Tornado

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een tornado.

Een tornado is een wervelwind. Een tornado lijkt op een draaikolk. Ze komen vooral voor in afwisselende weersomstandigheden, maar bijna nooit in West-Europa.

Hoe ontstaat een tornado?

Een tornado ontstaat als koude en warme lucht elkaar ontmoeten. De koude lucht schuurt langs de warme lucht. De ijslucht wordt opgeladen en stijgt omhoog. Doordat de warme lucht is opgeladen is het nu een onweerswolk. Op dat moment komt de tornado. Als er een tornado ontstaat gaan de wolken ronddraaien. Als ze heel snel draaien, komt er een klein stuk omlaag. Nu worden de tornado's even magnetisch; de aarde is een magneet en de tornado is een magneet, daarom trekken ze elkaar aan. Als de tornado de grond aanraakt, verwoest hij alles wat hem in de weg staat zoals houten huizen, auto's en bomen.

Soorten tornado's

Er zijn verschillende soorten tornado's, zoals:

Windhoos
Tornado met meer trechters
Waterhoos
  • Stofhoos
  • Waterhoos
  • Normale tornado

Tornadokrachten

Hoe sterk een tornado is meet je met de schaal van Fujita. Tetsuya Theodore Fujita was een Japanse weerkundige. Zijn schaal geeft aan hoe snel de wind waait in een tornado en voor hoeveel schade de tornado zorgt.

Kracht Snelheden Omschrijving Voorbeeld 1 Voorbeeld 2
EF0 64–117 km/h Lichte schade F0 tornado damage example.jpg EF0 tornado damage example.jpg
EF1 118–180 km/h Matige schade F1 tornado damage example.jpg EF1 tornado damage example.jpg
EF2 181–251 km/h Aanzienlijke schade F2 tornado damage example.jpg EF2 tornado damage example.jpg
EF3 252–330 km/h Ernstige schade F3 tornado damage example.jpg EF3 tornado damage example.jpg
EF4 331–417 km/h Zeer zware schade F4 tornado damage example.jpg EF4 tornado damage example.jpg
EF5 > 418 km/h Catastrofaal F5 tornado damage example.jpg EF5 tornado damage example.jpg

Stormjagers

Er zijn mensen die, zoals de naam al zegt, jagen op tornado's. Niet echt jagen natuurlijk, maar deze mensen maken foto's of video's van buiten of binnen in de tornado. De stormjagers verdienen er geld mee door de clipjes op hun website te zetten.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tornado&oldid=456221"