Georgia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgia
The Empire State of the South
The Peach State

Flag of Georgia (U.S. state).svg Seal of Georgia.svg Georgia in United States.svg

Hoofdstad Atlanta
Aantal inwoners 10.711.908 (2020)
Oppervlakte 154.077 km²
Gouverneur Brian Kemp (R)
Lid van de VS sinds 1788
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Georgia

Georgia (verouderd: Georgië) is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het zuidoosten van het land. De afkorting van Georgia is GA en de bijnaam is The Peach State (de perzikkenstaat). Een andere bijnaam is The Empire State of the South. De staat grenst in het noorden aan North Carolina en Tennessee, in het noordoosten aan South Carolina, in het zuiden aan Florida en in het westen aan Alabama. De hoofdstad van Georgia is Atlanta, wat ook de grootste stad van de staat is. Er wonen meer dan 10 miljoen mensen in Georgia.

Georgia werd gesticht als Britse kolonie in 1732. Het is vernoemd naar de Engelse koning George II, die toen aan de macht was. Georgia is een van de eerste 13 staten. Oorspronkelijk waren Mississippi en Alabama ook onderdeel van de staat, maar tussen 1802 en 1804 werden dit afgescheiden. Georgia was een slavenstaat, waarin de slavernij toegestaan was. In de staat waren grote plantages. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (in 1861) scheidde Georgia zich af en werd onderdeel van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Pas in 1870 werd Georgia weer volledig onderdeel van de Verenigde Staten. Tijdens de burgeroorlog is Georgia grotendeels verwoest (vooral tijdens de Mars naar de Zee van William T. Sherman). Na de burgeroorlog werd de rassensegregatie in Georgia ingevoerd. Veel belangrijke figuren in de mensenrechtenbeweging van de jaren 1960 kwamen uit Georgia, zoals Martin Luther King.

De staat staat bekend om zijn natuur en wildernis. Ook ligt het grootste vliegveld van de Verenigde Staten in Georgia. Georgia is lange tijd een rode staat geweest met veel Republikeinse aanhang. Tegenwoordig is Georgia meer een swing state, die zowel door Democraten als Republikeinen gewonnen kan worden.

Geografie

Landschap

Georgia wordt soms gezien als onderdeel van de Deep South. De Deep South was een regio waar de slavernij en later de rassensegregatie het ergste waren. De Appalachen lopen door het westen van Georgia heen en eindigen helemaal in New York. Het zuiden en de kust zijn daarentegen erg vlak. Hier vind je ook veel verschillende rivieren, zoals de Alapacha en de Satilla. Ook liggen hier verschillende meren, zoals Lake Seminole, en verschillende moerassen, zoals het Okefenokeemoeras. Het noorden is meer heuvelachtig met kleinere gebergtes, zoals de Blue Ridge Mountains en de Georgia Mountains.

Voor de kust liggen enkele kleinere eilanden, zoals de Golden Isles. Dit een eilandengroep bestaande uit 14 grote eilanden en een geliefde vakantiebestemming. De Brasstown Bald is met 1.458 meter het hoogste punt van de hele staat. Daarnaast is er nog het Stone Mountain Park, wat erg bekend is om de gelijknamige berg. Op deze berg zijn namelijk drie belangrijkste militairen van de Confederatie afgebeeld: Jefferson Davis, Robert E. Lee en Stonewall Jackson.

Grote steden

Grootste steden van Georgia

Atlanta Skyline from Buckhead.jpg
Atlanta
Augustagaskyline.jpg
Augusta

Nummer Stad Inwoners County

Augustagaskyline.jpg
Columbus
DowntownMaconGa.jpg
Macon

1. Atlanta 498.715 Fulton County
2. Columbus 206.922 Muscogee County
3. Augusta 202.081 Richmond County
4. Macon 157.346 Bibb County
5. Savannah 147.780 Chatham County
6. Athens 127.315 Clarke County
7. Sandy Springs 108.080 Fulton County
8. South Fulton 107.436 Fulton County
9. Roswell 92.833 Cobb County
10. Johns Creek 82.453 Fulton County

Klimaat

Georgia heeft te maken met een vochtig subtropisch klimaat. In Georgia zijn de winters zacht en de zomers heet. Gedurende het gehele jaar valt er ongeveer even veel neerslag, maar in de winter iets meer dan in de zomer. Georgia heeft te maken extreem weer. De staat heeft vaak te maken met orkanen. Vrijwel ieder jaar komt er een aan land. Zulke orkanen kunnen veel schade veroorzaken. Vaak komen de orkanen in het zuiden van Georgia aan land in Florida, maar alsnog kunnen zij dan schade in Georgia zelf veroorzaken. Andere orkanen komen in het noorden aan land. Een orkaan die precis bij Georgia aan land komt is zeldzaam. Daarnaast komen er veel tornado's voor in Georgia. Hoewel er veel tornado's per jaar zijn, komen deze meestal op het platteland voor. Hierdoor veroorzaken zij weinig schade.

Bevolking

Algemeen

Georgia heeft meer dan 10 miljoen inwoners en is daarmee een van de meest bevolkte staten van het land. Ongeveer 0,5 miljoen daarvan zijn illegale migranten. In vergelijking met andere staten heeft Georgia veel immigratie, voornamelijk vanuit Mexico. 59% van de inwoners is blank, 30% is Afro-Amerikaans, 3% is Aziatisch en 0,3% is Indiaan. De meeste inwoners van de staat hebben een Engelse, Ierse of Duitse migratieachtergrond.

De grootste hindoe-tempel van de Verenigde Staten staat in Georgia

Georgia staat bekend als een van de meest conservatieve staten van het land. Vooral op het gebied van lhbt-rechten is Georgia erg conservatief. Homoseksualiteit was verboden tot 2003 en het homohuwelijk was ook lang niet toegestaan. Daarentegen is Atlanta, de hoofdstad van Georgia, een van de meest progressieve steden van het land.

Taal

De officiële taal van Georgia is het Engels. Het Engels wordt gebruikt in het onderwijs, de rechtspraak en de politiek. Ook wordt het in het dagelijks leven gebruikt. De meeste inwoners spreken enkel Engels. De tweede taal is het Spaans, wat voornamelijk door Latino's gesproken wordt. Zo'n 7% van de inwoners heeft het Spaans als moedertaal. Andere belangrijke talen zijn het Koreaans, het Chinees en het Frans.

Religie

Georgia is een van de meest christelijke staten van het land. 78% van de bevolking is christelijk, waarvan 67% protestants, 9% katholiek en 2% mormoons. Het aantal christenen is de laatste jaren aan het dalen. De meeste protestanten in Georgia zijn aanhanger van het baptisme of het methodisme. 18% van de bevolking heeft geen religie of is ongelovig. Daarnaast zijn er nog een paar kleinere geloven, zoals het jodendom en het hindoeïsme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Georgia

Het dagelijks bestuur van Georgia is in handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van Georgia is Brian Kemp van de Republikeinse Partij. De gouverneur wordt iedere vier jaar gekozen in rechtstreekse verkiezingen. Hij wordt geholpen door een luitenant-gouverneur, die door middel van aparte verkiezingen wordt gekozen. In Georgia worden ook de meeste ministers gekozen door de bevolking en niet door de gouverneur zelf.

Daarnaast is er nog een parlement, de Georgia General Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 180 leden die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 56 leden die ook iedere twee jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Republikeinse Partij een meerderheid. De Democratische Partij vult de andere zetels op.

Bestuurlijke indeling

Georgia is verdeeld in 159 county's. Hiermee is Georgia na Texas de staat met de meeste county's.

Een kaart met alle county's van Georgia

Federale politiek

Raphael Warnock (links) en Jon Ossoff (rechts); de huidige twee senatoren voor Georgia

Oorspronkelijk was Georgia een blauwe staat. Dit betekent dat de staat vrijwel altijd naar de Democratische Partij ging. Hier kwam in de jaren 1960 verandering in en sinds de jaren 1980 wordt de staat als rode staat gezien. Dit betekent dat de Republikeinen meestal de staat winnen. Desondanks wist de Democraat Bill Clinton Georgia te winnen in 1992. Tegenwoordig wordt Georgia als swing state gezien, aangezien de Republikeinen Georgia slechts met kleine meerderheid winnen. In 2020 wist de Democraat Joe Biden Georgia te winnen met een zeer krappe meerderheid. Dit kwam o.a. doordat veel Afro-Amerikanen stemden in de verkiezingen. Democraten als Stacey Abrams zetten zich ook in om Georgia een blauwe staat te maken.

In het Amerikaans Congres wordt Georgia vertegenwoordigd door twee senatoren en 14 afgevaardigden. Tegenwoordig heeft Georgia twee Democratische senatoren, namelijk Jon Ossoff en Raphael Warnock. Van de 14 afgevaardigden zijn er 8 Republikeins en 6 Democratisch. Een van hen is Majorie Taylor Green, die afgevaardigde is namens de Republikeinen. De Amerikaanse president Jimmy Carter kwam uit Georgia.

Economie

Een van de resorts in Georgia

Georgia is een van de armste staten van het land, maar rijker dan andere staten in het zuiden. Dit komt doordat Atlanta, een van de belangrijkste steden in het zuidwesten, in Georgia ligt. In Georgia zitten ook veel grote bedrijven, zoals Coca-Cola, UPS, Home Depot en Delta Airlines. De haven van Savannah is ook erg groot. Voor in het zuiden van de staat vindt veel landbouw plaats. Belangrijke gewassen zijn maïs, pinda's en sojabonen. In het verleden was ook katoen erg belangrijk, maar tegenwoordig is dit minder het geval. Veel textiel werd in Georgia gemaakt, maar de meeste fabrieken zijn naar andere landen vertrokken. Tegenwoordig worden veel elektrische apparaten en auto's in Georgia gemaakt. Ook de voedselindustrie, chemische industrie en het maken van papier zijn belangrijk geworden. Daarnaast bevinden veel transportbedrijven, distributiecentra en militaire oefenterreinen zich in Georgia.

Ook trekt Georgia veel toeristen. Zij komen vooral voor de natuur, maar ook voor de vele monumenten. Bekende toeristische trekpleisters zijn Atlanta, het pretpark Six Flags Over Georgia, de Stone Mountain Park, de Little White House (zomerhuis van Franklin D. Roosevelt) en het Martin Luther King Jr. National Historical Park. De Golden Isles voor de kust staan bekend om hun stranden en golfterreinen. Daarnaast is Georgia een geliefde filmlocatie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Georgia&oldid=716602"