschutes County
8. Medford 81.780 Jackson County
9. Springfield 62.353 Lane County
10. Corvallis 57.961 Benton County

Klimaat

Oregon heeft te maken drie verschillende klimaten. Het oosten van de staat heeft te maken met een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er koele zomers en zachte winters zijn, vooral door de invloed van de staat. Neerslag valt hier gedurende het gehele jaar. Het zuidwesten van de staat heeft een Middellands Zeeklimaat met zachte winters en ware zomers. Het noordwesten heeft te maken met een steppeklimaat met gelijke temperaturen als het oosten van de staat. In het oosten van de staat valt over het algemeen meer regen en neerslag als in de rest van de staat. Sommige gebergten in de staat zijn zo hoog dat daar nog een vierde klimaat is, namelijk een hooggebergteklimaat, maar dit komt weinig voor.

In principe heeft Oregon niet te maken met extreem weer. Wel kunnen er flinke onweersbuien zijn. Door klimaatverandering hebben gedeelten van de staat meer te maken met droogte.

De kustregio van Oregon

Bevolking

Algemeen

De Portland Mormon Temple is een van de grootste Mormoonse kerken in de Verenigde Staten

Oregon heeft zo'n 4,2 miljoen inwoners en de bevolking van de staat is nog altijd aan het groeien. 75% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen, 15% is Latino, 4% Aziatisch, 2% Afro-Amerikaans en 1% inheems-Amerikaans. De meeste inwoners van de staat hebben een Duitse, Ierse, Engelse of Mexicaanse migratieachtergrond.

Taal

Oregon heeft geen officiële taal volgens de grondwet. Toch kan het Engels als officiële taal worden gezien. Engels wordt gebruikt in het onderwijs, de politiek en de rechtspraak. Ook spreken de meeste inwoners (alleen) Engels. De tweede taal meest gesproken taal van Oregon is het Spaans.

Religie

59% van de bevolking van Oregon is aanhanger van het christendom, wat voor de Verenigde Staten vrij laag is. 43% is protestants, 12% katholiek en 4% hangt de Mormoonse kerk aan. 31% van de inwoners zegt geen religie te hebben of is ongelovig. Kleinere religies zijn het jodendom, de islam en hindoeïsme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Oregon

Het dagelijks bestuur van Oregon is in handen van de gouverneur. De huidige gouverneur van de staat is Kate Brown van de Democratische Partij. Oregon heeft geen luitenant-gouverneur, terwijl andere staten deze wel hebben. Een luitenant-gouverneur is de plaatsvervanger van de gouverneur. In Oregon is de Secretary of State de plaatsvervanger van de gouverneur van Oregon. De gouverneur wordt gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen, die elke vier jaar plaatsvinden.

Het parlement van Oregon heet de Oregon Legislative Assembly en bestaat uit twee kamers. Dit zijn:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 60 leden die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 30 leden die elke vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een meerderheid. De rest van de zetels wordt opgevuld door de Republikeinse Partij.

Bestuurlijke indeling

Oregon is verdeeld in 36 county's. Dit zijn:

De county's van Oregon


Landelijke politiek

Oregon geldt als een "blauwe staat", wat betekent dat een meerderheid van de inwoners doorgaans op de Democratische Partij stemt. In vergelijking met Californië en Washington is deze aanhang iets minder. Oregon wordt daardoor soms als swing state aangemerkt, die Democratisch leunt. Overigens is dit afhankelijk van de verkiezingen en de kandidaat. Sinds 1984 heeft Oregon altijd voor een Democratische presidentskandidaat gestemd met zo'n 10 tot 15% voorsprong op de Republikeinse kandidaat.

In het Amerikaans Congres wordt Oregon vertegenwoordigt door vijf afgevaardigden en twee senatoren. Van de vijf afgevaardigden zijn er vier Democratisch en één Republikein. Vanaf 2023 zal Oregon vertegenwoordigt worden door zes afgevaardigden. De twee senatoren (Ron Wyden en Jeff Merkley) zijn beide lid van de Democratische Partij.

Economie

Landbouw in Oregon

Qua welvaart is Oregon een gemiddelde staat. Oregon is armer dan Californië en Washington, maar rijker dan bijvoorbeeld Idaho. Oregon was het jagen op dieren voor hun bont erg belangrijk voor de staat. Later werden er boerderijen opgezet waar dieren gehouden werden voor hun bont. Tegenwoordig zijn de visserij en de houtkap belangrijker. Vooral wordt er veel zalm gevangen in de wateren van Oregon. Ook de landbouw is erg belangrijk voor de economie van Oregon. In de staat worden in veel hazelnoten, blauwe bessen en graan gekweekt. Ook is er veel veeteelt. Op het gebied van biotechnologie en andere wetenschap zitten er veel onderzoekscentra en instituten in Oregon, zoals in Silicon Forest. Daarnaast staan er veel datacentra van Google en Facebook in de staat. Nike en Adidas hebben beide hun hoofdkantoor in Oregon.

Veel toeristen komen naar Oregon om te genieten van de natuur in de staat. Oregon is ook geliefde locatie geweest voor het opnemen van films, zoals The Goonies en Free Willy.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oregon&oldid=840397"